Share

Marcel Ciolacu, proaspăt ales lider al PSD s-a confruntat cu primul elec major în noua sa calitate de lider al PSD, partid care este în Opoziție deși credea că deține controlul majorității parlamentare.

Ciudatul traseu al moțiunii de cenzură depuse de PSD

PSD a încercat luni 31 august 2020, în ultima zi a sesiunii parlamentare extraordinare să înlăture Guvernul Orban prin moțiune de cenzură. Avea nevoie de 233 voturi în favoarea moțiunii de cenzură (fusese semnată de 2015 parlamentari).

Parlamentul s-a reunit, luni, 31 august 2020, de la ora 14,00, în ultima zi a sesiunii extraordinare, în sedință comună, pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură inițiată de PSD și intitulată „Guvernul PNL, de la pandemie la pande-mita generalizata. Belșug în buzunarele clientelei PNL, sărăcie în buzunarele românilor”. USR și PNL au anunțat că nu participa la votul pentru moțiunea de cenzură. Victor Ponta a acuzat UDMR de blat cu PNL.

El a precizat că parlamentarii Pro România vor fi prezenți și vor vota contra lui Ludovic Orban. PMP declarase că nu va vota moțiunea de cenzură. În ziua moțiunii, niciun parlamentar PMP nu a fost prezent în sală. PSD s-a confruntat în trecut cu plecarea la PNL a unor parlamentari, ceea ce punea sub semnul întrebării demersurile liderului Marcel Ciolacu.

PSD a depus pe 17 august 2020 moțiunea de cenzură și a fost citită în plenul comun de senatorul PSD Lucian Romașcanu pe 20 august 2020. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat atunci că moțiunea va fi atacată la CCR (ceea ce s-a și întâmplat pe 21 august 2020) fiindcă a fost depusă în sesiune extraordinară.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ a județului! La nivelul județului SUCEAVA se înregistrează un număr de 5029 de persoane declarate VINDECATE

Luni 31 august 2020, a fost ultima zi din sesiunea extraordinară în care moțiunea trebuia dezbătută și votată. La ora 14, în Parlament se găseau numai 175 de parlamentari, din 233 necesari pentru cvorum. Ședința s-a reluat la ora 15.30, dar nici atunci nu s-a îndeplinit cvorumul (226 parlamentari prezenți în loc de 233), ceea ce a condus la suspendarea ședinței în care trebuia dezbătută și votată moțiunea de cenzură. Marcel Ciolacu a declarat că în două zile va comunica decizia oficială a partidului.

Practic, PNL își menține mandatul guvernamental, în timp ce PSD se va gândi în viitor dacă va iniția demersul depunerii unei moțiuni, mai ales de mâine, 1 septembrie va începe sesiunea ordinară de toamnă.

” Este o moțiune eșuată, din nefericire Guvernul Orban avea foarte multe motive să fie înlocuit, dar dat fiind faptul că între PSD și PNL există o înțelegere subterană care e din ce în ce mai vizibilă practic ieri nu s-a făcut nimic altceva decât s-a mimat munca parlamentară, foarte mulți absenți, foarte mulți absenți și de la PSD chiar, PNL a lipsit din corpore, UDMR și PMP în egală măsură.

Noi parlamentarii Pro România am fost toți la serviciu astăzi, eram pregătiți să votăm pentru moțiunea de cenzură pentru a schimba guvernul, dar din nefericire prezența a fost mică, în loc de 233 cel puțin în sală erau doar 226, din cei 226, 25 eram Pro România.

Guvernul Orban rămâne în continuare în mandat, PSD-ul este bucuros probabil pentru că în acest fel nu vor trebui să muncească să scoată țara din pandemie și atunci din punctul lor de vedere lucrurile sunt perfecte, își văd de alegeri, nu îi preocupă nici școala, nici alocațiile, nici pensiile, nici măștile pentru persoanele cu venituri modeste, îi preocupă doar să fie realeși, nu contează cât de mare este riscul de pandemie.

Noi am spus răspicat de foarte multe ori că avem nevoie de altceva, de oameni responsabili care sunt preocupați de soarta României, din nefericire avem de așteptat cel puțin 3-4 luni până când o să avem alegeri parlamentare pentru că la locale nu se va schimba foarte mult.”, a declarat Cătălin Nechifor președinte Pro România Suceava pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

PNL jubilează, la PSD se ascut săbiile

Înainte de moțiune, Președintele României, Klaus Iohannis a declarat că PSD este disperat să pună mâna pe putere, Premierul Ludovic Orban a condus luni dimineață, 31 august 2020, ședința de guvern unde  a declarat că ”poțiunea de cianură” a PSD nu va fi votată, fiindcă PNL nu se va prezenta și nu va fi cvorum.

” Moțiunea nu a trecut din lipsă de cvorum, deci parlamentul nu s-a putut întruni în cvorum să poată fi supusă votului. S-a închis această sesiune, iar astăzi va începe o

nouă sesiune parlamentară conform constituției se poate depune doar o moțiune pe sesiune parlamentară. Au dreptul constituțional cei din PSD să strângă semnături și să pună o nouă moțiune în noua sesiune parlamentară din toamnă care ține din septembrie până în decembrie.”, a declarat Ioan Balan deputatul PNL pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava.

Trei parlamentari PSD, între care deputatul Cătălin Rădulescu ”Mitralieră”, senatoarea Carmen Dan și deputatul Adrian Todor au invocat motive de boală. Alți doi parlamentari PSD, Roxana Pațurcă și Dan Ciocan au absentat, fiind acuzați că au negociat cu PNL ca să absenteze.

Citeste si   Material lemnos în valoare de 4.508,13 lei CONFISCAT de polițiștii suceveni

În PSD, sunt deja voci critice la adresa liderului Marcel Ciolacu. Acesta amenință cu excluderea celor cinci parlamentari, chiar dacă primii trei (Rădulescu, Dan, Todor) au declarat că au afecțiuni respiratorii  (Rădulescu) sau sunt în izolare (Dan și Todor).

Totuși, ideea moțiunii de cenzură a fost apărată de deputatul PSD de Botoșani Marius Budăi, în fața presei. Acesta a criticat împrumuturile fără acoperire, achizițiile oneroase din bani publici, proasta gestiune a situației generate de pandemie. Doina Federovici, senator PSD de Botoșani și-a menținut punctul de vedere că va vota moțiunea de cenzură. Deși Marcel Ciolacu miza pe 250 voturi, în plen nu au fost decât 226 parlamentari.

Citeste si   (P)S-A SEMNAT contractul de STRATEGIE de DEZVOLTARE a județului SUCEAVA! Gheorghe FLUTUR: „Așteptăm din partea POPULAȚIEI sugestii, inițiative în diverse domenii”

Alfred Simonis, liderul deputaților PSD a declarat că nu consider oportun ca moțiunea de cenzură să fie dezbătută în noua sesiune parlamentară care începe astăzi, 1 septembrie 2020, întrucât este și o contestație la CCR, iar CCR se va pronunța în data de 7 septembrie 2020.

În PNL, Ministrul Mediului Costel Alexe, a declarat că parlamentarii care nu s-au prezentat au dat dovadă de maturitate politică și că au evitat aruncarea României în haos. El a dezmințit declarațiile că PNL a negociat ”la bucată” absența unor parlamentari de la PSD.

După suspendarea ședinței din lipsa cvorumului, Premierul Ludovic Orban a declarat că parlamentarii care nu s-au prezentat au dat dovadă de responsabilitate și că au înțeles faptul că depunerea moțiunii era neconstituțională.

 


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ