Expoziția a fost prezentată la Sala Pașilor Pierduți, în cadrul Zilelor Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași

În cursul zilei de ieri, expoziția intitulată “Marea Unire prin ochii presei de la 1918” a fost prezentată în cadrul Zilelor Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași. 

Prin proiect au fost realizate 12 panouri care, prezintă sub forma unei expoziții, 12 momente din realizarea actului Marii Uniri.

Reamintim cititorilor faptul că Asociatia Comunicare Sociala în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Complexul Muzeal Moldova Iași, PALAS Iasi desfășoară în perioada 05 octombrie 2018 – 01 ianuarie 2019 proiectul, Iasi Centenar: „Marea Unire prin ochii presei de la 1918”.

La deschidere au participat Dan CASCAVAL – rectorul Universității Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iași, Mihaela ȚURA – Inspector Școlar General Adjunct în cadrul ISJ Iași, Maria RADOS – Inspector de Istorie în cadrul ISJ Iași, Daniel ȘANDRU – șeful Departamentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași și istoricul Liviu BRĂTESCU – curatorul expoziției.

Dan CAȘCAVAL, rectorul : “Dar, toate trec, toate se uită… Se pare că și rolul providențial al Iașului în acele vremi

Și dacă până acum s-a tot vorbit despre rolul acestui oraș greu încercat în protejarea continuității statului român, și nu doresc să reiau detaliile despre numărul de refugiați, despre eforturile supraomenești pentru cazare, hrană, menținerea unei stări măcar precare de igienă și sănătate, trebuie să nu uităm că tot în Iașul anului 1918 a apărut germenele concretizării Marii Uniri, care a întregit o Românie ciuntită de secole și de război. De aici a devenit posibilă Unirea.

Un fapt pe care îl veți observa evidențiat clar în presa acelor ani, expusă pe aceste panouri. Dar, toate trec, toate se uită… Se pare că și rolul providențial al Iașului în acele vremi. Și au demonstrat aceasta toți anii de atunci și până astăzi”, a spus prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

 

 Prof. Univ. Dr. Liviu BRĂTESCU, curatorul expoziției : ”Presa a ținut trează populația în spiritul întregii țări și a transmis informații despre front

Presa reușește într-o măsură destul de mare să transmită o stare de spirit. Există un accent pus pe manipulare, dar nu în sensul în care o găsim astăzi. Presa a ținut trează populația în spiritul întregii țări și a transmis informații despre front, dar și din spatele acestuia, pentru că marele drame din război s-au întâmplat în spatele frontului. Sper că expoziția va scoate în evidență pătrunderea într-un spirit al epocii, fiindcă doar așa vom putea înțelege ce anume s-a întâmplat atunci și cum anume s-au înfăptuit lucrurile”, a declarat prof. univ. dr. Liviu Brătescu.

Ion ȘTEFANOVICI, inițiatorul proiectului : ”1 Decembrie 1918 reprezintă cu siguranță episodul ce reușește să construiască cel mai bine legătura dintre trecut și viitor

Pentru cei care cred că istoria este o poveste ce trebuie transmisă din generație în generație, în care eroii principali sunt liderii politici ai națiunii și care, prin faptele lor, au devenit parte a panteonului național românesc, 1 Decembrie 1918 reprezintă cu siguranță episodul ce reușește să construiască cel mai bine legătura dintre trecut și viitor. Prezentul demers reprezintă o încercare de recuperare a memoriei colective a Marii Uniri și a generației care a realizat acest deziderat al românilor, înțelegându-și rolul și misiunea la care au fost chemați în devenirea statului român”, a declarat Ion Ștefanovici, inițiatorul proiectului.

LĂSAȚI UN MESAJ