Share

Migrarea de la oraș la sat a devenit un real fenomen în România, mai ales în urma celor două luni de izolare în casă impuse de starea de urgență.  Nu doar neplăcerea de a sta închis la bloc îi atrage pe români în mediul rural, ci și o nouă lege care le aduce multiple beneficii locuitorilor de la sate.

Printr-un act normativ ce va intra în vigoare la publicarea în „Monitorul Oficial”, gospodăria țărănească va putea fi scutită de la plata impozitului pe terenuri și clădiri, cu o condiție: să fie înscrisă într-o cooperativă agricolă.

Astfel că, membrii cooperatori nu vor mai plăti impozitul pe clădirile și terenurile utilizate pentru producția cooperativei agricole. Această facilitate fiscală va fi valabilă pentru primii 5 ani de la începerea activității în cazul celor nou-înființate. E valabilă aceeași perioadă și pentru cele deja înființate, care au o cifră anuală netă de până la 10 milioane de euro până la finalul anului trecut.

”Cu siguranță mulți oameni au în plan sau cel puțin își doresc să lase în urmă orașul pentru a se muta la țară. Motivele sunt extrem de multe și diversificate. Aerul curat, mai puțin stres, o viață mai sănătoasă sunt printre principalii factori pentru migrarea spre sat. Pe lângă toate acestea, noua lege i-ar face pe mulți orășenii să fugă spre sat.  Acum mai mult ca niciodată oamenii aleg să evite statul la bloc.

Să stai închis la bloc e groaznic, in schimb, la curte nici nu simți că treci printr-o izolare. Ai atâtea de făcut pe lângă casă, încât departe de tine gândul a pleca de acasă”, a declarat Ioana pentru Ziarul Bună Dimineața Iași.

Tânăra intenționează să-și vândă locuința actuală pentru o viață într-un sat de munte.

De la începutul crizei și până acum, în România a crescut cererea pentru imobiliare în mediul rural. Sunt căutate casele din localitățile aflate în apropierea marilor orașe, pentru că tinerii nu-și mai doresc să treacă printr-o nouă eventuală izolare la bloc, în apartament. O casă la periferia orașului le-ar îmbunătății viața, dar nu ar fi nevoiți să renunțe la joburile de la oraș.

Cele mai recente date oficiale arată că, anual, în România peste 110.000 de oameni se mută de la oraș la sat, în timp ce numărul celor care se mută de la sat la oraș este de aproximativ 87.000.


Share

LĂSAȚI UN MESAJ