Share

 

„Astăzi publicăm estimări ale cheltuielilor pentru apărare pentru 2020. Acestea arată că anul acesta va fi al șaselea an consecutiv de creștere a cheltuielilor de apărare de către aliații europeni și Canada. Cu o creștere reală de 4,3%. Ne așteptăm ca această tendință să continue”, a afirmat, miercuri, secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă, potrivit caleaeuropeana.ro.

Conform raportului publicat de NATO, cu un procent estimat la 2,38% din PIB, România este țara care alocă al patrulea cel mai mare buget pentru apărare în termeni procentuali, după SUA (3,87% din PIB), Grecia (2,58% din PIB) și Marea Britanie (2,43% din PIB). Pe al cincilea loc este Estonia, care alocă din bugetul Apărării același procent ca și România.

Citeste si   După Dan Barna, un alt lider USR este INFECTAT cu coronavirus

Alte cinci state care s-au încadrat în cei 2% alocați din PIB pentru Apărare sunt Letonia (2,38%), Polonia (2,3%), Lituania (2,28%), Franța (2,11%) și Norvegia (2,03%). Germania alocă doar 1,57%, motiv pentru care este criticat constant de Statele Unite.

România a anunțat că va continua să respecte criteriile stabilitate în cadrul NATO privind bugetarea apărării cu 2% din PIB, din care minim 20% pentru înzestrare şi modernizare, respectiv 2% pentru cercetare, dezvoltare şi inovare. Cu un an inainte, țara noastră a alocat pentru Apărare aproximativ 2% din PIB, iar în 2018 – 1,82% din PIB.

Citeste si   Cristian Rizea: „Ciutacule, prietenii tăi „elefanții” sunt bine?”

România alocă și în 2020 peste 20% din bugetul său de apărare pentru înzestrare şi modernizare a echipamentelor și a tehnicii de luptă. Cu un procent de 25,6% din bugetul apărării destinat cheltuielilor pentru echipamente, România este pe locul al 11-lea în NATO, după Luxemburg, Turcia, Ungaria, SUA, Slovacia, Norvegia, Franța, Lituania, Letonia și Polonia. România a investit aproape la fel pentru înzestrare – 25,7%. 

Bugetul apărării pentru anul 2020 va fi distribuit astfel: un procent de 53,1% – cheltuieli pentru personalul militar, 25,6% – înzestrare cu echipamente, 16,4% – operațiuni, 4,9% – infrastructură.

Citeste si   Virgil Popescu: Trebuie să ne digitalizăm, altfel nu vom avea capacitatea administrativă să putem atrage, să evaluăm proiecte şi să le putem da drumul

Raportul publicat de NATO vine la o săptămână după ce ministrul apărării naţionale Nicolae Ciucă, aflat în vizită oficială în SUA, a semnat, la Washington, cu omologul său american Mark Esper o foaie de parcurs pe următorii zece ani, document ce cuprinde obiectivele şi interesele comune în domeniul apărării, precum modernizarea sectorului apărării şi securitatea în regiunea Mării Negre.

Ca aliat NATO, România găzduiește pe teritoriul său scutul antirachetă de la Deveselu, Comandamentul Multinațional Sud-Est de la București, Brigada Multinațională NATO Sud-Est de la Craiova și Unitatea NATO de Integrare a Forțelor.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ