Share

Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului

În decursul zilei de ieri Orban a prezentat programul de guvernare şi lista Guvernului, acțiune urmată de dezbateri și de votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului, asupra Programului şi a întregii liste a Guvernului.

În cursul săptîmânii trecute, în zilele de marți și miercuri miniştrii propuşi în Cabinetul Orban au fost audiaţi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, 3 din cei 16 primind aviz negativ de la parlamentari. Astfel, Florin Cîţu – propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Ion Ştefan – propus pentru Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei şi Violeta Alexandru – propusă la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale au primit aviz negative.

Printre miniștrii care au primit vot de încredere se numără si Costel Alexe propunerea PNL Iași pentru portofoliul Mediului

Parlamentarii s-au reunit, în şedinţă comună de plen, pentru a vota învestirea Guvernului Orban. Pentru a putea primi votul de încredere erau necesare cel puţin 233 de voturi, însă validarea listei celor 16 miniştri, precum şi programul de guvernare al PNL s-a făcut prin exprimarea a 240 de voturi favorabile.

În urma aprobării noului Guvern a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului la care a luat parte și președintele României Klaus Iohannis, care i-a felicitat pe parlamentarii PNL și pe toți cei din partid, cât și pe Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban care a reușit să convingă partidele de opoziție să le ofere votul de încredere.

I-am întrebat pe exponenții mediului politic ieșean cum vor evolua proiectele Iașului în perspectiva schimbărilor produse în arcul guvernamental.

Eduard BOZ: „Așteptăm un buget echilibrat care să pună accentul pe investiții si pe cofinanțarea proiectelor europene”

„Din punctul nostru de vedere faptul că avem un minstru într-un portofoliu foarte provocator, cel al mediului, reprezintă o dovadă a importanței filialei Iași în cadrul Partidului Național Liberal. Prim-ministru Ludovic Orban, în cadrul discursului ținut astăzi în Parlament, a pus pe tapet prioritățile întregii noastre regiuni și anume: autostrăzile care ne interesează, autostrada Iași-Târgu Mureș și drumul europeană 85, să fie dezvoltat în regim de autostradă către București.

Mai mult decât atât, și-a luat angajamentul ferm de a cofinanța proiectele europene și aici facem referire în mod special la cele 8 spitale regionale care pur și simplu stagnează, nu a fost făcut nici un demers, autoritățile locale, cel puțin la Iași, au pregătit toată documentația, însă de la București nu s-a înaintat cu absolut nici nimic pentru a putea beneficia de finanțare europeană. Chiar și centura ocolitoare a Iașului este un obiectiv aflat în ”vizorul” actualului Guvern.

Deci, ca și speranță și dorință în privința acestui Guvern credem că în sfârșit proiectele Iașului vor fi pe masa acestuia și vor reprezenta o prioritate.

Dacă discutăm despre protecția mediului, a apelor și a pădurilor acest domeniu interesează întreaga Românie, dar în special județele Suceava, Neamț, zone în care au fost defrișate ilegal suprafețe mari de păduri. În rest evident că ne dorim o profesionalizare a administrației atât la nivel central cât și la nivel local. Ne dorim ca posturile să fie ocupate prin concurs de către oameni competenții și nu de către oameni a căror, singura calitate este cea de membru de partid.

Salut intenția Guvernului de a efectua un audit, evident într-un an de zile vor fi auditate structuri centrale. Trebuie pusă ordine în sistemul public, deoarece avem un aparat bugetar foarte mare cu un consum de resurse economice însemnat și care din nefericire nu vine în sprijinul cetățenilor. Deși au fost făcute atât de multe angajări cetățeanul nu simte schimbarea în momentul în care merge la ghișeu pentru a efectua o operațiune. Actul administrative nu s-a îmbunătățit absolul deloc, în schimb au crescut salarii și s-a mărit numărul de posturi, situație în care este nevoie de un audit și de excentizarea sistemului administrative.

Așteptăm un buget echilibrat care să pună accentual pe investiții si pe cofinanțarea proiectelor europene. Asta așteptăm de la Guvern”, a declarant Eduard BOZ, consilier local PNL Iași .

Citeste si   Ionel Dancă: Am votat pentru a scăpa de mizeria primarilor și baronilor care au ținut în sărăcie multe localități și regiuni

Mihai MIHALACHE: „După 29 de ani de politică nu meritam soarta de astăzi”

„În primul rând vreau să îi felicit pe cei de la PNL pentru faptul că știu să facă politică, iar cei care au dus partidul în situația de astăzi le cer demisia, în bloc, la toți. Nu așa trebuiau să reprezinte partidul cei de la conducere. Dacă înțelegeau să facă o echipă cu oameni care au o bogată experiență de guvernare, și aici trebuiau să facă apel la grupul de la Cluj, la Gabriela Vrânceanu Firea și la Olguța Vasilescu, nu să îi dea afară din partid, nu se ajungea la situația de astăzi.

Cu amenințatul, cu exculderea nu se face politică, nu se face nimic în viață, totul se rezolvă prin dialog. Ultima declarația a conducerii PSD la nivel central era bazata pe amenințări, cine nu face într-un anumit fel va fi dat afară, nu aceasta este soluția, nu așa se procedează, nu așa se face politică.

Suntem o democrație, suntem în Europa, suntem în statul de drept, deci politica se face prin dialog, prin comunicare, prin cei mai buni oameni, cei mai intelgenți care se ne reprezinte. Să ne reprezinte cei care știu să guverneze cu adevărat.

Deci, părerea mea personală este că după 29 de ani de politică nu meritam soarta de astăzi. Repet încă odată, îi felicit pe PNL-iști  ca au știut să negocieze în așa manieră încât să obțină astăzi voturile de investie a Guvernului, să treacă votul în Parlament. Pentru cei care au dus partidul aici, pot decât să le cer să plece acasă, să lase locul celor care știu să facă cu adevărat politică”, a declarant primarul comunei Schitu Duca, Mihai MIHALACHE.

Alina APOSTOL: „Este momentul să avem parte de aceeași administrație liberală ca în Oradea, Cluj sau Suceava”

„Din punctul meu de vedere, noul Guvern va aduce doar plusuri României, și va readuce stabilitatea și predictibilitatea în plan administrativ, mai ales! Sunt în administratie de peste 12 ani, însă în ultimii 3 ani au fost modificări legislative extraordinare, de la an la an, noi primarii nu am știut ce ne așteaptă în exercițiul bugetar următor.

Echilibrul domnului prim-ministru Ludovic Orban, vis a vis de negocierile, pas cu pas pentru reușita moțiunii de cenzură, dar și a votului de astăzi, anticipează același lucru și pentru perioada următoare în România. Sunt încrezătoare în echipa ministerială, Iașul este pe harta guvernării prin domnul ministru Costel Alexe!

Pentru Iași e doar primul pas, spre dezvoltare, sper ca alegerile prezidențiale, dar și cele locale, ce vor urma, să aibă un caracter unitar, și asta va asigura o guvernare PNL! De 30 de ani Iașul a fost condus la Consiliul Județean de PNL doar 2 ani, este momentul să avem parte de aceeași administrație liberală ca în Oradea, Cluj sau Suceava. Acolo se vede mâna unui liberal, e timpul să se vadă și la Iași!”, a declarat Alina APOSTOL, primar al comunei Ciortești.

Citeste si   VIDEO Gabriela Firea, prima declarație după votul la alegerile locale: Nu avem învinși și învingători. Orice cifre anunțate acum nu sunt oficiale

Silviu MACOVEI: „Cu siguranță, ori pe unii, ori pe alții i-a păcălit cu ceva!”

„Acest guvern Orban este unul rezultat în urma unei noi majorități conjuncturale din Parlament. Nici unul dintre partidele care au votat acest cabinet nu are majoritate de unul singur. Mai mult, interesele lor sunt adesea diametral opuse. Aștept cu nerăbdare și interes să iasă la lumină promisiunile pe care Orban și Iohannis le-au făcut atât partidelor cât și fiecărui parlamentar individual.

Cu siguranță, ori pe unii, ori pe alții i-a păcălit cu ceva! Pentru Iași nu văd să fie mari schimbări. Este, din nou, un ministru din Iași, la mediu. Orașul are nevoie disperată de reducerea poluării, prin urmare presiunea pe Costel Alexe va fi pe măsura responsabilității pe care o are față de ieșeni. În rest, eu voi presa și acest guvern, ca și pe cel al PSD pentru a face autostrada A8 și șoseaua de centură ocolitoare a municipiului”, a declarat deputatul PSD, Silviu MACOVEI.

Vasile CÎTEA: „Vom vedea, în timp, dacă acest guvern este cel pe care l-au dorit cetățenii României și dacă capacitatea sa declarativă se va transforma și în realizări”

„Parlamentul a acordat, luni, prin votul a 240 de parlamentari, încrederea noului guvern liberal. A fost o procedură legislativă care a fost precedată de audierea noilor miniștri în comisiile de specialitate ale Parlamentului și care s-a finalizat prin această investire a unui nou executiv condus de Ludovic Orban.

Însă, așa cum am spus, a fost doar o procedură legislativă și politică câștigată astăzi de liberali, însă de mâine va trebui să vedem competențele noului prim ministru și ale miniștrilor din cabinetul său.
Treaba lor nu mai este doar să transmită mesaje politice de la o tribună sau alta, deoarece acum sunt cei care vor guverna România. Datoria în fața românilor este de a veni cu soluții, prin politicile noului guvern, pentru a îmbunătăți nivelul de trai.

Este o misiune pe care trebuie să și-o asume fiecare guvern atunci când hotărăște să conducă destinele unei țări. Vom vedea, în timp, dacă acest guvern este cel pe care l-au dorit cetățenii României și dacă capacitatea sa declarativă se va transforma și în realizări”, a declarat deputatul PSD, Vasile CÎTEA.

Vasile TOMA: “Nu am votat acest Guvern chiar dacă am fost ținta insistențelor din zona liberală”

„PNL Iași are un ministru, dar la un minister mai puțin important pentru județul nostru. Sper totuși că vor fi grăbite investițiile publice în Iași, în special cele de infrastructură. Personal, am afirmat că votez noul Guvern daca vom avea ministru al transporturilor de la Iași.

Nu am votat acest Guvern chiar dacă am fost ținta insistențelor din zona liberală. Am avut o discuție constructiva cu noul ministru al transporturilor, încă înainte de a fi votat și voi urmări în continuare realizarea investițiilor în infrastructură ieșeană. Bineînțeles că urez succes noului Guvern fiindcă acest succes se va reflecta asupra noastră, a tuturor ieșenilor și românilor, în general”, a declarat senatorul ieșean, Vasile TOMA.

Citeste si   Mihai CHIRICA a obținut un nou MANDAT la PRIMĂRIA municipiului IAȘI

Marius Ostaficiuc: „ Cel mai important este ca toate inițiativele derulate în prezent să fie duse la bun sfârșit şi nu date deoparte din orgolii politice”

„Parlamentul României a decis ca de astăzi la Palatul Victoria să fie un nou Guvern. Liberalii, în frunte cu Victor Orban, şi-au dorit să ajungă în această postură de mult timp. Acum au profitat de această conjunctură politică şi au ajuns acolo unde au visat de la bun început. Eu sper ca noul Guvern să continue proiectele demarate de Executivul PSD şi nu să îşi bată joc de români. Cel mai important este ca toate inițiativele derulate în prezent să fie duse la bun sfârșit şi nu date deoparte din orgolii politice.

În ceea ce priveşte județul Iasi, trag speranța că proiectele de investiții care au fost promovate în Guvernul Romaniei să continue. Vorbim de investițiile în infrastructură şi sănătate, în agricultură şi servicii, proiecte care au nevoie de continuitate.

Trag speranța că toate acestea vor fi duse mai departe şi nu răstălmăcite doar pentru că a venit un alt partid la putere. Iaşul are nevoie de aceste proiecte numaidecât.
Sunt şi miniştrii ieşeni în acest Guvern, ceea ce îi obligă şi mai mult să lupte pentru Iași. Până acum doar au vociferat la adresa Guvernului PSD, însă acum trebuie să şi muncească pentru beneficiul locuitorilor județului şi nu numai”, a declarat șeful PSD Iași, Marius Ostaficiuc.

Ioan ALEXA: „Schimbarea Guvernului, la nivelul oricărui județ, înseamnă o altă viziune”

„Raportat la județul Iași, avem un ministru în persoana dlui Costel Alexe, la un minister care a stârnit tot mai multe provocări în ultimii ani la Iași. Schimbarea Guvernului, la nivelul oricărui județ, înseamnă o altă viziune. Să ne reamintim alocarile de fonduri discreționare din ultimii ani. Cu siguranță, cu un ministru în Guvern, problemele Iașului vor fi auzite altfel.

Sunt convins că așa va fi, cunoscându-l pe dl ministru al Mediului, Costel Alexe. Iașul, prin acest minister, are posibilitatea de a se face auzit la nivel central, adică să fie băgat în seamă cu adevărat după ce a fost ignorat intenționat în toți acești ultimi trei ani!

Politic, România e cea câștigată, nu neapărat un județ anume, asta după ce am asistat la un dezmăț clar din partea celor de la PSD!”, a declarat Președintele PNL de la Podu Iloaiei, Ioan ALEXA.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ