Share

”Brutalitatea continuă și în creștere a regimului din Belarus împotriva cetățenilor săi, după cum a dezvăluit uciderea lui Raman #Bandarenka, nu poate fi acceptată. Astfel de acte nu pot fi tolerate. Sincerele noastre condoleanțe familiei”, a transmis Aurescu. 

The continuous and increasing brutality by the regime in #Belarus against its citizens, as revealed by the killing of Raman #Bandarenka cannot be accepted. Such acts cannot be tolerated. Our sincere condolences to the family.

Citeste si   Dan Barna, ars la buzunar pentru că a lipsit nemotivat de la Camera Deputaților

— Bogdan Aurescu (@BogdanAurescu) November 13, 2020

Bandarenka, un tânăr artist de 31 de ani, rezident în Minsk, a decedat joi seară, în spital, după ce a fost bătut de forțele de ordine. Potrivit presei, în urma unor confruntări cu mai mulți mascați care veniseră în cartierul unde locuia acesta pentru a confisca steaguri și bannere de protest, artistul a fost ridicat cu duba de poliție. Câteva ore mai târziu, a fost transferat inconștient la spital, având leziuni la cap și un plămân perforat. Din cauza rănilor foarte grave, medicii nu l-au mai putut salva.

Citeste si   Firea, reacţie la scrisoarea lui Cîţu: „Domnul DEFICIT se află în treabă pe la porțile PSD, în loc să se ducă la serviciu”

Din august, Belarus se confruntă cu proteste masive. În fiecare weekend, zeci de mii de oameni îi cer în stradă demisia Președintelui Aleksandr Lukașenko, acuzându-l că a fraudat alegerile. Potrivit datelor oficiale, liderul de la Minsk ar fi câștigat cel de-al șaselea mandat cu peste 80% din voturi. 

Președintele nu ține însă cont de presiunea străzii și, pentru a-și apăra poziția, a multiplicat loviturile împotriva opoziţiei, arestând sau forţând să plece în exil majoritatea figurilor mişcării de contestare. În plus, intervențiile în forță ale poliției s-au identificat în ultima perioadă. Opoziția a primit sprijinul capitalelor occidentale, în timp ce Lukaşenko, considerat ultimul dictator din Europa, are susţinerea Rusiei.

Citeste si   Relația Victor Ponta - Dan Diaconescu sau... „fă-te frate cu dracul, până treci puntea”

Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ