România, cea mai mare rată a inflaţiei din Europa. Scumpirile vor continua

România campioana Europei la scumpiri pentru a patra lună la rând. Potrivit Eurostat, ţara noastră a înregistrat în aprilie cea mai mare rată a inflaţiei din Uniunea Europeană. Preţurile au crescut cu 4,4%, faţă de 1,9% media europeană, iar scumpirile vor continua, conform estimărilor Băncii Naţionale.

Banca Naţională a României a crescut de la 3% la 4,2% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an. Este cea mai pesimistă prognoză prezentată în spaţiul public.

Citeste si   Patru copii cu rujeolă au fost infectaţi şi cu coronavirus, la Cluj

Bogdan Glăvan, profesor de economie: „Am ajuns aici pentru că politica ne-a împins în direcţia asta, o politică păguboasă, o politică prin care s-a creat aşa o iluzie a bunăstării, o iluzie a prosperităţii, s-au împărţit salarii, pensii speciale fără să se spună de fapt că aceste salarii şi pensii nu au nicio valoare”. 

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a declarat:„Inflaţia pe segmentul legumelor în România este printre cele mai mari alături de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria. Observaţi o majorare a preţurilor la carburanţi. Prognoza noastră nu este aici extrem de favorabilă, sunt doi ani electorali. Costurile unitare cu forţa de muncă împing preţurile în sus”.

Citeste si   Germania, pregătită să ridice avertizările de călătorie pentru România

De asemenea, citricele s-au scumpit şi ele cu peste 13 procente, iar fructele proaspete cu aproape 5 la sută, ceea ce determină creșterea ratei inflației.

În cele din urmă, inflația ar urma să revină în ținta BNR abia din 2020. Pentru sfârşitul anului viitor, oficialii Băncii Naţionale estimează o rată a inflaţiei de 3,3%. Totodată, scumpirile continuă.

Citeste si   Spitalul REGIONAL de Urgenţă IAȘI va avea 850 PATURI! Nelu TĂTARU: ”Spitalul care va fi construit la IAȘI este cel mai AVANSAT proiect”

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ