Ca urmare a numeroaselor petiții ale asistentei medicale Popeanu Mirela, Ministerul Sănătății a efectuat un control la Institutul de Psihiatrie Socola din Iași

În urma controlului au fost descoperite mai multe deficiențe de ordin administrativ cu privire la întocmirea și avizarea programelor anuale ale achizitiilor publice și ale respectării cerințelor legislative privind încheierea și derularea unor contracte de furnizare, prestare și derulare lucrari.

Nereguli privind achizitia  servciilor de spălătorie asigurate de firma SC ANTAGOS SRL

În urma controlului s-au descoperit nereguli în achizitia  serviciilor de spălătorie asigurate de firma SC ANTAGOS SRL administrată de SIGHIDIM IOAN.

Conform controlului efectuat  de Ministerul Sănătății în anul 2016 s-a organizat o procedură de achiziție publică în vederea achiziționării de servicii de spălătorie. Au depus oferte două firme  SC EXPERT CLEAN SRL și SC ANTAGOS SRL, în urma verificărilor facute de comisia de evaluare, SC ANTAGOS SRL a fost exclusă din competitiție deoarecere oferta era neconformă.

SC ANTAGOS SRL a facut contestație la CNSC, însă autoritatea contractantă, în speță Institutul de Psihiatrie Socola, nu a așteptat soluționarea de către CNSC a contestației și a întocmit un process verbal de anulare a procedurii, ulterior CNSC s-a pronunțat oferind o soluție favorabilă pentru SC ANTAGOS SRL.

Pe perioada desfășurării procedurii de licitație pentru asigurarea serviciilor de spălătorie, Institutul de Psihiatrie Socola a încheiat un contract cu SC EXPERT CLEAN SRL

Contractul a fost reziliat însă în momentul în care Institutul a primit o nouă ofertă de preț cu o valoare mai mica din partea SC ANTAGOS SRL. Noul contract cu SC ANTAGOS SRL  s-a derulat pe perioada 2016-2017.

În anul 2018 a fost desfășurată o nouă procedură în SEAP care a fost castigată de SC CURĂȚĂTORIA OMNICLEAN  SRL, fiind încheiat un acord cadru pe 3 ani.  Valoarea contractului a fost de 113 400 RON.

Contaminari MICROBIANE în INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA

Conform raportului Ministerului Sănatății în urma verificărilor facute s-au  descoperit  contaminări microbiene. Probele se recoltează cu o ritmicitate lunară și sunt analizate în cadrul laboratorului iar în cazul identificării circulației microbiene sunt luate măsuri de către reprezentanții SPIAAM, în  colaborare cu medicii șefi și cu asistenții șefi.

La nivelul Institutului au fost înregistrate  și raportate infecții asociate actului medical majoritatea fiind infecții respiratorii, germeni Echerichia Coli, Proteus spp, Stafilococ auriu, Klebsiella spp, Pseudomonas spp conform raportului incidența infecțiilor la nivelul anului 2017 a fost de 1,52% și în anul 2018 de 1,17%.

 Dotarea cu UNITURI DENTARE pentru 3 cabinete (Centru, Șipote, Bîrnova)

Dotarea cu unituri medicale pentru cele trei cabinet (Centru, Șipote și Bîrnova) a fost autorizată de DSP Iași prin ASF nr.325/2017 în urma controlului au fost descoperite deficiențe în ceea ce privește evaluarea Institutului și întocmirea referatelor de evaluare care au stat la baza emiterii ASF și a vizei sanitare emise de către reprezentanții DSP Iași.

Ministerul Sănătății CONFIRMĂ faptul că aparatura de la Insitutul de Psihiatrie Socola nu a fost pusă  în funcțiune

În anul 2016 a fost achiziționat din fonduri de la Ministerul Sănatații un AUTOREFRACTOMETRU în valoare de 81 000 RON. Conform raportului Corpului de control al Ministerului, aparatul nu a fost pus în funcțiune în perioada verificată. De asemenea la nivelul cabinetului oftalmologic nu au fost prestate activități medicale, postul de medic primar oftalmolog fiind ocupat de Managerul Gabriel Oprișanu (cu contract individual de muncă suspendat). Postul nu a fost ocupat prin concurs și nici nu a fost contractat un alt medic oftalmolog.

NEREGULI GRAVE în activitatea RUNOS

Au fost descoperite grave nereguli și la activitatea RUNOS mai exact în statele de funcții, acestea nu reflectă starea reală a ocupării locurilor de muncă iar regulamentul de organizare și funcționare nu este actualizat în conformitate cu structura funcțională si cu organigrama. De asemnea, din verificarea prin sondaj a dosarelor de concurs pentru ocuparea posturilor vacante, s-a constatat încălcarea prevederilor legale în domeniu. Numirile succesive interimare în funcția de șef serviciu RUNOS ale lui Corneliu PREPELIȚĂ s-au facut cu încălcarea legislației în vigoare.

CONCLUZIA RAPORTULUI

Pentru deficiențele constatate  Ministerul Sănatății declară în raport faptul că se vor stabili măsuri administrative iar raportul va fi trimis instituțiilor cu competețe în domeniu.

Contactat de reporterii Ziarului Buna Dimineata Iași, Managerul Gabriel Oprișanu  nu a dorit să facă nici o declarație menționând că este în concediu medical pâna pe 21 Iunie

Directorul medical și medic la pavilionul VIF, Dr. Roxana Chirita, afirma la câteva saptămani după terminarea controlului efectuat de către Ministerul Sănătății,  în cadrul unui raport de garda că “nu s-au găsit nereguli majore, ci doar niște chichițe fără prea mare importantă”. Ce-or fi însemnând “chichițe“pentru doamna director medical, după ce această a susținut în fața medicilor din Institut  că a citit pagină cu pagină tot raportul trimis de Ministrul Sănătății, nu știm!

Ce știm însă, din interiorul Institutului de Psihiatrie, este faptul că după pensionarea fostei asistente șefe a secției pe care o conduce, d-na prof. Chirița l-a numit în funcția de așistent șef (fără concurs) pe Baciu Gabriel, nimeni altul decât fiul manajerei și femeii de curte al familiei Chirița!

LĂSAȚI UN MESAJ