O ocazie pentru politicienii de la București de a veni o zi pe an la Iași … și de a ține discursuri obosite, de a face promisiuni care nu sunt respectate.

24 ianuarie a devenit acum câțiva ani, oficial, sărbătoare națională, zi liberă pentru angajații statului, prilej – cum se întâmplă în acest an – pentru un weekend prelungit. Este în același timp o ocazie pentru politicienii de la București de a veni o zi pe an la Iași, de a urca împreună cu cei locali pe o scenă în Piața Unirii, mai toți purtând în piept cocarde tricolore, și de a ține discursuri obosite, de a face promisiuni care nu sunt respectate.

Posted by Stiri Buna Dimineata Iasi on Dienstag, 24. Januar 2017

Câteva mii de ieșeni ies în Piața Unirii pentru a vedea mărimile sosite în urbe, eventual pentru a se prinde într-o horă cu acestea și pentru a primi un pahar cu vin fiert.

Unii istorici, muzeografi și arhiviști organizează mese rotunde, simpozioane, expoziții cu aproape mereu aceleași idei devenite comune. Deja există un fel de ritual al desfășurării acestor evenimente, dincolo de care însă nu se întâmplă nimic.

Posted by Stiri Buna Dimineata Iasi on Dienstag, 24. Januar 2017

Observ că în spațiul public continuă folosirea sintagmei „Mica Unire” cu referire la ceea ce s-a întâmplat în 1859.

Au ajuns să o folosească oficialii în discursurile de sezon, simplii cetățeni, ba chiar și unii istorici. Ea a fost posibilă în perspectiva teleologică a national-comuniștilor de ieri și de astăzi, pentru care istoria națională pornea de la etnogeneză, trecea prin „unitatea medievală” și era obligatoriu să ajungă la 1918.

Tot ceea ce s-a întâmplat este „analizat” în această perspectivă de neocolit de către Istorie (noțiune redată neapărat majusculat în aceeași concepție).

Deși mai veche, sintagma „Mica Unire” s-a impus în perioada comunistă și se dovedește a avea o mare putere de rezistență. Este o formă de reconstruire a memoriei istorice ale cărei consecințe se văd măcar în parte, în primul rând prin deprecierea rolului Moldovei în construirea statului român. În contrapartidă, sunt valorizate alte momente istorice, centrate în alte spații geografice.

AICI puteți citi integral observațiile istoricului Dorin DOBRINCU

DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ