Share

Bolile cardiovasculare sunt principala cauză de îmbolnăvire și deces, fiind responsabile de până la jumătate din totalul deceselor

Importanța alimentației în prevenirea acestei patologiei este bine cunoscută și există numeroase studii care atestă această legătură.

Patologia cardiovasculară și în special boala coronariană și accidentul vascular cerebral sunt influențate puternic de factorii stilului de viață: alimentația, sedentarismul, fumatul, excesul de alcool, stresul ș.a.m.d.

Consumul crescut de alimente hipercalorice, bogate în grăsimi hidrogenate saturate, produse de patiserie, snacks-uri, fast-food, creșterea aportului de sare și conservanți, ca și scăderea consumului de fibre din fructe și legume proaspete, predispune la apariția precoce a aterosclerozei care reprezintă substratul bolilor cardiovasculare” a declarat Sirona LUPU, medic primar în diabet, boli de nutritiție și metabolism.

Citeste si   Ce faci când te lovești de capriciile vestimentare ale copilului tău?

Factorul ereditar reprezintă doar o mică parte din predispoziția pentru bolile cardiovasculare

Majoritatea pacienților cu boli cardiac au asociat un exces ponderal, mai ales la vârsta tânără, sedentari, fumători.

Colesterolul crescut, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat pot de asemenea să crească riscul de boli cardiovasculare. Felul în care respectă dieta un pacient cardiac poate influența major evoluția afecțiunii sale și calitatea vieții.

Aportul crescut de sare și grăsimi duce la decompensarea insuficienței cardiac și creșterea tensiunii arteriale, ceea ce determină un  număr mai mare de episoade  de spitalizare, creșterea numărului de medicamente necesare și implicit scăderea calității vieții pacientului.

Citeste si   DSP a făcut anunțul! Câti elevi și profesori au fost infectați săptămâna aceasta cu noul Coronavirus

Este confirmată deja corelația dintre obezitate și creșterea riscului de dezvoltare și agravare a afecțiunilor cardiovasculare

Obezitatea poate duce la apariția bolilor cardiovasculare prin activitate fizică scăzută, prin dislipidemie, hipertensiune arterială, apnee obstructivă de somn, diabet zaharat, dar și prin problemele psihologice și sociale asociate excesului ponderal. Excesul ponderal este o cauză frecventă de hipertensiune arterială. Astfel, aproximativ 55% din hipertensivi sunt obezi și 50% dintre obezi devin hipertensivi.

Incidența anginei pectorale, a morții subite și a infarctului de miocard este crescută la obezi, în special la cei tineri. Studiile epidemiologice au demonstrat că mortalitatea prin boli cardiovasculare este mai mare la indivizii cu obezitate abdominala.

Citeste si   Acțiuni ale polițiștilor ieșeni pentru siguranța cetățenilor

Astăzi, infarctul miocardic este de 3 ori mai frecvent sub vârsta de 40 ani decât în urmă cu 30 ani, iar hemoragia cerebrală este de 4 ori mai frecventă la cei sub 50-55 ani, în contextul prezentei obezități.

În final, specialista adresează un mesaj ieșenilor:

Propune-ți să fii un om sănătos! Nu mai ignora cu anii micile semne care pot indica o afecțiune gravă și fă-ți un control medical! Verifică-ți periodic tensiunea arterială, colesterolul și glicemia. Aceste teste nu trebuiesc privite ca o corvoadă, ci ca o investiție în propria sănătate”, declarat Sirona LUPU, medic primar în diabet, boli de nutritiție și metabolism.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ