Share

În ședința Guvernului din data de 30 aprilie 2020 a fost aprobată o hotărâre privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară.

Prin actul normativ s-a stabilit valoarea Programului aferent anului 2020, respectiv 1.000.000 lei, în limita sumelor aprobate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Prin acest act normativ, fermierii au posibilitatea de a angaja forță de munca tânără în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară, prin instituirea unui proiect de susținere financiară.

Înscrierea în Program se face până la data de 31 decembrie 2020

Angajatorul fermier care face dovada angajării a doi tineri beneficiari ai Programului primește următorul sprijin financiar lunar, pentru fiecare persoană astfel angajată:

  • 1000 lei pentru persoanele cu studii superioare de specialitate în domeniul agricol, acvacultură și/sau industrie alimentară;
  • 700 lei pentru persoanele cu studii medii de specialitate, precum și cursuri de formare profesională de scurtă durată în domeniul agricol, al acvaculturii și/sau industriei alimentare;
  • 500 lei pentru persoanele fără studii.
Citeste si   Ieșenii MĂNÂNCĂ o pâine mai SCUMPĂ anul acesta! Mihai, agricultor: ”SECETA a DISTRUS hectare ÎNTREGI”

De asemenea, pentru a beneficia de prevederile acestei legi, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai Programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată, dar nu mai puțin de 24 de luni.

“La nivelul județului Iași sunt 6 societăți înscrise până acum în acest program, cu 13 angajați: 4 sunt cu studii superioare iar 9 cu studii medii. Condițiile de înscriere nu sunt foarte grele, însă ce pune un pic în dificultate angajatorii este că legea îi obligă să angajeze minim două persoane care trebuie să îndeplinească anumite condiții. Cea mai importantă dintre ele este vârsta, și anume să nu depășească 40 de ani. Ideea este că angajatul trebuie să aibă studii liceale minime (cel puțin 8 clase) și să aibă 18 ani. Angajatorul face selecția în funcție de datele acestea. Se acorda 500 de lei pentru persoanele fară studii, 700 de lei pentru cei cu studii medii și 1000 de lei pentru cei cu studii superioare.

Dacă, de exemplu, angajatul a absolvit o facultate care nu corespunde cu domeniul de activitate, va fi încadrat pe studii medii. Fermierii trebuie să depună la noi un dosar care să cuprindă anexele din legea 336. La societăți e un pic mai stufoasă procedura pentru că ei trebuie să facă dovada cu anexe de la ANAF, trebuie să aducă domcumente și de la bancă și de la Registrul Comerțului.

 Cred că e un plus pentru anagajatori, oamenii sunt interesați pentru că ei pot merge în același timp cu două programe pentru stimularea angajării persoanelor în agricultură. O condiție obligatorie este că angajatorii să nu concedieze oamenii timp de cel puțin doi ani de zile și să aibă contract pe perioada nedeterminată“, a declarat Roxana Florea, reprezentant comunicare la Direcția pentru Agricultură Județeană Iași.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ