Share

România a ajuns să fie cumpărată bucată cu bucată de întreprinzători din toată lumea

Insula Mare a Brăilei a ajuns pe mâna arabilor. Cea mai mare fermă din România va fi preluată șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan după ce Consiliul Concurenței și-a dat acordul pentru preluarea Agricost, firma care are în concesiune cele 50.000 de hectare până în 2032.

Agricost, companie deținută de către omul de afaceri Constantin Duluțe, va fi preluată de către șeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan, din Emiratele Arabe Unite.

Libanezi, iranieni, ruşi, dar şi americani sunt jucătorii de pe piaţa de agribusiness din România. Fărâmiţarea terenurilor, dar şi modul iresponsabil în care statul face controale a dus agricultura noastră într-o situație extrem de dificilă.

Daniel Buda este membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European. Acolo au fost mai multe discuţii care au avut în centrul lor ţara noastră.

Citeste si   Bulgaria, condamnată de CEDO pentru că nu a acceptat schimbarea de sex a unui bărbat

DANIEL BUDA, europarlamentar: “In România peste 40 % din suprafaţa este deţinută de străini fără să ştim cine sunt, sunt tot felul de firme, înţeleg că sunt şi unele offshore-uri care sunt pe aceste terenuri proprietari. Marea problemă a României este că nu avem în momentul de faţă o legislaţie care să reglementeze circuitul terenului agricol”.

Potrivit studiului TRANSNAŢIONAL INSTITUTE, România este unul dintre statele care au vândut cele mai mari suprafeţe străinilor.

“Concentrarea fenomenului de acaparare a terenurilor agricole din Europa de Est este în mod particular alarmantă (…) Informaţiile sugerează că România, Bulgaria şi Polonia sunt puncte fierbinţi ale acestei probleme”, raport TRANSNAŢIONAL INSTITUTE.

“Riscăm ca în 5 ani de zile maxim România să nu mai fie proprietara pe aceste terenuri pe care noi le avem şi sa devină o chestiune de siguranţa naţională. Repet, poate aceşti proprietari decid de mâine să nu mai lucreze aceste terenuri, ce faci în această situaţie? Eşti la cheremul producătorilor de afară”, a declarat Daniel Buda – europarlamentar pentru stirileprotv.ro

Citeste si   Gabriela Firea: ”Am finalizat cea mai mare lucrare de infrastructură rutieră din București!

Şi asta în condiţiile în care oricum cumpărăm mâncare cu 1,3 miliarde de euro mai mult decât exportam.

Daea s-ar fi opus

Petre Daea – ministrul Agriculturii – s-ar fi opus tranzacției, în vreme ce Agenția Domeniilor Statului (ADS) nu ar fi fost notificată de tranzacție.

Tranzacția a venit pe fondul unei vizite făcute în luna aprilie în România de ministrul de stat pentru afaceri economice și comerciale al Emiratelor Arabe Unite, Sultan Ahmed Al-Jaber. Acesta s-a întâlnit cu președintele PSD, Liviu Dragnea, iar discuțiile s-au purtat în jurul investițiilor în agricultură, potrivit unui comunicat al Camerei Deputaților.

Citeste si   Coliziune frontală pe DN19, în județul Bihor! Trei persoane au fost rănite

De asemenea, și premierul Viorica Dăncilă și președintele Klaus Iohannis s-au întâlnit cu oficialul din Emirate.

Arabii vor să cultive lucernă

Investitorii din Emirate vor plăti la Agenţia Domeniile Statului o sumă pentru arendare. În prezent, taxa este echivalentul în lei a 600 de kilograme de grâu pe hectarul de teren agricol. Este vorba despre o cantitate de aproape 33.000 de tone pe an, pentru întreaga suprafață.

Astfel, costul anual al arendei ar fi de aproape 23,5 milioane de lei, adică cinci milioane de euro.

Arabii vor să facă în Insula Mare a Brăilei cea mai mare fermă de lucernă din lume, care să le furnizeze nutreţ pentru cămile, pe care oricum îl cumpărau de la Brăila în cantităţi foarte mari, încă de acum doi ani.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ