Share

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn atât din Bucovina cât și din România a fost lansată oficial marți, 27 octombrie, în cadrul evenimentului „Protejarea și valorificarea cultural turistică a monumentului istoric Biserica de lemn din Valea Crișului, Bihor”, organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor, Parohia Ortodoxă din Valea Crișului și Episcopia Ortodoxă a Oradiei, cu sprijinul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, proiect cofinanțat de Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului – Timbrul Monumentelor Istorice.

Elaborată de serviciul turism (CNIPT) din cadrul Consiliului Județean Suceava, Ruta bisericilor de lemn din Bucovina relevă cultura și spiritualitatea locuitorilor unei regiuni în care s-a dezvoltat o adevărată civilizație a lemnului, județul Suceava fiind județul cu cea mai mare suprafață împădurită din țară.
Din cele aproximativ 100 de biserici de lemn din Bucovina, 16 sunt incluse în ruta cultural turistică, adevărate opere de artă ale meșterilor populari și mărturii nu numai ale trăiniciei lemnului, iscusinței meșterilor lemnari, ci și ale credinței înaintașilor noștri.

Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România cuprinde 16 lăcașuri de cult din județul Suceava

Cele 16 biserici cuprinse în Ruta Bisericilor de Lemn din Bucovina sunt:
1. „Sfântul Dumitru”, din Adâncata;
2. „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Putna ;
3. „Înălțarea Domnului” din Vama, adăpostită astăzi în Muzeul Satului Bucovinean;
4. „Adormirea Maicii Domnului și Sfântul Spiridon” din Drăgușeni;
5. „Sfântul Nicolae” din Forăști;
6. „Sfântul Mercurie și Sfânta Ecaterina” din Rădășeni;
7. „Sfântul Nicolae” din Bănești-Fântânele;
8. „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Humoreni – Comănești;
9.  „Sfântul Dumitru” din Botoșana;
10. „Înălțarea Sfintei Cruci” din Horodnic de Jos;
11. „Adormirea Maicii Domnului” din Bilca;
12. „Sfântul Dumitru” din Horodnic de Sus;
13. „Sfântul Nicolae” din Vama;
14. „Nașterea Maicii Domnului” din Câmpulung Moldovenesc;
15. „Sf. Nicolae” din Colacu – Fundu Moldovei;
16. „Sfântul Nicolae” din Broșteni.

Această Rută recunoscută și de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, poate fi descrisă ca o călătorie în timp, de-a lungul a sute de ani de istorie.

Citeste si   VEZI situația EPIDEMIOLOGICĂ la nivelul țării! Pe teritoriul ROMÂNIEI, au fost CONFIRMATE 422.852 de cazuri de persoane INFECTATE cu noul coronavirus

Obiectivele turistice cuprinse în rută evidențiază esența spiritului românesc comunitar și a creativității sale artistice, regăsită în bagajul decorativ, pictural și conceptual. Pe parcursul călătoriei turiștii vor avea posibilitatea de a cunoaște tradiții străvechi, care spun povestea geniului popular românesc și al unității neamului.

Totodată, Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România cuprinde 16 lăcașuri de cult din județul Suceava, 16 din județul Neamț, 10 din județul Bihor, 13 din județul Cluj, peste 100 de biserici de lemn și mănăstiri din județul Maramureș, 10 din județul Satu Mare și nu în ultimul rând, încă 2 biserici de lemn din județul Mehedinți.

 

„În cadrul evenimentului au fost prezenți reprezentanți ai administrațiilor publice locale înscrise în Ruta Cultural Turistică a Bisericilor de Lemn din România, ai Episcopiei Ortodoxe a Oradiei, dar și ai Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, cărora le-au fost acordate diplome din partea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, care atestă recunoașterea. Menționăm că un alt obiectiv important pentru viitor este certificarea acesteia de către Consiliul Europei”, au declarat reprezentanții Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

Sistemul de recunoaștere voluntară, caracterizat de experiența dobândită la nivel instituțional prin exercitarea calității de membru al Acordului Parţial Extins, privind Rutele Culturale Certificate de Consiliul Europei, urmărește conștientizarea actorilor din turism asupra semnificației patrimoniului cultural material și imaterial pentru societate și pentru generațiile următoare, în contextul valorificării economice durabile.

Citeste si   O IMPUNERE POLITICĂ afectează pacienții din toată Regiunea Moldovei! Spitalul de INFECȚIOASE va avea de suferit

La acest moment, 49 de Rute Cultural Turistice din România beneficiază de recunoașterea Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ