Share

Astăzi, “Agenda Primarului” a ajuns în comuna Todirești, județul Iași. ETAPA a II-a, continuă în 2020 cu prezentarea detaliată a proiectelor localitățiilor aflate în diferitele stadii ale evoluției acestora. Urmărim realizarea unui inventar al proiectelor realizate în fiecare comunitate ieșeană pe perioada anilor 2016 – 2020 împărțite în proiecte: finalizate, în desfășurare și în pregătire sau avizare.

Dacă anul trecut, etapa I a ”Agendei primarului”, a fost concepută sub forma unei prezentări succinte a proiectelor existente în localitățile ieșene, etapa a II-a a rubricii, își propune în 2020, să realizeze o prezentare detaliată a proiectelor acestora, aflate în diferite stadii ale evoluției.

Gazda noastră de astăzi, este domnul primar al comunei ieșene Todirești, Ovidiu DROANCĂ.

Reporter: Vă propunem să începem prin realizarea unei scurte prezentări a inițiativelor dumneavoastră pentru dezvoltarea comunei Todirești, județul Iași, cu rugămintea de a vă încadra până în momentul IUNIE 2020.

Primar Ovidiu DROANCĂ: De la preluarea mandatului de primar am încercat pe cât posibil să inițiez diverse proiecte și să iau măsuri pentru a duce comuna la un nivel al „normalității”. Atunci cand am fost numit în funcție, tot ceea ce înseamnă infrastructură rutieră, infrastructură educaţională, iluminat stradal fie nu existau fie erau la limită.

Dat fiind că la preluarea mandatului ne confruntam cu un grad necorespunzător al dezvoltării infrastructurii de bază ne-am sincronizat și coordonat eforturile asupra utilizării eficiente a fondurilor alocate încât să înregistrăm cele mai mari niveluri ale raportului efect/efort din perspectiva dezvoltării socio-economice.

Dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor locale de bază în zonele rurale reprezintă elemente esențiale în cadrul oricărui efort de a valorifica potențialul de creștere și de a promova durabilitatea comunei, de aceea împreună cu colegii mei ne-am concentrate atenția pe proiecte care prevăd dezvoltarea infrastructurii rutiere fiind și primul pas în cadrul procesului de dezvoltare locală, cât și pe proiecte ce prevăd dezvoltarea infrastructurii educaționale.

Pentru a putea înţelege diferenţa dintre momentul în care am preluat mandatul de primar al comunei Todireşti şi momentul actul vă voi oferi un mic exemplu, de la 4 lămpi de iluminat existente în unele dintre satele componente comunei s-a ajuns în prezent la amplasarea şi existenţa unui număr de 850 de lămpi la nivelul întregii comune. În acest moment fiecare colț de sat beneficiază de iluminat stradal pe durata întregii nopți. A fost un proiect a cărui valoare totală a fost de 1.086.873,10 lei, un proiect realizat prin rate lunare, un proiect care am putea spune ca a schimbat aspectul comunei.

Citeste si   75 de milioane de EURO pentru noul STADION de la IAȘI! Ciprian PARASCHIV: ”Când vom avea un STADION nou, veți auzi de un IAȘI mult mai PUTERNIC”

Desigur, că astfel de contraste regăsite, înainte și după preluarea mandatului, pot fi identificate și în domeniul educației sau al infrastructurii.

Astăzi toate școlile din comuna Todirești au grupuri sanitare în interiorul școlii, sunt racordate la apă și căldură, și beneficiază de mobilier nou

Proiectele inițiate și derulate în acești ani au fost primite de locuitori cu mare bucurie dat fiind că acestea au răspuns unor nevoi primare. După cum bine ştim nevoile sunt multiple de aceea am găsit a fi necesar axarea pe o serie de proiecte a căror implicare financiară este mult mai complexă.

Printre proiectele a căror susţinere financiară este mult mai ”consistentă” se numără aducţiunea de  gaz metan,  îmbunătăţirea infrasctructurii rutiere prin definitivarea drumurilor din comună şi asfaltarea acestora

Rep: Domnule primar care ar fi principalele proiecte pe care le-ați desfășurat și pe care doriți să le amintiți acum, pe scurt? Atât cele care au vizat educația dar și cele care au contribuit la îmbunătățirea traiului locuitorilor.

O.D: Deși pare greu de crezut, comuna Todirești se bucură de un număr extraordinar de mare de tineri și copiii, aproximativ 900. Astfel investiţiile în infrastructura educaţională au constituit şi constituie în continuare elemente vitale ale mediilor de învăţare din şcoli, dat fiind că o infrastructură de foarte bună calitate conduce la îmbunățățirea predării, a rezultatelor școlare ale elevilor şi reducerea abandonului şcolar

900 de școlari și preșcolari cărora, de la preluarea mandatului am încercat să le oferim posibilitatea de a urma un învățământ de calitate, prin amenajarea și reabilitarea școlilor și grădinițelor din satele Băiceni, Stroești și Todirești.

Reabilitare și modernizare Grădinița nr.3 sat Todirești, comuna Todirești, județul Iași” a fost primul proiect care face parte din infrastructura educaţională şi care a fost finalizat cu succes, a fost un proiect cu o valoare de 490.797,20 lei. Tot în această arie a fost construită împrejmuire Grădinița nr.3 în valoare de 40.750 lei.

Modernizare și dotare grădiniță, sat Todirești, comuna Todirești, județul Iași” a fost un alt proiect care a fost finalizat cu succes şi care are ca scop îmbunătăţirea calităţii actului educaţional. Valoarea totală a acestui proiect a fost de 733.329,55 lei.

Citeste si   O femeie și un BĂRBAT cu permisul SUSPENDAT, trași pe dreapta de POLIȚIȘTI în județul IAȘI

În perioada următoare vor fi finalizate alte două proiecte: „Reabilitare și modernizare Școala primară sat Stroești, comuna Todirești, județul Iași” şi „Reabilitare, modernizare și dotare Școala generală nr.1 Todirești, corp B, comuna Todirești, județul Iași”.

Acest lucru a fost posibil prin accesarea fondurilor oferite de PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală) 1 și 2, dar și prin implicarea directă a Primăriei, care a intervenit financiar în vederea amenajării spațiilor exterioare ale unităților de învățământ, dar și în vederea racordări școlilor la rețeaua de căldură, apă și lumină.

În momentul de faţă atât şcolile cât şi grădiniţele beneficiază sau vor beneficia în cel mai scurt timp de condiţii de predare și învățare îmbunătăţite, mai multe resurse educaționale de calitate și o infrastructură fizică îmbunătățită.

Elevii îşi pot desfăţura orele de curs în condiții normale, fără a simţi disconfort, frig sau lipsa  mobilierului adecvat studiului

Tot pentru a veni în sprijinul elevilor am avut în atenție un proiect a cărui valoare a fost de 233.620,80 lei prin care am achiziționat un microbuz şcolar, achiziţie realizată din fonduri locale, necesare transportului copiilor către fiecare instituţie şcolară cât și  achiziționarea de materiale vitale desfășurării activății didactice.

Infrastructura educaţională cât şi infrastructura rutieră aş putea spune că sunt două domenii care sunt indispensabile constituirii unor condiţii optime de trai. Dat fiind că la nivel educaţional am reuşit să reabilităm, să modernizăm şi să dotăm instituţiile şcolare de pe raza comunei, la nivelul infrastructurii rutiere am finalizat 3 proiecte importante: prin hotărâre de Consiliu Local, din bugetul local am reușit:

  • „Modernizare drum sătesc DS 133 în sat Băiceni, comuna Todirești, județul Iași –tronson I”, proiect a cărui valoare a fost de 490.393,56 lei, „Modernizare drum sătesc DS 133 în sat Băiceni, comuna Todirești, județul Iași –tronson II” proiect a cărui valoare a fost de 349.597,00 lei, ambele proiecte au fost finalizate în 2017
  • „Modernizare drum de interes local DS 2827; 2996 și parțial DS 2644, în sat Todirești, comuna Todirești, județul Iași” a cărui valoare a fost de 1.502.040,86 lei, proiect finalizat în 2018, realizat din bugetul local.

Pentru a se asigura accesul în comună indiferent de condiţiile meteorologice, dar şi pentru a se menţine ordinea şi curăţenia au fost achiziţionate o serie de utilaje: „Achiziție tractor pentru comuna Todirești, județul Iași”, prin licitație publică în valoare de 249.900 lei, „Achiziție remorcă tractor pentru comuna Todirești, județul Iași” în valoare de 46.410 lei pentru ambele proiecte costurile au fost suportate din bugetul local.

Citeste si   FINANȚĂRI totale de 1,5 milioane EURO, pentru STARTUP-urile inovatoare în domeniul SĂNĂTĂȚII

Prin fondurile de la G.A.L a fost realizat proiectul „Achiziție buldoexcavator pentru comuna Todirești, județul Iași”  în valoare de 483.259 lei, achiziție care ne dă posibilitatea ca din cariera de piatră de la Stroiești să preluăm material pietros și să îl punem la o primă intervenție atunci când vine ploaia.

De asemenea, am mai implementat un proiect care a vizat „Achiziție cupă excavator pentru comuna Todirești, județul Iași” în valoare de 5.369,74 lei, încât să putem interveni pe fiecare străduță din comună indiferent de condițiile meteorologice.

Astfel, în momentul de faţă datorită acestor utilaje se poate acţiona pe raza comunei în condiţii nefavorabile spre exemplu iarna pentru a dezăpezi diferite tronsoane de drum, din 2017 nu a mai existat nici o străduță înzăpezită

Pentru siguranța cetățenilor și dat fiind că au fost înregistrate și o serie de plângeri în care oamenii sesizau mici ilegalități, am decis implementarea unui proiect prin care să sporim gradul de siguranță al cetățenilor și anume: „Camere de supraveghere pentru comuna Todirești, județul Iași”, proiect în valoare de 99.166,03 lei.

Cum pentru o bună desfășurare este nevoie de anumite condiții, am decis să dotăm sediul Primăriei cu calculatoare, astfel încât fiecare angajat să aibă condițiile necesare desfășurării normale a activității.

În 2016 când am preluat mandatul una dintre probleme a fost și aspectul Primăriei, atât interior cât și exterior, chiar dacă condițiile de lucru au fost mai dificile ne-am concentrat atenția asupra priorităților care nu mai necesitau amânare și care veneau în sprijinul comunității. Printre timp,  cu ajutorul beneficiarilor de la 416 și a altor cetățeni din comună care au avut cunoștințe în domeniul construcțiilor  și bunăvoință am reușit să igienizăm sediul Primăriei. Pentru ca acest proces să fie finalizat am achiziționat și am pus la dispoziție toate materialele necesare procesului de igienizare, astfel am reușit să igienizăm sediul Primăriei, doar achitând valoarea acestor materiale.

Acestea sunt o parte dintre proiectele propuse şi finalizate însă există perspectivă de viitor, există proiecte care se află în stadiu de implementare şi proiecte care se află în pregătire sau la avizare.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ