Scurt istoric al Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași”

Institutul de Cardiologie Iași este unicul centru din regiunea Est a României care oferă servicii de chirurgie cardiovasculară adulți, tratament chirurgical și intervențional al malformațiilor cardiace congenitale la copii și adulți, tratament endovascular al maladiilor aortei, stenozei aortice, electrofiziologie și implantare de dispozitive cardiace, tratament intervențional al fibrilației atriale.

Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași”  are în dotare următoarele echipamente şi aparate medicale: aparatură de radiodiagnostic şi imagistică medicală, instrumentele şi echipamentele necesare pentru efectuarea analizelor medicale de hematologie, biochimie, precum şi, după caz, microbiologie, imunologie şi/sau toxicologie.

Săptămâna aceasta am ajuns la Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași”, pentru a discuta despre proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale și despre schimbările care au avut și au loc cu directorul general, Prof. Dr. Grigore TINICĂ.

Despre activitatea Prof. Dr. Grigore TINICĂ

Prof. Dr. Grigore TINICĂ este unul dintre cei mai buni chirurgi din Europa și cel care a efectuat pentru prima dată în România o operație pe cord cu laser.

În decursul anilor s-a remarcat prin investiţiile pe care le-a atras la Institutul de cardiologie Iași, în aparatură, echipamente și unitatea.

Este  considerat de către pacienți ”unul dintre cei mai buni profesioniști din România și de ce nu din Europa, un om care a salvat mii de vieți și care pune suflet în tot ceea ce face”.

R: Domnule Prof. Dr. Grigore TINICĂ, ce ne puteți spune despre Institutul de Boli Cardiovasculare ”Prof. Dr. George I.M. Georgescu Iași” în care vă desfășurați activitatea din 1998?

G.T: Institutul de cardiologie este o instituţie medicală clasificată gradul 1M având în prezent o capacitate de 130 paturi conform structurii aprobate de Ministerul Sănătății. Unitatea sanitară este încadrată în categoria „Nivel acreditat”. Din decembrie 2010 Institutul este certificat pentru sistemul de management al calității conform standardului internațional SR RN ISO 9001.

Institutul aparține tipului de spital de specialitate: cardiologie, cardiologie intervențională și cateterism cardiac, explorări funcționale și electrofiziologie cardiacă, terapie intensivă coronarieni, chirurgie cardiovasculară adulți și pediatrică, anestezie-terapie intensivă, cardiologie preventivă și recuperare cardiovasculară.

R: Cum reușiți să faceți față fluxului zilnic al pacienților?

G.T:  Institutul de cardiologie Iași deservește o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori provenită dintr-un areal geografic corespunzător celor 8 județe din Moldova fiind unicul centru european arondat unui număr atât de mare de locuitori. Putem face față fluxului zilnic al pacienților cu ajutorul angajaților pe care îi avem în cadrul institutului.

R: Câți angajați are Institutul de Cardiologie  Iași în momentul de față?

G.T:  În momentul de față Institutul de Cardiologie are 434 de angajați, dintre care 47 medici, 69 medici rezidenți, 177 asistente, 95 personal auxiliar și 25 TESA + comitetul directoral.

R: Ce proiecte au fost derulate în cadrul institutului?

G.T: Sunt trei proiecte cu finanțare de la Uniunea Europeană, acestea fiind: ”Formarea specialiștilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătățirii calității vieții”, E-Cord Center, multiplicarea și proximizarea serviciilor de electrocardiografice pentru cetățenii din Regiunea Nord-Est, Centrul de Cercetare al Tratamentului Invaziv al Fibrilației Atriale. 

R: Ce v-ați propus prin obținerea și derularea acestor proiecte?

G.T:  Formarea specialiștilor în domeniul cardiologiei pediatrice pentru un act medical de calitate cu scopul îmbunătățirii calității vieții este cunoscut sub numele de ”100 de inimi pentru 100 de copii”. În cadrul proiectului care a avut loc la noi și care este cel mai de succes proiect al Uniunii Europene, au fost operații 900 de copii și 136 de copii tratați.

Proiectul E-cord Center  de multiplicare și proximizare a serviciilor de electrocardiografie ale Institutului de boli cardiovasculare pentru cetățenii din Regiunea Nord-Est a ajutat peste 47.397 pacienți, dintre care 28.590 tratați și 2803 au fost urgențe de EKG-uri.

Centrul de Cercetare al Tratamentului Invaziv al Fibrilației Atriale este destinat tomografiei computerizata cardiacă. Studiul endocavitar cu mijloace performante permite alinierea la cercetarea pe plan mondial în ceea ce priveşte definirea mecanismelor de iniţiere, de întreţinere a FA, precum şi perfecţionarea tehnicii ablative.

R: Care este atributul cheie în cariera de medic și ce sfaturi aveți pentru cei care își aleg acest domeniu, al medicinei?

G.T: Atributul cheie este învățătura! Tinerii trebuie să învețe mult, să fie dispuși la sacrificiu, să muncească fără vreo remunerare deoarece satisfacțiile vin ulterior, când începi să salvezi viețile oamenilor. Cine vrea să facă medicină cardiovasculară trebuie să fie dispus la multe sacrificii, să învețe să lucreze în echipă, să fie în stare să acumuleze informații importante într-un timp foarte scurt și să fie conștient că învățarea și acumularea informațiilor în cariera de medic se fac continuu.

“Pacient în IAȘI”

Domeniul sănătății reprezintă o prioritate în viața oricărei comunități! SĂNĂTATEA IEȘEANĂ este cu atât mai importantă cu cât anumite SPITALE din orașul nostru deservesc întreaga REGIUNE a MOLDOVEI.

Proiectarea activităților medicale din spitalele ieșene asupra pacienților din toate județele MOLDOVEI onorează dar, totodată și obligă.

“Pacient în Iași” poate fi un sucevean, vasluian, băcăuan, nemțean, botoșănean sau un ieșean!

Începând din această toamnă, Ziarul “Bună Dimineața Iași” se va alătura eforturilor întreprinse de către toți actorii implicați în vederea ridicării standardelor și practicii medicale din Iași la nivelul așteptărilor pacienților, în conformitate cu normele și prevederile în domeniu, stabilite de Uniunea Europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ