Share

Săptămâna aceasta, în cadrul rubricii Pacient în Iași, am ajuns la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din Iași pentru a discuta proiectele care se desfășoară în cadrul acestei instituții medicale cu managerul spitalului, Carmen DOROBĂȚ.

Despre Carmen DOROBĂȚ

Carmen DOROBĂȚ, medic primar în boli infecțioase, doctor în științe medicale, profesor și formator universitar, activează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase încă din anii ’88. Pe parcursul celor 4 mandate de management, au fost bifate numeroase reușite pentru medicina ieșeană, plasând Spitalul de Boli Infecțioase în avangarda activității medicale românești.

SCURT ISTORIC AL SPITALULUI CLINIC DE BOLI INFECȚIOASE DIN IAȘI

Ideea creării unor secții separate pentru bolile contagioase a avut nevoie de numeroase decenii pentru materializare.

La Iași, ideea înființării unui spital permanent pentru boli infecțioase s-a conturat pentru prima dată în anul 1880, materializându-se abia în cursul anului 1906.

Cu peste 100 de ani de vechime, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Cuvioasa Paraschiva” din Iași este astăzi unul dintre cele mai moderne și prestigioase instituții medicale din țară.

R: Care este bugetul spitalului pentru anul 2019 și cum se realizează finanțarea?

Carmen Dorobăț: Finanțarea spitalului se realizează prin fonduri provenite de la CNAS și prin 3 programe finanțate de Ministerul Sănătății: programul care privește medicația pacienților HIV/SIDA, programul pentru prevenirea infecțiilor nosocomiale și programul care privește activitatea în secția de terapie intensivă.

Prin contract cu CNAS, pe baza indicatorilor medicali asumați, primim aproximativ 22 miliarde de lei vechi/ lună, din care 60% din sumă este alocată salariilor celor 340 angajați. Tot ce ține de medicamente, materiale sanitare și dezinfectanți se înscrie în limita unui buget de 30- 35%, acesta fiind procentul ideal destinat acestor activități.

Citeste si   Cum INFLUENȚEAZĂ rasismul minoritățile IEȘENE?

R: Ne puteți face o scurtă descriere a transformărilor prin care a trecut spitalul în ultimii ani?

C.D: În ultimii ani, datorită eforturilor susținute a întregii echipe, am adus spitalul la un nivel european. Am renovat toate spațiile hoteliere pentru pacienți, le-am dotat cu mobilier nou și în prezent lucrăm la pavilionul care adăpostește birourile administrative.

În egală măsură ne-am preocupat de dotatea institutului cu aparatură de ultimă generație. Laboratorul Spitalului de Boli Infecțioase este recunoscut nu numai la nivelul Iașului, ci la nivelul întregii Moldove.

Este de 2 ori acreditat RENAR, este foarte bine dotat din punct de vedere al tehnologiei, personalul este recunoscut în ceea ce privește profesionalismul, iar analizele noastre, în special cele de microbiologie și de virusologie sunt recunoscute în ceea ce privește acuratețea rezultatelor.

Centrul Regional HIV/SIDA

De 20 ani, în cadrul spitalului nostru funcționează Centrul Regional HIV/SIDA, care are grijă de cei 1537 pacienți cu HIV din zona de Nord-Est a țării. Pacienții din cele 6 județe ale Moldovei vin și fac analize de laborator specifice și specialiștii din acest centru stabilesc terapia specifică pentru această infecție.

În ultimul deceniu, bolile infecțioase s-au schimbat ca spectru și simptomatologie. Ca urmare, a trebuit ca eu, în calitate de manager al acestui spital, să îmi pliez gândirea strategică și am adus în spital medici de diferite specialități.

Așa a ajuns să lucreze în spitalul nostru medici specialiști de dermatologie, ORL, psihologi, kinetoterapeuți, care sunt de natură să asigure managementul pacientului cu boală infecțioasă în interiorul spitalului și să nu mai fie nevoie să se asigure consultații în afara spitalului.

Citeste si   Primarul Mihai CHIRICA, ales președinte al Biroului Politic Local al PNL Iași

În acest fel, am protejat în egală măsură și posibilii contacți ai acestor pacienți, unii dintre aceștia fiind cu boli contagioase.

Cercetarea medicală, o prioritate

Vorbind despre spital, nu pot să nu amintesc de activitatea de cercetare medicală.

Din anul 2014, spitalul nostru este recunoscut ca filială științifică și de cercetare a Institutului Național de Boli Infecțioase.

Mai exact, spitalul nostru, prin specialiștii de care dispune atât la patul bolnavului cât și în laborator, lucrează în studii clinice împreună cu Institutul Național și își dă propriile rezultate pentru publicare la nivel European și Mondial.

R: Ce proiecte are spitalul în derulare pentru perioada 2019-2020?

C.D: Spitalul nostru desfășoară în mod continuu proiecte pentru sănătatea și educația sanitară a ieșenilor.

În noiembrie, împreună cu președintele Consiliului Județean Iași, am început campania de vaccinare antigripală la nivelul județului

Ca în fiecare an, reprezentanți ai spitalului nostru au mers și au vaccinat salariați de la nivelul Consiliului Județean și am căutat în acest fel să dăm încredere populației că această vaccinare, indiferent dacă vorbim de gripă/ rujeolă/ poliomelită, este absolut necesară și benefică pentru noi și familiile noastre.

Citeste si   DONAȚIILE pentru o școală din Rediu au fost DETURNATE chiar de președintele PLUS, Ciprian GROSU

”Când vaccinăm o persoană, nu ne gândim doar la beneficiul persoanei respective, ci la beneficiul societății în întregime”

De asemenea, urmează să implementăm campanii care vor viza managementul pacientului cu HIV și  screening populațional în mediul rural pentru pacienții cu hepatită B, C și HIV.

Un proiect de suflet vizează construirea de la 0 a unui pavilion nou, în primă fază a fost adoptată un studiu de fezabilitate în Consiliul Județean și aprobat, iar  în prezent proiectul se găsește la Compania Națională de Investiții, așteptând de la acest nivel un răspuns pozitiv.

R: Cum faceți față fluxului zilnic de pacienți?

C.D: Spitalul nostru deservește toate județele din regiunea Moldovei. Suntem capăt de linie, majoritatea cazurilor grave vin la noi, atât la nivelul secțiilor de Boli Infecțioase, cât și neurologie, cardiologie ș.a.m.d. pentru infecții asociate îngrijirilor medicale. În ciuda numărului mare de solicitări, reușim întotdeauna să facem față fluxului de pacienți.

”Spitalul nostru, spre deosebire de alte spitale, nu este generator de infecții asociate îngrijirilor medicale, ci le tratează”

R: Care este succesul strategiei dvs. de management?

C.D: Nu știu dacă este vorba de succes. Cred cu tărie că este vorba de o dăruire totală pentru acest spital care meriă adus la cel mai înalt nivel prin ceea ce ne-au învățat profesorii noștrii și ceea ce sperăm că învață în prezent tinerii medici în spital.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ