Share

Ieri, 27 decembrie, un jurnalist legitimat la ZDI și Adevărul a scris un articol uitând în mod convenabil să-și citeze sursa

Materialul publicat pe adevarul.ro la data de 27 decembrie 2019, de către jurnalistul Ionuţ Benea este practic o reinterpretare a unui interviu acordat de către actualul Decan al Facultății de Medicină Dentară, Norina FORNA pentru Ziarul “Bună Dimineața Iași”.

Într-adevăr, așa cum a putut observa și jurnalistul Ziarului de Iași, care este și colaborator al ADEVĂRUL, Forna a avut o criză de nervi. Decanul Norina Forna a răspuns unei serii de întrebări adresate de către jurnalista Ziarului Bună Dimineața Iași, Denisa GRIGORIU. La un moment dat, Norina FORNA a devenit atât de iritată încât nu a mai reușit să-și păstreze coerența. Ce a urmat se poate observa pe înregistrarea video.

Pe fond însă, criza Norinei FORNA este generată de o disperare cât se poate de reală legată de contextul viitoarelor alegeri din cadrul UMF Iași

ULTIMELE săptămâni ale Decanului Norina FORNA la CONDUCEREA Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF IAȘI

Ionuț BENEA (Adevărul și Ziarul de Iași): Norina Forna va candida pentru funcţia de rector al UMF Iaşi, la alegerile de anul viitor, susţin surse apropiate instituţiei. Decanul de la Facultatea de Medicină Dentară a fost întrebată de un reporter dacă infirmă zvonurile privind candidatura sa, răspunsul fiind unul incoerent.

Întrebare reporter: În ceea ce priveşte zvonurile că veţi candida la conducerea UMF-ului, le infirmaţi?

Norina Forna: „Poate aceste preocupări, fiecare dintre noi care am condus mulţi ani multe lucruri şi în România sunt valabile de a fi continuate, indiferent pe ce palier. Evident că în tot ce ne interesează structuri la care am pus o bază este de interes…orice structură de a fi…de candidatură, deci fiecare dintre noi cu siguranţă ceea ce am condus până acum ne motivează mai departe să ne continuăm activitatea indiferent pe ce palier, încât aşteptăm perioada electorală când să ne exprimăm acest subiect.” Citeste mai mult: adev.ro/q36046

Alegerile bat la ușă în UMF IAȘI

Calendarul de organizare a alegerilor în structurile și funcțiile de conducere academică din cadrul Universității de Medicină și Farmacie Grigore T Popa din Iași a fost deja stabilit.

  • Decembrie 2019 – afișarea de către Biroul Electoral Central al Universității a listelor de vot (fără codul numeric personal), delimitarea secțiilor, numerotarea și aducerea la cunoștință publică a secțiilor de votare și a locației de vot.
  • 6 ianuarie – 7 ianuarie 2020, ora 14.00-  depunerea candidaturilor
  • 7 ianuarie 2020, ora 15.00 – publicarea listei candidaților înainte de contestații
  • 7 ianuarie 2020, ora 15.00- 8 ianuarie 2020, ora 15.00 depunerea contestațiilor
  • 8 ianuarie 2020, ora 15.00- 9 ianuarie 2020, ora 15.00 soluționarea contestațiilor și întocmirea listei finale a candidaților
  • 9 ianuarie 2020, ora 15.00 – 15 ianuarie 2020, ora 15.00 – prezentarea candidaturii în fața comunității academice
  • 16 ianuarie 2020 (turul I de scrutin), respectiv 20 ianuarie 2020 (turul II de scrutin) – vot în Departamente pentru Director de Departament, Consiliile Departamentale, Consiliul Facultății, Senat și Rector
  • 22 ianuarie 2020 validarea rezultatelor alegerilor în Consiliul Departamentului , Consiliul Facultății și Senat
  • 23  ianuarie 2020 transmiterea la MEN a dosarului de confirmare a Rectorului, împreună cu Metodologia proprie de alegeri (art. 2 alin. 2 din OMECS nr. 3751/2015)
Citeste si   Teme de ACTUALITATE pe agenda EUROPEANĂ vor fi discutate la Congresul USAMV IAȘI

VIDEO Norina FORNA confirmă: “Voi candida la șefia UMF IAȘI!”

Norina Forna nu a precupețit nici un efort pentru a-și crea o bază care să-i asigure un sprijin în perspectiva candidaturii pentru funcția de Rector al UMF IAȘI.

Lucrurile au mers până în punctul în care studenții de la STOMATOLOGIE, ar fi fost obligați să participe la simpozionul organizat de către DECANUL Norina FORNA în această toamnă.

De fapt, starea de enervare care poate fi observată în interviul acordat de către Norina Forna pentru Ziarul “Bună Dimineața Iași” a fost generată tocmai de către o întrebare pe această te. Forna a fost întrebată cum comentează acuzațiile venite din partea studenților de la Stomatologie, potrivit cărora ar fi fost obligați să participe la conferințele organizate de către aceasta.

Studenții de la STOMATOLOGIE, obligați să participe la simpozionul organizat de către DECANUL Norina FORNA

Pe fața Norinei Forna se poate observa disprețul, dezgustul și enervarea generate de întrebările primite.

Este de departe cel mai BOGAT DECAN al unei universități din ROMÂNIA! Schemele de SUCCES ale Norinei FORNA în afacerile IMOBILIARE

Norina FORNA, Decanul Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași, a devenit un jucător redutabil pe piața imobiliară din IAȘI.

Veniturile din activitatea didactică se rotunjesc semnificativ din surse externe în cazul actualului Decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul UMF IAȘI, Norina FORNA.

Citeste si   Asociația ”Evoluție în instituție” va PROTESTA la DIICOT: ”DIICOT este în stare să ne ARESTEZE și dacă BEM ceai de CÂNEPĂ”

Din declarația de avere asumată de Norina Forna pe 2019, reies numeroase surse de venituri consolidate de către decanul Facultății de Stomatologie, împreună cu soțul acesteia Dorin FORNA.

Actualul decan, cu mențiunea că Norina FORNA va mai ocupa doar pentru câteva săptămâni această funcție.

Carta UMF îi interzice actualului decan de la Medicină Dentară să mai candideze pentru un nou mandat. Forna nu are șanse reale nici să câștige fotoliul de Rector al UMF Iași. Ar mai putea ocupa o funcție reprezentativă doar în eventualitatea în care Scripcariu i-ar ceda poziția de Prorector, ceea ce este greu de crezut.

Poate că sub conducerea viitorului Decan al Facultății de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ”Gr. T. Popa” Iași situația din cadrul acestei facultăți va reveni la normal. 

PROFILUL DECANULUI FACULTĂȚII de MEDICINĂ DENTARĂ: Norina FORNA

SUBIECT 1: Suprataxarea studenților vs deconturi CAS  

În această săptămână, reporterii noștri au ajuns și la Bolta Stomatologică a UMF Iași, loc de practică pentru studenți și totodată soluție pentru afecțiunile dentare ale ieșenilor

La o scurtă analiză, nici aici situația nu este mai roz. Datorită condițiilor extrem de precare, clinica este dotată doar cu câteva unituri dentare (scaune stomatologice), unele de-a dreptul antice care fie nu funcționează, fie sunt active doar unele funcții.

Asemeni unui dinte cariat, Bolta Stomatologică a UMF Iași are nevoie URGENTĂ de un tratament restaurativ” declară Ștefan, student în anul III la Medicină Dentară

Adeseori, într-un laborator de 4 ore, abia reușim să facem un examen intraoral. Suntem 8 studenți în grupă, iar o examinare durează în jur de 30 minute. Din 4 ore de laborator, petrecem 30 minute practicând și mai bine de 3 ore stând la coadă. Ce e mai grav este că profesorii nu ne dau voie să ne folosim de ’timpul mort’ pentru a revizui la o altă materie. Pur și simplu, venim la facultate ca să rezemăm pereții!”.

O altă tânără, studentă în cadrul secției cu predare în limba franceză declară: “Lămpile uniturilor sunt lipite cu scotch sau adeseori sunt nefuncționale. Noroc de telefoanele mobile. În timp ce eu lucrez, un coleg îmi face lumină cu lanterna telefonului. Acestea sunt condițiile oferite de UMF, în schimbul unei taxe de 5000 euro!”.

Nici la Baza Stomatologică condițiile nu se ridică la nivelul taxelor plătite de stundenți.

Citeste si   Prof Dr. Carmen DOROBĂȚ a INFIRMAT orice implicare a sa de natură POLITICĂ

Deși uniturile dentare au fost schimbate în urmă cu 2 ani, majoritatea sunt nefuncționale, studenții fiind nevoiți să vină din zori la facultate pentru a ocupa un unit funcțional.

Facem cu rândul. Dacă avem laborator de la 730, un coleg trebuie să ajungă la facultate de la 630 pentru a ocupa un unit funcțional”.

Calvarul studenților la medicină dentară nu se oprește aici

Ca și cum nu ar fi suficientă lipsa aparaturii medicale, studenții declară că practica îi arde la buzunare, fiind obligați să își cumpere singuri materialele necesare, care nu sunt deloc ieftine

„Nu ai, nu lucrezi! Nu lucrezi, nu faci baremul și nu intri în examen. Deseori mă simt depășită de situație și cedez psihic. Trebuie să scoatem din buzunare sume MARI de bani aproape de pe o zi pe alta. Spre exemplu, luni, la cariologie, ni s-a spus că fiecare student trebuie să aibă arcadă dentară (200 lei), turbină (170 lei) și freze (5 lei bucata). În total, o cheltuială de vreo 400 lei.

Miercuri a fost următorul laborator. Eu și jumătate dintre colegi nu ne-am putut lua materialele necesare. Fie din lipsa banilor, fie a stocului epuizat din toate magazinele de tehnică dentară din Iași. M-am simțit prost. Fără pic de interes, profesoara și-a continuat laboratorul cu studenții care aveau materiale, restul urmând să recupereze pe parcursul semestrului”.

Această declarație a impus o vizită la CAS Iași

În urma discuției purtate cu conducerea acestei instituții, am aflat că UMF-ul a semnat un contract cu CAS în valoare de 35.000 lei pe trimestru.

Din această valoare, o mare parte este redirecționată de către CAS IAȘI către alți furnizori. Motivul este halucinant! Conducerea Faculătății de Medicină Dentară preferă să oblige studenții să achite mterialele decât să deconteze 100% din valoarea contractului cu CAS Iași!

Pe măsură ce continuăm cercetările, concluziile se transformă în adevărate capete de acuzare la adresa actualei conduceri a UMF Iași și a Facultății de Medicină Dentară. Din păcate însă, Norina Forna – Decanul Facultății de Medicină Dentară refuză să ofere explicațiile necesare demonstrând o lipsă totală de transparență și întărind totodată percepția că situația în instituția pe care o conduce este mult mai gravă.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ