Program pentru sprijinirea cuplurilor infertile din Iași

Cuplurile infertile din Iași care vor să aibă copii ar putea primi sprijin financiar pentru realizarea procedurii de fertilizare in vitro. În acest sens, un grup de 400 de persoane lucrează la un proiect pe care îl vor depune la Primăria Municipiului Iași.

“Lucrăm la un proiect pe care să îl înaintăm Primăriei Iaşi şi sperăm ca iniţiativa noastră să aibă un răspuns pozitiv. Avem deja promisiuni din partea unor consilierilor locali că vor susţine această iniţiativă şi sperăm să primim un răspuns pozitiv şi din partea conducerii Primăriei. Sunt deja semnale că modelul de la Bucureşti se doreşte a fi preluat şi de către alte primării din ţară: Braşov, Sibiu, Buzău. Un astfel de program trebuie să existe şi la Iaşi, al doilea oraş  ca mărime al ţării, cu clinici şi specialişti cu experienţă în domeniu. Am solicitat  şi o audiență la primarul Iașului pentru a susține această cauză şi sperăm să fim primiţi în audienţă”, a declarat Lorina Bălan, unul dintre iniţiatorii grupului care a demarat Proiectul “Infertilitatea nu se vede, însă sprijinul tău DA!”.

Puține cupluri își permit fertilizarea in vitro

Problema fertilităţii este una complexă şi foarte delicată, afectând 30% dintre femeile de peste 35 de ani din România. Puține dintre acestea își pot permite fertilizarea in vitro, dat fiind faptul că procedura costă între 4.000 și 6.000 de euro.

„Problemele de fertilitate sunt mult mai frecvente decât am crede şi oamenii obişnuiţi care se confruntă cu aceste probleme trebuie susţinuţi financiar. Costurile procedurilor depăşesc posibilităţile financiare ale cuplurilor care au astfel de probleme, chiar dacă ambii părinţi lucrează. Costul mediu este de 4.000 de euro pentru un ciclu de fertilizare. Vorbim de costul mediu. Dar acesta diferă de la caz la caz. Eu sunt mămica unui copil care s-a născut în urma unor  astfel de proceduri şi costul final a fost de 6.000 de euro.  Să nu uităm că în România natalitatea a scăzut dramatic iar statisticile arată că 1 dintre 5 cupluri  are probleme de fertilitate. Autorităţile nu mai pot ignora o problemă care afectează prezentul şi viitorul nostru ca societate”, a precizat Lorina Bălan.

Infertilitatea – tot ce ai vrut să știi și nu ai întrebat

Pe data de 12 februarie, de la orele 18:00, în Cărturești, Palas va avea loc conferința ”Infertilitatea – tot ce ai vrut să știi și nu ai întrebat”. În cadrul întâlnirii, cei prezenți vor avea ocazia să adreseze întrebări unor medici ginecologi specializați în tehnica de reproducere umană asistată. La discuții vor mai lua parte psihologi, dar și persoane care se luptă cu infertilitatea sau au învins fertilitatea.

Totodată, în această perioadă, în Palas se desfășoară o campanie de de conştientizare a fenomenului social și medical al infertilității. „Şi în Iaşi sunt mulţi oameni/multe familii care îşi doresc un copil dar suferă din cauza problemelor de fertilitate cu care se confruntă. Mulţi suferă în tăcere şi este un subiect tabu despre care de multe ori nu discută nici măcar cu familia sau prietenii. Avem nevoie de sprijin și sperăm că un număr cât mai mare de ieşeni ne va întinde o mână de ajutor, pentru ca împreună să îi  putem sprijini pe cei care duc această luptă pentru a deveni părinţi. Ceea ce ne-a uimit este nevoia de informaţii: ieri, în prima zi a expoziţiei, voluntarii au epuizat pliantele cu informaţii pregătite pentru o săptămână”, a spus Lorina Bălan.

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ