Producătorii români spun că n-au mai avut demult livezile atât de încarcate

Ramurile pomilor stau să se rupă, iar fructele sunt din ce în ce mai mari. Calitatea este și ea remarcată

Chiar dacă vremea nefavorabilă i-a înspăimântat pe producători, aceștia au avut o mare surpriză: Livezile sunt pline.

Valoarea alimentară a fructelor, potenţialul ridicat de producţie al pomilor, faptul că pomii intră pe rod destul de timpuriu iar coacerea fructelor are loc într-o perioadă în care există un gol de fructe, ele se coc după cireşe şi vişine, valorificarea făcându-se relativ uşor şi la preţuri ridicate, fac din cais o specie dorită de fermieri în livezile lor.

Cu alte cuvinte, acesta spune că altoirea este secretul pentrru o producție roditoare. Pomii sunt asfel mai rezistenți la boli și la schimbările de vreme.

La majoritatea soiurilor de cais, forma de coroană în perioada de tinereţe este invers piramidală. În perioada de maturitate aceasta capătă un aspect globulos, la unele soiuri fiind turtită.

Axul coroanei la maturitatea pomului nu mai păstrează poziţia verticală, ramurile laterale cresc mult, ramifică slab şi se arcuiesc. Pentru a evita acest fenomen ramurile anuale care cresc prea lungi trebuie scurtate

De altfel, plantatiile sunt tot mai putine. In ultimii 4 ani, suprafata cultivata a scazut cu apoape 30%. Si doar 1% din livezile din toata tara sunt de caisi.

Importurile ajung insa la cateva milioane de euro in fiecare an.

LĂSAȚI UN MESAJ