Share

Rata de imunizare fata de SARS-CoV 2 in randul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici, arata un studiu realizat de MedLife.

Principalul obiectiv al studiului a fost masurarea ratei de imunizare la noul coronavirus si, implicit, masurarea riscului de infectare, ca urmare a relaxarii restrictiilor anuntate de catre autoritati.

Rezultatele finale arata ca rata de imunizare fata de SARS- CoV 2 in randul sucevenilor este de 20%, respectiv aproximativ 16.500 de persoane au dezvoltat anticorpi specifici”, au declarat reprezentanții MedLIfe.

Potrivit sudiului, proportia persoanelor care au fost imunizate variaza semnificativ de la o categorie de varsta la alta. Cele mai expuse au fost persoanele cu varsta cuprinsa intre 45 si 54 de ani, in randul carora testele de laborator au indicat prezenta anticorpilor pentru 29% dintre acestea.

La polul opus se regasesc tinerii intre 25 si 34 de ani, pentru care nivelul de imunizare naturala este de 3 ori mai mic

In ceea ce priveste rata de infectare, studiul arata ca, din cei 512 suceveni testati, 3,7% au fost confirmati pozitiv pentru noul coronavirus, acestia fiind comunicati catre DSP conform protocoalelor in vigoare.

Citeste si   GCS: 391 cazuri noi de infectare cu coronavirus; în total - 28.973 de îmbolnăviri

Raportat la numarul de locuitori de peste 25 de ani din Suceava acest procent indica faptul ca la acest moment peste 3.000 de locuitori din Suceava sunt purtatori ai virusului. Totodata, datele studiului evidentiaza ca toate persoanele testate al caror test RT-PCR a fost pozitiv nu manifestau niciun simptom la momentul testarii.

Potrivit reprezentantior MedLife, studiul arata un tablou clinic mult diferit fata de cel descris in studiile publicate in prima luna a pandemiei.

„Am mers in epicentrul epidemiei din Romania, Suceava, care conduce de departe topul cu cel mai mare numar de imbolnaviri, atat in valoare absoluta, cat si la mia de locuitori. Conform rezultatelor studiului aproape 4%, respectiv peste 3.000 de locuitori ai municipiului Suceava ar putea fi purtatori ai virusului.

Totusi, este de remarcat faptul ca marea majoritate a celor cu PCR pozitiv aveau un titru relevant de anticorpi, deci este posibil sa fi avut doar urme de ARN ale virusului si sa nu mai fie contagiosi.

O alta concluzie surprinzatoare, tinand cont de faptul ca probabil in conformitate cu anticorpii dobanditi cca 16.500 suceveni au trecut prin boala si ca in Suceava au fost inregistrate pana in acest moment doar aprox. 200 de decese cauzate de COVID 19, cel mai probabil, la nivel de judet, rata de mortalitate este mult mai mica fata de cea estimata, respectiv sub 1% sau chiar intre 0,3-0,5%„, a declarat Mihai Marcu, presedinte si CEO MedLife Group.

In conformitate cu datele publicate la nivel international, pacientii asimptomatici, depistati la screening cu IgG anti-SARS CoV 2 pozitiv si RT PCR pozitiv din exudatul nazal si faringian, foarte probabil, nu mai prezinta risc infectios pentru contacti.

Citeste si   Bacalaureat - duminică vor fi afişate rezultatele finale, după contestaţii

Dinamica RT-PCR si a anticorpilor de tip IgG arata o scadere semnificativa a incarcaturii virale dupa primele 7 zile de la debutul bolii, iar anticorpii de tip IgG apar dupa ziua 14, ceea ce se asociaza cu scaderea riscului de contagiozitate.

Studiul MedLife s-a derulat in perioada 18-28 mai 2020, pe un esantion de 512 persoane, in randul populatiei orasului Suceava, peste 25 de ani.

Citeste si   GCS: 391 cazuri noi de infectare cu coronavirus; în total - 28.973 de îmbolnăviri

Pentru acest studiu au fost folosite doua metode de testare: metoda moleculara RT- PCR considerata gold standard pentru detectarea virusului Sars CoV 2 si testarea serologica prin metoda Chemiluminiscenta pentru determinarea anticorpilor de tip IgG


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ