Share

Proiect de eliminare a impozitului de 16% pentru toate pensiile, depus în Parlament. În prezent, sunt scutite de acest impozit doar pensiile sub 2.000 de lei. Proiectul este semnat de toți deputații și senatorii PNL și urmează să fie dezbătut în sesiunea legislativă care începe miercuri.

Liberalii vor să modifice, astfel, legea adoptată de Parlament în decembrie anul trecut, când PSD a propus eliminarea impozitului pentru pensiile până în 2.000 de lei.

Parlamentarii PNL critică, în expunerea de motive, decizia social-democraților de a plafona neimpozitarea pensiilor și spun că efortul bugetar pentru eliminarea acestui impozit pe venit de 16% ar fi fost ”nesemnificativ”.

Potrivit celor de la PNL, eliminarea impozitului doar pentru pensiile sub 2.000 de lei a creat o discriminare în rândul pensionarilor.

Citeste si   Infectări pe bandă rulantă în două spitale din județul Prahova: peste 10 cazuri confirmate cu noul coronavirus

În plus, spun ei, efortul bugetar este nesemnificativ, pentru că de această prevedere ar beneficia mai puțin de 200.000 de pensionari, potrivit datelor Casei Naționale de Pensii, pentru luna noiembrie 2016.

PNL susține că promovarea acestui proiect are ca bază principiile care ar trebui să guverneze politica fiscală din România, și anume ”non-discriminarea, egalitatea de tratament a contribuabililor, în fața legii, mergând până la principiile care însoțesc sistemul de contribuții sociale obligatorii, fiscalizarea muncii în perioada activă”.

Liberalii mai spun că eliminarea impozitului la pensii poate fi susținut în integralitate de la bugetul de stat, chiar din cursul anului 2017, prin efectuarea ajustărilor necesare în cadrul Legii bugetului de stat.

Citeste si   Coronavirus la nivel înalt. Miniştrii de Externe din țările baltice au intrat în carantină după ce omologul sloven a fost testat pozitiv

Parlamentul a votat la începutul lunii ianuarie eliminarea impozitului de 16% pentru pensiile sub 2.000 de lei

Convocată în sesiune extraordinară, Camera Deputaților a adoptat, la începutul lunii ianuarie, cu 207 voturi “pentru” şi 29 de voturi “împotrivă”, proiectul de lege prin care se elimina plata CASS pentru toate pensiile, precum şi a impozitului pe venit pentru pensiile sub 2.000 de lei. Iar președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pe 12 ianuarie.

Deputații au introdus plafonul de 2.000 de lei, până la care se aplică neimpozitarea, deși în Senat proiectul trecuse cu eliminarea impozitării pentru toate pensiile. Inițiativa a fost a senatoarei ALDE Cristiana Anghel şi a fost susţinută de alţi 50 de parlamentari ALDE, PNL, PSD şi neafiliaţi.

Citeste si   Număr record de pacienți Covid care necesită dializă la Spitalul Parhon, din Iași

Guvenul Cioloş nu a susţinut propunerea legislativă, din cauza impactului negativ asupra venitului bugetului de stat consolidat, estimat la 2,2 milioane de lei pentru anul 2017.
Deputatii Uniunii Salvați România au fost singurii care au votat împotriva proiectului de lege. Ei și-au motivat decizia prin faptul că legea a fost prezentată fals de către PSD, pentru că nu pensiile mici vor crește, ci cele medii și mari, iar astfel, 66% din pensionari nu vor avea niciun beneficiu, scrie libertatea.ro


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ