Share

Începând cu data de 15 mai devine obligatorie purtarea măștilor în spațiile publice închise (de exemplu, în supermarket) și în mijloacele de transport în comun

Această regulă are scopul de a proteja sănătatea populației și de a scădea riscul infectării cu noul coronavirus (SARS-CoV-2). Nu este însă precizat un anumit tip de mască, astfel că rămâne la alegerea fiecăruia dacă va prefera varianta clasică, a măștii chirurgicale sau de bumbac, însă există un set de recomandări generale menite să asigure purtarea și folosirea ei la capacitate maximă.

Înainte de a folosi masca

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca înainte de utilizarea măștii să se realizeze spălarea mâinilor cu apă și săpun (cu o durată de cel puțin 20 de secunde), iar în situațiile când nu este posibil acest lucru, atunci se poate folosi gelul dezinfectant pe bază de alcool.

Citeste si   IAȘUL va avea un nou Institut REGIONAL de Boli Cardiovasculare la MIROSLAVA! Dan NIȚĂ: ”Acest OBIECTIV va genera INTERES”

În timpul utilizării

Asigurați-vă că masca acoperă atât nasul cât și gura, iar aceasta este strânsă pe față (este de evitat crearea unui spațiu între mască și față). Evitați atingerea acesteia pe durata folosirii ei, iar în cazul în care se întâmplă asta încercați să vă igienizați mâinile.

Scoaterea măștii

Când doriți să o îndepărtați masca este important să nu o dați jos ajutându-vă de partea ei frontală, corect fiind să o apucați din spate (de exemplu, de șnururile cu care se prinde pe lângă urechi), după care să o aruncați la coșul de gunoi. Reutilizarea ei nu este recomandată.

Odată dată jos, este recomandat să se realizeze spălarea mâinilor cu apă și săpun. Este de reținut faptul că măsurile de protecție precum purtarea măștii au efect doar dacă sunt combinate cu o spălare frecventă și corectă a mâinilor, alături de măsurile generale de distanțare socială.

Citeste si   Prefectura IAȘI a distribuit materialele SANITARE pentru desfășurarea alegerilor PARLAMENTARE din 6 decembrie

Despre purtarea mănușilor

Deși folosirea mănușilor nu este obligatorie, acestea au început să fie utilizate destul de des; dacă doriți să le purtați, e bine să aveți în vedere câteva recomandări.

Mănușile pot crea un sentiment de falsă siguranță: se pot contamina similar cu mâinile, astfel că dacă le purtați este important să evitați atingerea feței sau a măștii. Orice suprafață atinsă purtând mănușile (telefon, chei) devine contaminată.

Exercițiu de atenție

Pentru o folosire mai responsabilă, următorul exercițiu poate fi util: după ce vă puneți mănușile, imaginați-vă că orice suprafață atinsă conține vopsea udă albastră (aceasta reprezintă microorganismele); orice atingeți va fi “pătat” de această vopsea. Deși poate inițial părea ciudat, acest exercițiu vă va face mai atenți asupra suprafețelor atinse sau asupra zonelor ce trebuie evitate (în fond, nimeni nu vrea să aibă această “vopsea” pe mască sau față).

Citeste si   Vaccinarea ANTI-COVID19 – un pas spre NORMALITATE! Viorel SCPRICARIU: ”UMF Iași s-a implicat, în lupta ÎMPOTRIVA virusului SARS-CoV-2

După folosirea mănușilor se recomandă scoaterea și aruncarea lor în locuri recomandate. De exemplu, dacă ați folosit mănușile în supermarket, imediat ce ați ieși din magazin e obligatoriu să le atuncați la primul coș de gunoi, înainte să intrați în mașină sau  să ajungeți acasă.

Se vor spăla corespunzător mâinile, iar utilizarea unei perechi noi va presupune și spălarea mâinilor în prealabil

Deși sunt opinii diferite privind eficiența purtării mănușilor, dacă alegeți să folosiți această metodă este recomandat să aveți în vederea utilizarea corespunzătoare, iar dacă nu le folosiți spălarea frecventă și responsabilă a mâinilor reprezintă o măsură  sigură de protecție.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ