Pe data de 7 iunie 2019, ora 13:00, în sala de şedinţe a Primăriei Ungheni, elevii din clasa a VII-a de la Şcoala Gimnazială Bosia şi cei din Structura Mânzăteşti vor prezenta, în public, portofoliul realizat în urma derulării proiectului ,,Cetăţeanul”

În cadrul acestui eveniment vor participa primarul comunei, Marcu Iulian, reprezentanți ai Consiliului Local precum și alți reprezentanți ai comunei.

  Proiectul Cetățeanul a presupus, atât partea de cercetare, cât și partea de analiză pentru găsirea de soluții la problema semnalată de elevi și anume, în localitatea lor străzile nu au denumire completă, iar gospodăriile nu sunt numerotate. Proiectul a fost coordonat de prof. Ciopeică Mihaela şi prof. Duca Marius.

Acest proiect s-a derulat în perioada octombrie 2018 – iunie 2019

În școala noastră din localitatea Bosia se derulează proiectul Cetățeanul. Acest proiect este implementat la nivel național de către un Institut din Timișoara. Există un număr de școli din județul Iași  printre care și noi, care am acceptat acest proiect să fie făcut la clasă.

Acest proiect urmează să fie făcut public în Sala de ședințe a Primăriei pe data de 4 iunie a.c.. Legat de acest proiect, elevii implicați în proiect au identificat toate problemele comunității și au votat o problemă pe care au considerat-o ca fiind majoră după care au trecut la lucru. Am urmărit niște pași pe o platformă online.

Bineînțeles pentru problema identificată elevii au căutat soluții.  De asemenea, am trimis o scrisoare către Consiliul Local prin care am cerut să se implice pentru soluționarea problemei”, a declarat director CIOPEICĂ Mihaela Liliana, Școala Gimnazială Bosia.

Citeste si   CCI IAȘI organizează două SEMINARII despre fiscalitate, ȘOMAJUL tehnic și REGULILE de siguranță în MUNCĂ dedicate FIRMELOR

Elevii implicațo în proiect  au învăţat despre cum să se documenteze și cum să rezolve o problemă de interes local 

De asemenea, elevii au învățat  cum să comunice cu autoritățile locale competente în rezolvarea problemei lor, să conceapă un plan de acţiune prin care mobilizează membrii comunităţii.

 ”Este un proiect foarte frumos. Împreună cu doamna director am muncit foarte mult la acest proiect. În primul rând, am făcut cercetare și am căutat pe diferite site-uri  informații. Am identificat astfel o problemă care este în comunitatea noastră  și am găsit soluții.

Citeste si   Comuna MOȚCA ar putea intra în CARANTINĂ! Primarul HOBINCĂ și-a luat CONCEDIU

 Printre problemele găsite putem enumera: poluarea aerului și a solului, lipsa canalizărilor, prezența câinilor comunitari, lipsa identificării clare a gospodăriilor. Adică, în localitatea noastră nu sunt afișate numere pentru fiecare gospodărie, nu avem pentru fiecare stradă câte o denumire  și este greu pentru cei de la serviciile poștale să identifice fiecare locuință și totodată,  fiecare cetățean al comunei nu are o adresă completă pe buletin.  Acesta este argumentul forte care ne-a determinat să facem acest proiect.

După aceea fiecare dintre noi am aplicat câte un chestionar locuitorilor, fiecare de pe strada în care locuiește. Am prezentat apoi problema identificată de către noi autorităților locale și primăriei. Acum, acest proiect se află în atenția primăriei și caută o firmă pentru a înmatricula plăcuțele. Datorită propunerii noastre, Consiliul Local a denumit fiecare stradă. Acest proiect este unul educativ și practic totodată”, au transmis elevii incluși în proiect:  MUNTEANU Mădălina, ILIE Mădălina și SIREȚEANU Iuliana.

Citeste si   VEȘTI BUNE pentru TINERII din comuna LESPEZI! Autoritățile locale au început demersurile pentru realizarea unei BAZE SPORTIVE

Conducerea primăriei a luat act de propunerea elevilor și vor pune în aplicare proiectul propus. Astfel, începând cu anul 2020 străzile vor avea denumire și vor fi numerotate

În anul 2020 se va reactualiza nomenclatorul stradal. Toate gospodăriile vor avea număr, iar drumurile sătești și comunale vor avea denumire.  Până în prezent, drumurile sătești și comunale nu aveau  nicio denumire.  Ele  au fost numite pur și simplu drumuri sătești. Procedura a fost demarată de către Primărie în anul 2013,  iar această inițiativă a fost completată de solicitarea elevilor participanți la proiectul Cetățeanul. Este o idee foarte bună pentru că astfel, vor fi identificate mult mai ușor gospodăriile”, a declarat primarul comunei, MARCU Iulian.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ