Share

Pandemia va trece, dar alergiile vor rămâne!

În această perioadă pacienții sunt destul de simptomatici în ceea ce privește alergiile, de aceea alergologii din România dar și din întreaga lume atrag atenția asupra diferențelor și asemănărilor dintre simptomele de Covid-19 și alergiile respiratorii.

În contextul pandemiei cu SARS-CoV2, problemele pacienților alergici se complică! Un strănut care primea un politicos «Sănătate!» atrage imediat atenția celor din jur; tusea care îl poate însoți declanșează panica… Dacă are noul coronavirus?

Dacă sunt în pericol? Este o situație pe cât de des întâlnită, pe atât de normală, pentru că tensiunea creată de frică și neînțelegerea simptomelor duce la această stare de lucruri”, a declarat Conf. Dr. Roxana Bumbăcea, președintele Societății Română de Alergologie și Imunologie Clinică.

Alergiile respiratorii și Covid-19 au numitori comuni în ceea ce privește simptomele, dar și elemente de diferențiere

Însă, dacă apare febra și pierderea mirosului, cel mai probabil nu sunt simptome de alergii. De aceea, populația trebuie să știe să facă diferența.

Citeste si   Sibiu: Copii şi tineri talentaţi, prezenţi la Târgul Creatorilor Populari din România

Dacă o persoană alergică se teme să lase simptomele să se manifeste în această perioadă pentru a nu fi blamat, celelalte persoane se tem de contagiere. Ca și numitori comuni, alergiile și Covid-19 au ca simptome : tusea, secrețiile nazale și durerile de cap. 

Însă, dacă apare febra peste 38 de grade Celsius, pierderea mirosului, durerile musculare, alertarea stării generale și oboseală, aceste simptome aparțin cel mai probabil Covid-19.

Dr. Ana-Maria Scurtu, medic alergolor în cadrul Policlinicii Suceava: ”În această perioadă am avut pacienți cu alergii deoarece a fost  polen de gramine, iar în luna iunie a fost destul de intens.

Acum urmează polenul de Ambrozia care este caracteristic sezonului vară-toamnă.

Însă trebuie de precizat că faptul de a fi alergic nu implică un risc de infecție cu Covid și nici infecția cu Covid nu a determinat creșterea bolilor alergice“.

Alergiile la polen pot afecta pe oricine și pot debuta oricând, dar nu trebuie neglijate deoarece simptomele de rinită pot evolua spre astm în aproximativ 30% din cazuri.

Astmul și rinita alergică merg mână-n mână

”Astmul și rinita alergică sunt două afecțiuni asupra cărora factorii de mediu în interacțiune cu factorii genetici au un impact major, atât în etiopatogenia bolii, cât și ca triggeri ai exacerbărilor.

Odată cu suprapunerea sezonului alergiilor de primăvară cu sezonul gripal și răspândirea altor virusuri, așa cum este SARS-CoV2, poate fi dificil să se stabilească dacă simptomele respiratorii sunt tipice pentru expunerea alergenică din această perioadă a anului sau semnele unei afecțiuni mai severe. Cunoașterea diferenței dintre simptomele alergice și cele ale unei infecții virale este esențială atât pentru medici cât și pentru pacienții alergici”, a declarat Prof. Dr. Carmen Bunu Panaitescu, vicepreședinte SRAIC.

Cert este că pandemia cu Covid-19 va trece precum și starea emoțională pe care o provoacă în fiecare dintre noi, dar alergiile vor apărea an de an cu tusea și strănutul specific.

Citeste si   Marian ANDRONACHE și-a depus CANDIDATURA pentru funcția de PRIMAR al SUCEVEI

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ