Kit-ul de educație civică pregătește adolecenții  pentru a deveni cetățeni ideli

Asociația Civica din Iași începe demersurile pentru proiectul de educație civică începând cu luna aprilie. Implementarea acestuia va avea loc odată cu începerea noului an școlar. „ABCivic – kit de educație civică” este un proiect derulat ce a pus la punct a unui ghid de educație civică, în format prietenos și sintetic pentru adolescenți.

Educația civică ar trebui să facă parte din cunoștințele oricărui cetățean al unei comunități, indiferent cât este aceasta de mare. Este adevărat, în programa școalară există ore de educație civică la clasele a șaptea, respetiv a opta, dar nu este suficient. Adolecenții, odată cu trecerea la maturitate, au nevoie să-și cunoască drepturile, responsabilitățiile, obligații etc. Aceștia trebuie să conștientizeze și importanța votului. Proiectul nostru se va ghida după un proiect cese utilizează în Stale Unite, numit ”Issues to action”. Noi vom propune în continuare școlilor să implementeze acest program, dar acest lucru rămâne la latitudinea profesorilor. Programul din păcate v-a intra doar la categoria de activități extrașcolare. Va fi în stadiul de proiect pilot” a explicat Alexandrina Dinga, președințele Asociației CIVICA.

„Issues to action” este un program prin care elevii identifică problemele din comunitățile lor și învață despre guvernele locale și procesele politice prin cercetare, analiză și crearea de planuri de acțiune pentru a aborda aceste probleme. Obiectivul principal al proiectului este ca orice cetățean să aibă o trusă de prim-ajutor, ca să acționeze sănătos în comunitatea în care trăiește. Profesorii ce se vor implica în ABCivic vor benficia și de programe de mentorat pentru a putea pregăti elevii cât mai bine.

LĂSAȚI UN MESAJ