Share

Federaţia Naţională Sindicală “Ambulanţa” din România a organizat, miercuri (10.06. -n.r.), în intervalul orar 10:00 – 12:00, în Iași şi în toate serviciile de ambulanţă din ţară, un protest pe fondul nemulţumirilor generate de amânarea proiectelor cu impact asupra personalului şi organizării serviciilor de ambulanţă.

Protesc pașnic la Serviciul Județean de Ambulanță din Iași

La sediul central al Serviciului Județean de Ambulanță din Iași, au participat la un protest pașnic membri de sindicat ai organizației locale, îmbrăcați în echipament de lucru, cu vestă, mănuși, viziere, șepci și au păstrat distanțarea fizică de cel puțin 1,5 metri.

“Sunt asistent medical și sunt din categoria celor care s-au luptat cu virusul și am constatat că nu am fost pe lista celor că au primit acest stimulent, deși am transportat, în data de 14 mai, o persoană pozitivă Covid-19.

Să nu mai spun de alte cazuri suspecte, și totuși nu am primit acești bani. Noi ne luptăm cu acest virus și constatăm că suntem discriminați. Ne punem viața în pericol, chiar dacă suntem echipați corespunzător. Aveam cel puțin 5-6 solicitări pe zi în care mergeam în mijlocul războiului. Nu vom da înapoi niciodată, însă există această frustrare și vrem ca și autoritățile să știe“, a declarat asistentul medical, Ovidiu ALBU.

Această formă de exprimare a fost provocată de nemulțumirea angajaților din Serviciul de Ambulanță, respectiv a membrilor FNSAR România, ca urmare a deciziilor incorecte luate de către autorități, în vedere acordării fondurilor salariale suplimentare.

“Nemulțumirea noastră, pe care o transmitem guvernanților și parlamentarilor, se referă la neacordarea stimulentului de risc, având în vedere lupta din linia I care nu ne-a fost recunoscută. Deci, dacă ne raportăm la personalul operativ (în medie 350 de oameni) doar în jur de 200 dintre ei au primți acel stimulent, deși toate echipajele s-au prezentat la caz, s-au echipat, au efectuat proceduri, au transportat suspecți sau oameni confirmați pozitiv, au făcut decontaminare.

Când s-au făcut listele, s-a constatat că o mare parte din colegi nu au primit, deși toate procedurile au fost respectate. Legislația a exclus posibilitatea ca toți colegii și toate echipajele de urgență să primească acel spor,deși suntem toți  în linia I.

Mai mult decât atât, nu s-a făcut o testare largă a populației, pentru a ști la ce caz ne ducem, că e pozitiv sau negativ. Noi am mers unde am fost solicitați, nu știam niciodată la ce ne prezentăm. Ne-am luat măsurile de siguranță, am avut echipamente de protecție, dar nu ne-a fost recunoscut acest drept“

“Avem colegi care și-au pierdut viața în exercitarea atribuțiilor de serviciu iar, din păcate, memoria lor nu este cinstită de cei care ar trebui să o facă”

“Pe lângă alte nemulțumiri, sunt și aspecte legate de legea 153, care presupune statutul asistentului medical din punct de vedere al salarizării în România. Când s-a făcut acea legislație, au avut în vedere o crește de până la 38%, pe când alte categorii din sistemul sanitar au primit creșteri de 170% sau 110%. Noi am primit cel mai puțin, și mă refer la tot sistemul sanitar, la tot ce înseamnă asistent în România.

Pe lângă nemulțumirile legate de partea financiară, vice-președintele SAJ Iași, Nicolai Pralea, solicită autoritatolor și schimbarea în întregime a parcului auto, pentru că este învechit și nu mai poate transporta în siguranță nici pacienții, dar nici personalul medical.

Încă ne riscăm viața pe ambulanțe vechi, chiar dacă prin acea achiziție publică am primit un număr de ambulanțe, nu au putut inlocui parcul auto în totalitate. Avem încă ambulanțe care rulează cu 900.000 de km la bord, care nu mai prezintă siguranță pentru personal și pentru pacient.

Este nevoie și de creșterea numărului de echipaje, dar și de reînnoirea parcului auto. Iașul, că județ, are o populație care se apropie de 1 milion de locuitori. Noi, pe organigramă, suntem în poziție în care putem întreține 600.000 de locuitori. E nevoie de creșterea numărului de personal, de ambulanțe, de echipaje, pentru a face față solicitărilor și a avea promptitudine la caz“, a declarat vicepreședinte SAJ Iași, Nicolai PRALEA.

Miercuri, toate ambulanţele au purtat afişul pe format A4 cu inscripţia vizibilă “PROTEST NAŢIONAL”. Protestatari au avut afişe tot format A4 cu inscripţia “EU PROTESTEZ”.

Citeste si   MINCIUNA tandemului ALEXE-CHIRICA are picioare SCURTE: Iașul nu va fi conectat la nicio AUTOSTRADĂ, dar va avea 21 de AUTOBUZE second HAND

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ