Share

Criza generată de virusul SARS-CoV-2 a dus la scăderi masive în ceea ce privește producția industrială, și nu doar în județul Iași, ci peste tot în țară.

Mai mult decât atât, producția industrială a județului nostru a fost afectată puternic și din cauza faptului că am intrat în anul 2020 deja cu un deficit puternic. Încă din decembrie 2019, Romania a intrat în noul an cu un deficit de 8,9% față de decembrie 2018, motiv pentru care au fost afectate și industriile din Iași.

Citeste si   Ambasadorul Israelului în România, despre un posibil vaccin: Suntem acum în a doua etapă. Vorbim despre cel puțin o perioadă de șase luni

Vorbim aici despre o discrepanță vizibilă între luna mai a acestui an și aceeași lună a anului precedent, când producția industrială era cu 31,3% mai mare. Evident, acest fapt s-a datorat crizei sanitare, multe firme au fost nevoite să recurgă la întreruperea contractelor de muncă din cauza că nu mai puteau susține salariile, comenzile de produse s-au diminuat considerabil – fapt care a dus și la scăderea exporturilor.

Citeste si   Spovedania lui Rizea continuă la Realitatea PLUS: Dezvăluiri incendiare din dosarul MICROSOFT. Coldea i-a zis lui Ghiță, după audieri, că e IUDA - VIDEO

Spre exemplu, companii internaționale care își au sediul în județul Iași, precum Delphi, au recurs la concedierea a 1000 de salariați adică o treime din totalul angajaților, din cauza scăderii comenzilor din domeniu.

“În luna mai 2020, producţia industrială în judeţul Iaşi a scăzut cu 31,3% faţă de luna mai 2019; în perioada 1.I – 31.V.2020, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, producția industrială s-a redus cu 20,4%. Totodată, cifra de afaceri a unităţilor cu activitate principală de industrie s-a diminuat cu 51,9% comparativ cu luna mai 2019; în perioada 1.I – 31.V.2020, comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent, cifra de afaceri a unităților cu activitate principală de industrie a scăzut cu 25,1%”, a declarat dr. Ciprian Iftimoaie, director executiv adjunct al Direcției Județene de Statistică.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ