România, cea mai mare rată a inflaţiei din Europa. Scumpirile vor continua

România campioana Europei la scumpiri pentru a patra lună la rând. Potrivit Eurostat, ţara noastră a înregistrat în aprilie cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană. Preţurile au crescut cu 4,4%, faţă de 1,9% media europeană, iar scumpirile vor continua, conform estimărilor Băncii Naţionale.

Banca Naţională a României a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Este cea mai pesimistă prognoză prezentată în spaţiul public.

Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Am ajuns aici pentru că politica ne-a împins în direcţia asta, o politică păguboasă, o politică prin care s-a creat aşa o iluzie a bunăstării, o iluzie a prosperităţii, s-au împărţit salarii, pensii speciale fără să se spună de fapt că aceste salarii şi pensii nu au nicio valoare”. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat:„Inflaţia pe segmentul legumelor în România este printre cele mai mari alături de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria. Observaţi o majorare a preţurilor la carburanţi. Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Costurile unitare cu forţa de muncă împing preţurile în sus”.

De asemenea, citricele s-au scumpit şi ele cu peste 13 procente, iar fructele proaspete cu aproape 5 la sută, ceea ce determină creșterea ratei inflației.

În cele din urmă, inflația ar urma să revină în ținta BNR abia din 2020. Pentru sfârşitul anului viitor, oficialii Băncii Naţionale estimează o rată a inflaţiei de 3,3%. Totodată, scumpirile continuă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ