Share

În ediția de săptămâna aceasta a Raportului Parlamentar, discutăm cu un bine cunoscut membru al Senatului României

Vom încerca să aflăm pe parcursul acestui interviu care sunt planurile senatorului Victorel Lupu în acest cadru legislativ și în ce măsură reușește să contribuie la bunăstarea cetăţenilor care l-au ales să-i reprezinte

 Din calitatea de parlamentar, ce aţi reuşit să întreprindeți pentru cei care v-au ales?

Senator Victorel Lupu: Așa cum am obișnuit și până acum, ca senator ales în Parlamentul României, am considerat oportun să prezint, la sfârșitul fiecărei sesiune parlamentare, un scurt bilanț al activității pe care am desfășurat-o în această perioadă. După mai bine de doi ani de mandat, o astfel de analiză reprezintă un gest firesc de respect față de locuitorii județului Iași, în fapt cei care m-au trimis în Legislativ pentru a le reprezenta interesele.
Ca om al cifrelor, voi da concretețe acestui raport enumerând, defalcat pe fiecare categorie în parte, activitățile pe care le-am întreprins în Parlament. Astfel, am avut un număr de 75 de inițiative legislative, 66 declarații politice, 56 de întrebări, 63 de interpelări dintre care una adresată prim-ministrului, 150 de luări de cuvânt în plen și peste 160 de audiențe.
Intervențiile pe care le-am avut de la tribuna Senatului României, inițiativele legislative, întrebările și interpelările adresate miniștrilor au avut drept subiecte chestiuni ce țin de viața județului Iași: economie, administraţie, infrastructură de transport, agricultură, sistemul de protecție socială, mediu, educație, sănătate.

Am fost unul dintre cei care au militat pentru o rapidă și consistentă alocare financiară în vederea refacerii sediului din Copou în care funcționează Institutul de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”, cunoscut și drept Institutul Inimii, după ce un incediu a distrus mare parte din clădire și din aparatura medicală.

Toate subiectele abordate în interpelările și întrebările adresate miniștrilor au venit ca urmare a discuțiilor pe care le-am avut cu ieșenii, pe teren sau la cabinetul parlamentar în cadrul audiențelor, în întrunirile cu șefii direcțiilor deconcentrate, cu primari, viceprimari ai localităților ieșene, cu șefi ai administrației județene. O altă sursă importantă au constituit-o articolele din presa tipărită și cea online, materialele radio și video realizate de jurnaliștii ieșeni care au punctat nevoile și prioritățile Iașului.
În ceea ce priveşte declaraţiile politice, pe lângă unele subiecte de ordin general, am căutat, în permanenţă, să prezint colegilor mei din Senatul României aspecte pozitive din viata judeţului Iaşi, încercând sa scot în evidenţă realizările administraţiei judeţene sau ale comunităţilor locale. Având o bogată experienţă în administraţia locală am lucrat, alături de colegii mei din Parlament, la elaborarea Codului Administrativ.

Citeste si   EXPOZIȚIA anuală ”Flori de toamnă” din cadrul Grădinei Botanice IAȘI și-a deschis PORȚILE pentru VIZITATORI

Am avut o serie de propuneri şi amendamente cu privire la statutul funcţionarului public care au fost acceptate fără rezerve, pentru că optimizează şi clarifică aspecte privind activitatea funcţionarilor publici din România.
Cei interesați de întreaga mea activitate parlamentară pot consulta site-ul www.senat.ro. Pe cei care vor să intrăm în dialog, îi aștept la cabinetul parlamentar din strada Frumoasa, nr. 6, Bloc 918, tr. III, parter, program de audiențe vinerea între orele 11 și 13. Sau putem vorbi la telefon 0332/410.742, ori pe email la adresa
cab.senatorvlupu@gmail.com.

 Cum ați putea descrie situația politică din România în acest an puternic marcat de mize electorale, preponderent externe?

V.L.: România deţine timp de şase luni preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Acest fapt reprezintă o recunoaştere a acceptării ţării noastre în marea familie europeană, la 12 ani de la aderarea în această structură. Acum, când suntem aproape de încheierea primei părţi a acestui proiect important pentru toţi românii, consider că Guvernul s-a organizat exemplar şi România contribuie din plin la consolidarea construcţiei europene.

Aşa cum bine cunoaşteţi, președinția Consiliului se asigură prin rotație la fiecare 6 luni între statele membre ale UE. În acest mandat, prioritățile președinției române se înscriu în sfera coeziunii, o valoare europeană comună, înțeleasă ca unitate, egalitate de tratament și convergență. Totodată, programul președinției se axează pe patru priorități principale: Europa convergenței, o Europă mai sigură, Europa ca actor global puternic și Europa valorilor comune.

Pe parcursul celor şase luni, România este responsabilă de avansarea lucrărilor Consiliului privind legislația Uniunii Europene, de asigurarea continuității agendei prin planificarea şi conducerea reuniunilor din cadrul Consiliului şi al grupurilor sale de pregătire, a unor procese legislative bine organizate și a cooperării dintre statele membre.
În ceea ce priveşte alegerile europarlamentare consider foarte important faptul că Iaşul are un candidat social-democrat situat pe poziţie eligibilă. Cred că suntem singurii care am nominalizat un reprezentant cu şanse reale de a accede în Parlamentul European.

Citeste si   APIA efectuează PLATA ajutorului de stat în sectorul CREȘTERII ANIMALELOR

Sigur că, la nivel european, contează foarte mult câţi reprezentanţi social-democraţi vom avea. Consider că lista candidaţilor PSD pentru aceste alegeri este una foarte echilibrată şi corectă, din punct de vedere al profilului personalităţilor propuse, dar şi al reprezentării geografice. Toţi candidaţii noştri sunt respectaţi în comunităţile din care provin şi sunt adevăraţi patrioţi, care nu vor vota împotriva României sau a Guvernului la Bruxelles, aşa cum, din păcate, s-a întâmplat recent, cu reprezentanţi ai altor partide politice.

 Ce părere aveți despre discuțiile tot mai aprinse cauzate de lipsa unei autostrăzi care să asigure o infrastructură rutieră comună între Moldova și Transilvania?

V.L.: Aceasta este, cu siguranţă, dorinţa tuturor locuitorilor din regiunea Nord-Est. Implicit şi a tuturor factorilor politici locali şi naţionali. Este foarte adevărat faptul că există o anumită presiune care se pune asupra acestui proiect. Din păcate, unii dintre cei care au fost la guvernare în mandatele trecute au întocmit documentaţia tehnică fără prea multă viziune şi propunând costuri foarte mari. În guvernarea PSD am reuşit să aducem acest proiect pe linia de plutire, avem şi o lege pe care o vom pune în practică în acest sens. Sunt convins că în următorii ani se va vorbi despre execuţia lucrărilor şi finalizarea primilor km de la Autostrada Iaşi-Tg. Mureş.

 Cum apreciați situația politico-administrativă de la nivel local?

V.L.: Fiecare administraţie publică trebuie să funcţioneze în slujba cetăţeanului. Motivat de acest fapt fiecare primar sau preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi trebuie să fie preocupat de a implementa cât mai multe proiecte de investiţii care să contribuie la modernizarea comunităţilor locale şi, în final, la dezvoltarea judeţului Iaşi.

 Sunteți mulțumit de valoarea şi importanța proiectelor atrase la Iași de către Administrația Publică Locală în perioada 2016 – 2019?

V.L.: Administraţia publică locală, şi ma refer aici la Consiliul Judeţean Iaşi şi primăriile din judeţ, a atras până acum fonduri europene şi guvernamentale de peste 600 milioane de euro, propunându-şi, până la sfârşitul mandatului, în 2020, o ţintă de 1 miliard de euro. Sunt proiecte care vizează toate domeniile de activitate.
În acest sens vor fi modernizaţi peste 300 km de drum judeţean, incluzând aici drumurile Iaşi – Suceava (74,5 milioane de euro) şi Iaşi – Botoşani (73 milioane de euro).
Va fi reabilitat, cu fonduri europene, Spitalul pentru Copii Sf. Maria (27 milioane de euro), cea mai mare unitate spitalicească din Regiunea Nord-Est. Tot pe linie de sănătate va fi modernizat pavilionul administrativ al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”.
Pe linie culturală, vor fi modernizate muzeele: Casa Vasile Pogor, Muzeul Nicolae Gane, Muzeul Vasile Alecsandri și Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei – Mitropolitul (în total, aproximativ 5 milioane de euro).
Consiliul Judetean Iaşi este foarte aproape de funcţionalizarea primului parc industrial, care va aduce venituri pentru administraţia judeţeană şi va crea noi locuri de muncă. De asemenea, a fost funcţionalizat şi ocupat aproape în întregime parcul agroindustrial TransAgropolis, de la Leţcani.
Aeroportul Internaţional Iaşi îşi continuă procesul de dezvoltare şi modernizare. An de an se înregistrează recorduri în ceea ce priveşte traficul de pasageri (1,25 milioane în 2018).
În curând va fi demarat un nou proiect de dezvoltare a infrastructurii de transport a gazelor naturale din județ și construcția a două magistrale, cu o lungime de aproximativ 80 de km., care să deservească 19 comune.
Până în 2020 toate comunităţile cu peste 2.000 locuitori vor beneficia de apă curentă şi canalizare. Investiţiile vor fi de aproximativ 300 milioane de euro. Sunt vizate 27 de aglomerări urbane.
Cu sprijinul Guvernului am implementat un program foarte ambițios de dezvoltare a comunităților rurale – Programul National de Dezvoltare Locală (PNDL). Iașul a primit a doua alocare financiară din țară, peste 256 de milioane de euro pentru proiecte care vizează reabilitarea și modernizarea școlilor, construirea de dispensare, modernizarea drumurilor, extinderea și construirea rețelei de apă și canalizare.
Acestea sunt doar o parte dintre cele mai importante investiţii demarate de administraţia publică locală care vor contribui la dezvoltarea comunităţii şi bunăstarea ieşenilor.

Citeste si   Acuzații GRAVE ale Primarului CHIRICA. Cine sunt PERSONAJELE vizate?

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ