Share

Regizorul Cristian Mungiu a primit, joi, din partea ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, însemnele de Cavaler al Ordinului Legiunea de Onoare, distincţie oferită de preşedintele Republicii Franceze
Despre bogata activitate a regizorului român

Este primul regizor român care a câştigat Palme d’Or pentru lungmetraj, la ediţia din 2007 a Festivalului de Film de la Cannes, cu filmul ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”.

Cineastul a semnat regia a 12 filme de scurt şi lung metraj. A debutat în lungmetraj cu filmul ”Occident” (2002), cu Alexandru Papadopol în rolul principal, şi a continuat cu filmele ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (2007), ”Amintiri din Epoca de Aur” (2009) şi ”După dealuri” (2012).

O viață artistică foarte bogată 

În 2012, la Festivalul de Film de la Cannes, Cristian Mungiu a primit trofeul pentru cel mai bun scenariu, pentru povestea filmului ”După dealuri”, care a primit şi premiul de interpretare feminină, atribuit actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.
De asemenea, Cristian Mungiu este primul cineast din România care a fost invitat să facă parte din juriul competiţiei oficiale de la Cannes, la ediţia din 2013. Juriul din acel an a fost prezidat de regizorul Steven Spielberg.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

În 2012, regizorul a primit din partea Regelui Mihai I medalia “Crucea Casei Regale a României”, după ce, în iunie 2007, a primit Ordinul Naţional ”Steaua Romaniei” în grad de Cavaler din partea preşedinţiei României. În mai 2013, a primit titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor din partea Guvernului francez.
A înfiinţat, în 2003, împreună cu regizorul şi muzicianul Hanno Höfer şi cu directorul de imagine Oleg Mutu, compania de producţie Mobra Films.

Artiștii Medeea Marinescu, Adrian Silișteanu, Laurent Cantent prezenți la eveniment

La evenimentul care a avut loc joi, la reşedinţa Ambasadei Franţei au participat diplomaţi şi cineaşti, printre care actriţa Medeea Marinescu, scenaristul şi regizorul Adrian Silişteanu, dar şi regizorul Laurent Cantet, invitatul special al ediţiei de anul acesta a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”
„În ţara dumneavoastră, prin intermediul acestei frumoase iniţiative, care este festivalul dumneavoastră, promovaţi cinematografia franceză”

„Această decorare încununează un parcurs foarte bogat şi profund legat de Franţa, fie prin multiplele recunoaşteri pe care le-aţi primit la Festivalul de Film de la Cannes, cât şi prin coproducţiile dumneavoastră cu Franţa, în calitate de regizor sau producător, a spus ambasadoarea.

„Celebritatea dumneavoastră internaţională v-a făcut liderul unei noi generaţii de cineaşti români îndrăzneţi, angajaţi şi creativi. Vă folosiţi de acest renume pentru a ajuta, la rândul dumneavoastră, tinerii regizori români şi, astfel, faceţi posibilă vitalitatea şi diversitatea cinematografiei româneşti şi europene de mâine”, a mărturisit Ramis.

Un regizor încununat de premii și de succes

Pe parcursul activității artistice, regizorul Cristian Mungiu a fost decorat cu însemnele de Cavaler şi Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, recunoaşterea Ministerului francez al Culturii, pentru munca şi acţiunile în favoarea creaţiei cinematografice franceze.

„În plină desfăşurare a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, este o plăcere şi o onoare pentru mine să vă decorez din nou. Acest moment are şi o conotaţie personală, deoarece prin filmele dumneavoastră, şi mai ales prin puternicul şi bulversantul «4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile», am descoperit cinematografia românească. Cristian Mungiu, în numele preşedintelui Republicii şi în virtutea atribuţiilor care mi-au fost conferite, vă numim Cavaler al Legiunii de Onoare”, şi-a încheiat Michele Ramis discursul.

La rândul său, Cristian Mungiu a declarat că o mare doză de noroc l-a acompaniat în viaţă, în general, şi în cariera de cineast, în mod particular.

Citeste si   Costel ALEXE către PRIMARUL PEDOFIL: „Te IUBESC ca pe tatăl meu!”

Mungiu a precizat că este onorat să primească această recunoaştere, care este una extraordinară, şi a mulţumit pentru respectul oferit de Franţa, pentru iubirea pentru cinematografie şi prietenia acestei ţări care au avut un rol „decisiv, colosal” în viaţa lui.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ