Share

La Camera de Comerț și Industrie din Iași s-a dezbătut încă o dată PUG-ul Iașului

În cadrul acestei întâlniri au fost prezenți mai mulți reprezentanți: arhitecți, proiectanți capabili să acționeze în acest demers.

Planul de urbanism, date despre dezvoltarea orașului Iași, un termen realist pentru acest PUG, prioritățile majore date de facilități, moficările care să îmbunătățească traficul au fost subiectele centrale care au fost abordate.

Cu toții sperăm într-o circulație mai fluentă, dar lucrurile nu sunt deloc simple

Nemulțumirile și constatările au fost că Iașul așa cum este el structurat permite destul de dificil crearea de sensuri unice, că nu are o centură și nici măcar nu s-au putut organiza licitații care concură la îmbunătățirea elementelor din PUG.

„La ora actuală, planul urbanistic general funcționează pe cel din 1999, dacă putem să spunem așa pentru că de atunci până acuma în 12, 13 ani, adică din 2004 încoace a suferit nenumărate modificări. În prezent, există o comisie de oportunitate la Primărie, comisie formată numai din arhitecți.

Cu toții sperăm într-o circulație mai fluentă, dar lucrurile nu sunt deloc simple, ci sunt elemente complexe mai ales din cauza legislației și e foarte dificil să facem lărgiri de străzi. De exemplu, Garda de Mediu a venit să ne amendeze cu 50.000 de lei pentru că ne-am permis să facem două benzi.

De asemenea, nu vreau să dau vina pe alții, dar poliția nu ne permite să avem parcări importante pentru că schimbând manevra, traficul deranjează chiar dacă sunt două benzi, a declarat Radu Botez, Viceprimarul Iași.

„Este o invitație a investitorilor imobiliari, încercând să vedem cu ce probleme se lovesc în a dezvolta investițiile Municipiului Iași. Din lipsa unei infrastructuri rutiere sau a unei infrastructuri grele se creează greu spații. Solicitări sunt suficiente. Noi sperăm astăzi ca oamenii să deschidă problemele, să le înregistrăm astfel încât să fie rezolvabile”, a declarat Paul Butnariu, Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Iași.

Prin PUG, specialiștii doresc măcar să aibă un regulament urbanistic de la Minister înainte de a avea toate elementele, dar nici acest lucru nu a fost posibil, mai declară Radu Botez, Viceprimarul Iași.

Prin regulamentul urbanistic se prevede lărgimea de străzi, cum vor fi prinse în PUG, zone pentru realizarea construcțiilor rezidențiale, a birourilor, zona industrială care a rămas periferică. Cu toate că terenul Iașului este limitat, dorința viceprimarului este să creeze axe de circulație pentru a permite o circulație mai fluentă, iar acest lucru speră să fie îndeplinit peste doi ani.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ