Share

După ce protestele din Piața Victoriei și din toată țara au alungat “elefantul” de la Guvern care schimba codurile penale, acum PSD reia atacul în Parlament și împodobesc al doilea “elefant” cu colții primului. Mai concret, senatorii PSD resuscitează elemente din funebra Ordonanță 13 în proiectul legii grațierii, intrat în dezbaterea parlamentară. 

Liderul senatorilor PSD Șerban Nicolae, care este și președinte al Comisiei Juridice, a transmis colegilor săi din comisie amendamentele pe care le va depune marți la proiectul legii grațierii, iar unul dinte acestea prevede faptul că se grațiază și cei condamnați pentru infracțiuni de corupție, inclusiv luare de mită, dare de mită, trafic de influență și abuz în serviciu, potrivit documentului obținut de HotNews.ro.

Citeste si   Al. Rafila: Vom avea probleme cu accesul la ATI. Ce prevede Planul PSD pentru combaterea epidemiei de COVID-19 din România

Concret, senatorul propune eliminarea articolelor care se referă la infracțiunile de corupție-art. 289-294 precum și a articolului 297, care se referă la abuzul în serviciu, prevăzute în Codul Penal din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ.

Totodată, ar urma să fie reduse, în anumite condiții, și pedepsele de până la 10 ani închisoare. Pedepsele până la 10 ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul de executat este mai mic de patru ani, ar urma să fie grațiate parțial, cu trei pătrimi din restul de executat.

Potrivit amendamentelor lui Serban Nicolae, prezentate de Realitatea TV, pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, se grațiază după cum urmează:

a. în întregime, pedepsele de până la trei ani inclusiv.

Citeste si   Primarul comunei Ciugud, Gheorghe Damian, a fost infectat cu noul coronavirus

b. în întregime, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mic de trei ani.

c. parțial, cu trei ani, pedepsele de până la șapte ani inclusiv, a căror executare a început iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

d. parțial, trei pătrimi din restul rămas neexecutat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mic de patru ani.

e. parțial, jumătate din restul rămas de executat din pedepsele de până la zece ani inclusiv, a căror executare a început, iar restul rămas de executat este mai mare de patru ani.

Citeste si   Cristian Rizea detonează "bomba", la Chișinău: Sebastian Ghiță, combinații penale. Cum a dat bani în stânga și în dreapta pentru a cumpăra voturi pentru Ponta

Ce mai spune propunerea lui Șerban Nicolae: “Persoanelor ale căror pedepse au fost grațiate în condițiile prezentei legi și care în decursul a cinci ani de la intrarea acesteia în vigoare săvârșesc cu intenție o nouă infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa cu închisoare, li se adaugă, la pedeapsa stabilită pentru infracțiunea nouă, restul rămas neefectuat ca urmare a grațierii”.

Marti va avea loc o dezbatere la comisia juridica pe marginea proiectului legii gratierii urmand sa se centralizeze si sa se discute amendamentele depuse. Serban Nicolae solicitase la sedinta precedenta din partea institutiilor invitate, precum CSM, UNJR sau Asociatia Penitenciarelor, sa formuleze amendamente.

 


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ