ideall.ro

Siguranța și ordinea publică consumă anual 5,7% din bugetul consolidat al statului 

În contextul gravelor probleme de organizare și funcționare a structurilor de ordine, descoperite de cazul de la Caracal, Ziarul Financiar a făcut o analiză în care prezintă serviciile ce intră în aria de „siguranță și ordine publică” și cum se compară aceste cheltuieli cu costurile pentru servicii sociale sau investiții.

Ministerul de Interne cu cele patru servicii secrete (SRI, SIE, STS și SPP) aflate în subordinea sa, constituie principalii consumatori ai banilor destinații ordinii publice. Acesta primește aproape 6% din buget, aproape dublu față de medie UE care se alocă pentru siguranță și ordine publică. Pe lângă Poliție și serviciile secrete, siguranța și ordinea publică mai include pompierii, justiția și sistemul penitenciar.

Banii pentru ordine publică peste media UE, dar banii pentru sănătate, educație și investiții sub media UE 

În topul cheltuielilor realizate de statul român se află protecția socială, 33% din cheltuielile totale ale statului, dar sub media Uniunii Europene de 41%.

Urmează capitolul „afaceri economice”, unde România alocă 13% din buget, față de 9%, media UE. Acțiunile economice reprezintă cheltuielile pentru agricultură, păduri, energie, combustibil, mine, construcții, transport-infrasctrucută și comunicații, informează libertatea.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ