Share

Pe timp de pandemie, proiectele sociale sunt, pentru unii oameni, singurul suport pe care se pot baza. În acest sens, centrul CARITAS Iași are în portofoliu mai multe proiecte de asistență pentru persoanele vulnerabile, copii, bătrâni, persoane cu dizabilități sau imobilizate la domiciliu, familii vulnerabile.

Problemele cu care se confruntă societatea actuală sunt de interes urgent.

În cei 30 de ani de activitate, asociația a ajutat nenumărați oameni și dorește să continue să facă același lucru și în viitor. De asemenea, nici pandemia de COVID-19, nici  starea de alertă sau de urgență nu i-a oprit pe voluntari să ajute, ba chiar mai mult, au dat dovadă de chiar mai multă implicare, s-au reprofilat, s-au adaptat și sunt solidari cu cei aflați în nevoie, cum ne-a relatat chiar preotul Iosif Iacob.

“La nivelul activității din asociație, noi am încercat să păstrăm, cât s-a putut în această perioada, domeniile de activitate. Avem în prezent două centre pentru adolescenți.

Centrul de Plasament Sf. Iosif, unde avem 12 beneficiare, cu vârste între 14 și 20 de ani. Ele au fost nevoite să rămână în cadrul centrului, nu l-au putut părăsi timp de aproximativ o lună și trei săptămâni. Am făcut activități în cadrul centrului pentru a putea face față acestei perioade, am păstrat un echilibru.

Mai avem și două centre de zi, unul în Iași și unul în Comună Doljești, Localitatea Buruienesti, de lângă Roman, sub numele  “Centrul de Resurse pentru copii și tineri“. – Relateaza Iosif Iacob, directorul centrului CARITAS Iasi.

Centrul CARITAS nu funcționează doar local

“Din nefericire, centrul din Buruienesti nu a funcționat în perioada stării de urgență, angajații au fost trimiși în șomaj tehnic și nu am putut ține legătură cu copiii. În Iași, centrul a funcționat, prin munca de acasă, în sensul în care copiii au putut lua legătura online cu angajații centrului.

Avem și centre de îngrijire la domiciliu, în număr de 9, atât în Iași, cât și în Neamț, Bacău și Suceava, unde angajații (fie asisteni medicali, fie îngrijitori la domiciliu) au vizitat persoanele vârstnice, i-au ajutat cu tratamentele de acare aceștia aveau nevoie, cu cumpărături și cu mese calde. Am încercat totuși să evităm și să limităm deplasările.

Avem și proiecte europene, însă pe unele a trebuit să le sistăm (de exemplu activitățile de formare), iar acum am început să derulăm online aceste servicii integrate, pentru a duce mai departe proiectele europene pe care le avem în desfășurare.” – a mai precizat Iosif Iacob.

Cum ne-a obișnuit până în prezent, preotul și președintele Centrului Diecezan CARITAS, Iosif Iacob, dezvăluie clar ce inițiative are și cum aduce schimbarea în rândul persoanelor vulnerabile.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Prin aceste proiecte, aceștia au sprijinul Bisericii Catolice și fac apel la umanitatea și responsabilitatea socială a tuturor celor care pot dona, spre ajutarea copiilor singuri sau sărmani (prin alocarea de mâncare caldă, îmbrăcăminte și încălțăminte, materiale scolare etc.), fie că suntem voluntari, donatori, parteneri sau firme.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ