Share

Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19 este următoarea:

 • Un număr de 1889 persoane sunt izolate la domiciliu, fără simptomatologie specifică şi care sunt monitorizate. Mai precizăm că 232 de persoane au ieşit din perioada de 14 zile de autoizolare.
 • Conform ultimelor centralizări, un număr de 398 persoane au fost plasate în carantină în spaţiile special amenajate, în timp ce 4 persoane au ieșit din carantină. În momentul de față, la nivelul judetului Iaşi, sunt înfiinţate 18 centre de carantină instituţionalizată, aflate pe teritoriul a 6 unităţi administrativ-teritoriale. Paza acestor centre este realizată de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Iaşi, iar administrarea lor este făcută pe bază de parteneriat între autorităţile locale, DSP şi Serviciul Voluntar pentru Ambulanţă Iaşi.
 • Structurile IPJ, IJJ şi Poliţie Locală au efectuat un număr de 495 verificări privind respectarea de către persoanele fizice aflate în izolare la domiciliu a restricțiilor stabilite. De asemenea, în urma misiunilor efectuate cu privire la respectarea Ordonanţelor Militare, au fost aplicate 310 sancţiuni contravenţionale în valoare de 488.005 lei.

Alte misiuni instituționale:

 • ISU a efectuat 15 misiuni, din care: 2 misiuni de transport către unitățile spitalicești, 4 misiuni transport către spații de carantină, 8 misiuni de decontaminare biologică, 1 misiune de transport probe biologice;
 • IPJ a efectuat 103 de alte misiuni, din care: 51 misiuni specifice și de menținere a ordinii publici la unități spitalicești, 12 misiuni escortare a coloanelor și 40 de misiuni de verificare, respectare măsuri/ restricții la persoane fizice și juridice.
 • IJJ a efectuat 57 misiuni, din care: 10 misiuni de pază la spații de carantină, 2 misiuni de însoțire transporturi către spații de carantină, 4 misiuni de cooperare cu Aeroportul Iași, 41 misiuni verificare la domiciliu.
 • Serviciul de Ambulanță Județean a executat 125 de misiuni, din care 46 de transporturi către unități spitalicești, 2 transporturi către spații de carantină, 4 transporturi către spații de izolare, 12 transporturi de probe biologice, 55 decontaminări biologice şi 6 alte misiuni specifice.
 • Poliția locală a executat 8 misiuni de pază centre carantină.
 • MAPN a efectuat 13 misiuni, din care: 6 misiuni de patrulare și 7 misiuni de pază, utilizând 38 militari și 6 auto.
 • DSP a efectuat 38 misiuni: 12 misiuni transport către spații de carantină, 3 misiuni transport probe biologice si 23 alte misiuni. 
 • Reamintim recomandările generale privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii COVID-19 la toate unitățile care au program de funcționare în această perioadă:
 1. Persoana responsabilă de implementarea și verificarea respectării măsurilor suplimentare de igienă și prevenție recomandate, va avea următoarele obligații: 

 • Să verifice temperatura corporală pentru angajați, termometrizarea se va realiza cu termometru cu infraroșu non-contact, accesul la locul de muncă fiind permis doar în cazul în care persoana este afebrilă.
 • În cazul în care, în timpul orelor de program, la un angajat apare cel puțin unul din următoarele simptome: tuse, febră, dificultăți de respirație, durere în gât, se va anunța medicul de medicina muncii responsabil al unității;
 • verifice dacă toți angajații au fost dotați cu măști, mănuși, halate, șorțuri, cizme, etc. pe toată durata programului de lucru;
 • Să verifice că întreg personalul are analizele medicale periodice la zi;
 1.  Personalul angajat are următoarele obligații:

 • Să poarte și să folosească, pe toată durata programului de lucru echipamentul de protecție: măști, mănuși, halate, șorțuri, etc.
 • Înainte de a-și pune masca, să se spele pe mâini cu apă și săpun și să folosească dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool 70% sau produse pe bază de clor. Masca se pune acoperind complet atât nasul cât și gura, asigurându-se că nu există spații deschise între față și mască;
 • În timpul programului de lucru, cât și în pauză, să mențină distanța de cel puțin 1,5 metri față de colegi.

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

1 COMENTARIU

 1. Buna ziua,
  Care este sursa recomandarilor de mai sus?
  Ce autoritati le-au emis?
  Pe ce documente oficiale se bazeaza articolul “RECOMANDĂRILE autorităților pentru IEȘENI privind conduita SOCIALĂ responsabilă în PREVENIREA răspândirii COVID-19”?
  Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ