Sănătatea noastră, stă în mâinile noastre, și în modul în care alegem să ne protejăm sistemul RESPIRATOR

În această perioadă, în care noul coronavirus ne-a schimbat modul în care ne desfășurăm activitatea de zi cu zi, este important să avem grijă de noi și de sănătatea noastră.

Cele mai frecvente și severe complicații se prezintă la nivelul sistemului respirator (în special fiind afectați plămănii), astfel mai jos sunt prezentate câteva noțiuni care vă pot ajuta să vă țineți departe de îmbolnăvire, și să aveți o viață sănătoasă.

Pericolul sedentarismului

Sportul joacă un rol important și pentru sănătatea plămânilor, astfel că exercițiile de tipul “cardio” (ca alergatul, mersul pe bicicletă) și cele care ne dezvoltă musculatura abdominală și toracică îmbunătățesc funcția respiratorie. În egală măsură sunt recomandate și activitățile de o intensitate moderată, cum ar fi plimbările în aer liber, și de ce nu, dansul, cu efecte extraordinare asupra stării noastre fizice și psihice.

Citeste si   Deși MĂȘTILE DE PROTECȚIE  sunt OBLIGATORII în mijloacele de transport în comun, nu toți călătorii IEȘENI respectă această REGULĂ

Fumatul

Un procent important din pacienții care ajung în unitatea de primiri urgențe din cauza problemelor respiratorii sunt fumători sau persoane care au fumat o lungă perioadă de timp. Atât fumatul cât și folosirea țigărilor electronice cauzează inflamarea plămânilor și scad răspunsul sistemului imunitar la nivelul căilor aeriene, putând crește riscul de complicații în cazul infectării cu noul coronavirus.

Citeste si   În IAȘI cele mai multe POSTURI vacante sunt în sectorul CONSTRUCȚIILOR

Printre efectele negative ale fumatului se mai numără îngustarea căilor aeriene și distrugerea țesutului pulmonar, crescând riscul de cancer, bronșită cronică și emfizem pulmonar.

Există și vești bune pentru fumători, astfel că la numai 12 ore de la întreruperea fumatului nivelul de monoxid de carbon din sânge ajunge la valorile normale, iar după două săptămâni funcția pulmonară prezintă îmbunătățiri. La 10 ani după oprirea fumatului, riscul pentru unele tipuri de cancer (precum cel de vezică sau cel pulmonar) este redus la jumătate.

Citeste si   Mihaela IVANCIA (PSD): "NU am mai vrut să suport MONOLOGUL gângav și GREU exprimat"

Alimentația

S-a arătat că persoanele care au diabet sau obezitate prezintă riscuri suplimentare, iar dieta poate avea un rol important în menținerea unui răspuns adecvat din partea organismului în caz de infecție. Fructele și legumele cu nivel ridicat de antioxidanți sunt recomandate, iar bananele, merele, roșiile și strugurii au în mod natural acești antioxidanți.

Alimentele bogate în vitamina D și în acizi grași omega-3 (găsiți în peștele care trăiște în apele reci, cum ar fi Somonul) oferă un plus sistemului imunitar, care va avea un răspuns îmbunătățit la posibilele infecții.

DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ