Profesorii și studenții au protestat împotriva OUG 7 de pe scările Universității „Cuza”

Un protest fără precedent a avut loc ieri, în jurul orei 12, în fața Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Câteva zeci de profesori și studenți au protestat joi, 14 martie, pe scările universității împotriva ministrului Tudorel Toader, care e și rector suspendat al instituției. Studenții și cadrele didactice au cerut abrogarea OUG 7, dar și-au exprimat și sprijinul pentru magistrați.

O petiţie în sprijinul manifestației semnată de șapte cunoscute cadre didactice a strâns în final sute de adeziuni. Flavius Solomon, istoric, Eugen Vărvărucă, matematician, Alexandru Călinescu, istoric literar, Gelu Bourceanu, chimist, Florea Ioncioaia, istoric, Răzvan Socolov, medic, şi Cezar Catrinescu, chimist.

„Conștienti de faptul că atacul asupra Jusțitiei reprezintă începutul alunecării Romaniei către un sistem oligarhic, iliberal, în care întreaga putere va aparține unui grup restrâns de persoane, după modele deja consacrate în țări din estul Europei, America Latină, Africa și Asia, subsemnații fac un apel public către cetățenii României de a se implica, prin mijloacele legale și democratice garantate de Constituție, în apărarea statului de drept, a democrației și a valorilor europene” se arată în petiția lansată de istoricul Flavius Solomon și colegii acestuia.

„De peste doi ani are loc un asalt continuu asupra statului de drept. În loc să abandoneze un demers profund toxic, coaliţia actuală de guvernare a trecut la modificarea brutală a legislaţiei referitoare la combaterea corupţiei”, spun semnatarii.

Primele manifestări publice ale comunităților academice au avut loc săptămâna trecută, când profesori și studenți din mai multe centre universitare au ieșit în stradă pentru a trage un semnal de alarmă și de a-și exprima solidaritatea cu magistrații.

LĂSAȚI UN MESAJ