Share

 

Anul 2017 îl voi dedica problemelor administrative și proiectelor pentru judeţul Iaşi.

Am publicat deja pe blogul meu romeovatra.com, un prim proiect privind transparenţa achizițiilor publice ale Consiliul Județean și entităţilor aflate în subordine. În perioada imediat următoare, după ce voi strânge feedback-ul de la prieteni și colegi, voi înregistra acest proiect, ROMEO VATRĂ – om de afaceri și consilier județean PNL

1. Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016? Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?

 

Anul 2016 a fost pentru mine un an tumultuos, în care m-am focalizat pe proiecte mari.

În luna martie am organizat prima ediţie a Forumului Antreprenorilor Liberali din Iasi, eveniment la care au participat peste 250 de întreprinzători din judeţul Iasi.

În cadrul forumului  s-au dezbătut problemele mediului de afaceri, sub egida “Pentru că micile afaceri contează”.  Oamenii de afaceri au vorbit despre problemele lor, dar am avut și prezentări ale unor reprezentanţi ai mediului academic și ai administraţiei publice locale.

Deși venită din medii atât de diferite, concluzia unică a fost că autostrada Iași-Târgu Mureș poate fi rezolvarea multora dintre problemele mediului de afaceri ieșean.

Această concluzie am transpus-o într-o rezoluție,  semnată de către toți cei prezenți la forum, prin care s-a cerut urgentarea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureș. Am transmis aceasta rezoluție  Guvernului prin intermediul Instituţiei Prefectului din Iasi.

În luna aprilie am organizat o nouă dezbatere, în parteneriat cu Partidul Popular European, privind modalităţile de finanţare pentru infrastructură, prezentate de către europarlamentarii PPE Theodor Stolojan și Marian Jean Marinescu.

În lunile mai și iunie am participat la campania locală în calitate de candidat pentru Consiliul Judeţean din partea PNL Iasi.

Am făcut deplasări zilnice în judeţ și municipiu și am discutat cu ieşenii despre problemele lor. În urma votului am revenit în administraţia publică locală după o absență de 16 ani, timp în care prioritățile mele au fost personale și profesionale.


CITEȘTE ȘI …

Conflict de interese la vârful Consiliului Județean Iași. Acuzațiile se îndreaptă împotriva lui Maricel POPA


Septembrie a fost luna în care am acceptat să preiau funcţia de secretar general la organizaţia municipală a PNL într-un moment dificil pentru organizaţie.

În cele trei luni cât am ocupat această funcție, am implementat proiecte care au ajutat la revitalizarea organizaţiei. Sfârșitul de an a fost dedicat campaniei electorale parlamentare, când am fost coordonatorul echipei care a organizat mitingului “Moldova se ridică”, la care au participat mii de liberali din toate  judeţele Moldovei.

Anul 2016  a fost un an plin de evenimente, dar în acelaşi timp, a fost și un an de adaptare cu  responsabilităţile, normele juridice și structura organizațională a Consiliului Județean care împreună formează un imens knowledge base pentru un nou consilier județean.

Anul 2017 îl voi dedica problemelor administrative și proiectelor pentru judeţul Iasi.

Am publicat deja pe blogul meu romeovatra.com, un prim proiect privind transparenţa achizițiilor publice ale Consiliul Județean și entităţilor aflate în subordine.

În perioada imediat următoare, după ce voi strânge feedback-ul de la prieteni și colegi, voi înregistra acest proiect.

Îmi doresc să fie aprobat, pentru că va ajuta la o mai bună informare a ieșenilor privind modul în care sunt acordate contractele și modul în care sunt cheltuiți banii noștri, ceea ce mi se pare foarte important.

În acelaşi timp, lucrez împreună cu Cătălin Moroșan, consilier județean PNL, la un proiect privind privind constituirea unui fond de cofinanțare pentru Campionatele Naţionale sau Internaţionale care vor fi organizate în judeţul Iaşi, cu dublul scop de a dezvolta sportul în Iasi și de promovare a Iaşului.

Recent, am fost ales lider al grupului de consilieri județeni liberali.

În noua mea calitate de lider al opoziţiei în Consiliul Judetean Iaşi intenţionez să promovez proiecte care să vină în sprijinul ieșenilor și prin care să reabilităm întreaga retea de drumuri județene, să îmbunătăţim condiţiile de transport public intra-județean, să sprijinim infrastructura pentru afaceri și pentru societatea civilă, să nu permitem risipirea banului public, să susţinem sportul ieșean, să promovăm judeţul Iaşi și  oportunităţile pe care le oferim potențialilor investitori.

Primul eveniment pe care îl vom lansa la CALIS anul acesta va fi pe data de 3 mai , și va fi sub forma unei dezbateri, în care vom aborda abrupt teme “controversate”, lansate electoral  în spaţiul public, precum naționalizarea profitului, necesitatea salariului minim pe economie, pericolele politicilor economice actuale ale guvernului, eterna și veşnica autostradă Iaşi -Tg. Mures.

În acest moment avem confirmaţi ca speakeri pe Cristi Păun de la Academia de ȘtiințeEconomice  Bucuresti,  Bogdan Călinescu de la Institutul de Studii Liberale din Paris și așteptăm o confirmare din partea senatorul liberal Florin Cîțu.

De asemenea, intenţionez să organizez anul acesta o nouă ediţie a Forumului Antreprenorilor din Iaşi, la care sper să avem de data aceasta o participare internaţională.

În plan personal, proiectele mele sunt, de fapt, proiectele copiilor mei. Astfel, anul acesta voi intra în clasa a I-a, dau examene pentru a intra în clasa a 5-a într-un liceu de prestigiu și voi începe o specializare la Facultatea de Medicină și Farmacie.

Pe plan profesional și de afaceri, mi-am propus în a doua parte a anului 2017 să lansez în online un proiect de monitorizare a ştirilor la care lucrez de mai bine de doi ani, vom lansa primele shopuri online construite pe platforma Magento 2.0 și vreau să dezvolt serviciile de web hosting pe care le oferim clienţilor noștri.

  1. Cum vedeți evoluția Iașului în 2017? Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

După părerea mea, Iașul se va dezvolta numai o dată cu dezvoltarea mediului de afaceri.

În acest moment însă, dezvoltarea județului este limitată de unele circumstanțe obiective pe care nu le putem depăşi încă: lipsa căilor rutiere rapide spre vest și spre portul Constanta și lipsa fondurilor alocate investiţiilor publice în Iaşi.

Îmi pare rău că şedinţa comună a Guvernelor României și Republicii Moldovei, care va marca oficial Unirea Basarabiei cu România nu va avea loc la Iasi, ci la Piatra Neamt.

Este o bilă neagră pentru orașul nostru, o dovadă clară a evitării Iaşului, mai ales ca urmare a conflictului deschis între Primar și conducerea partidului din care face parte.

Un conflict care va avea urmări negative în următorii ani pentru dezvoltarea locală.

Anul acesta vom demara la nivelul Consiliului Județean lucrările la Parcul Industrial de la Lețcani. Sper să se obţină finanţare pentru proiectul reabilitării drumului Iasi – Suceava, prin Breazu-Gropnița-Focuri-Lespezi, un proiect de 70 milioane de Euro.

Sper, de asemenea,  să intre în regim normal de funcționare parcul logistic agricol TransAgropolis de la Lețcani, care oferă micilor producători spaţii de birouri și de depozitare cu refrigerare pentru a îşi menţine produsele în stare proaspătă o perioadă mai lungă de timp.

În acelaşi timp, sper ca la Consiliul Județean Iasi să reuşim să demarăm reabilitarea unui număr cât mai mare de drumuri județene, cu ajutorul resurselor proprii, a fondurilor guvernamentale, dar și a unui împrumut extern.

Aeroportul, cea mai importantă investiţie a Consiliului Judeţean, care a stimulat dezvoltarea Iaşului din ultimii ani, are nevoie urgentă de investiţii într-un mega-terminal care să reunească cele trei terminale existente, pentru a face față creşterii accelerate a numărului de pasageri, dar și pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor oferite.

Putem acoperi în parte deficiențele create de lipsa autostrăzii prin construirea zonei cargo la aeroport, dar, pentru a fi o investiţie eficientă, avem nevoie și de o nouă centură în zona de nord a Iaşului, care să facă legătura dintre Aeroport și drumul european E85 de la Lețcani, pe viitor, cu autostrada Moldova.

Dacă ţinem cont și de amplasamentul final al Spitalului Regional de Urgență, acestei centuri de nord trebuie să îi acordăm prioritate maximă.

Anul acesta va deveni operaţional Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – SMID, o altă investiţie majoră  de 45 milioane de euro realizată cu fonduri europene nerambursabile, care va aduce servicii de salubritate moderne în fiecare colţ al judeţului. Sunt sigur ca va fi o schimbare în bine pentru ieşeni.

Legat de municipiul Iaşi, îmi doresc să fie rezolvate în întregime sau măcar să facem pași importanți spre rezolvarea unor probleme cu care ne confruntăm zilnic: problema parcărilor, a traficului auto, a transportului public, a calității aerului pe care îl respiră copiii noștri – Iașul este cel mai poluat oraș după București.

De altfel, din cauza problemei poluării s-a declanșat o procedură de infrigement împotriva României, de către Uniunea Europeană. Sigur, îmi doresc să văd mai mult spațiu verde în Iaşi, mai multe parcuri; duc dorul unui teatru de vară.

Pentru ieşenii care locuiesc în oraş și în zona peri-urbană, trebuie găsite soluţii de îmbunătăţire a transportului public, a accesului la utilităţi, dar și pentru construirea de creșe, grădinițe, școli și chiar colegii în suburbii.

  1. Un mesaj pentru ieșeni în prag de primăvară

Pentru mine, anul începe acum, în luna martie, pe care am aşteptat-o cu nerăbdare să pot ieşi în grădină, să mă ocup de livadă, de vița de vie și de alte activități în aer liber. Primăvara este perioada în care ne re-energizăm fizic și mental.

Le doresc ieșenilor să gândească pozitiv, să pună problemele deoparte și să se bucure de lucrurile bune care ne înconjoară, de explozia naturii în cea mai frumoasă perioadă a anului, când până și aerul are un alt aer.


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ