Share

În aceasta săptămână, în cadrul rubricii „Agenda Primarului” am ajuns în Comuna Balș, Județul Iași. Ne propunem să venim în sprijinul unităților administrativ-teritoriale în vederea dezvoltării mediului rural de la nivelul județului Iași. Urmărim prezentarea detaliată a proiectelor localităților aflate în diferite stadii ale evoluției acestora și prezentarea unui inventar al proiectelor realizate de fiecare comunitate ieșeană, împărțite în proiecte finalizate, în desfășurare și în pregătire sau avizare.

Avem plăcerea de a discuta cu primarul comunei Balș despre proiectele de viitor, care urmează a fi implementate în perioada 2020-2024.

“În scurtul timp de 2 ani si jumatate de zile de când sunt primar al comunei Balș, județul Iași, am realizat și dus la bun sfârșit lucrări pe care nu mă gândeam că le voi reuși.

În ciuda tuturor problemelor socio-economice, cu credință în bunul Dumnezeu, cu sprijinul cetățenilor de bună credință, cu optimism și cu finanțare internă și externă, îmi propun ca în următorul mandat să duc la bun sfârșit toate proiectele propuse în perioada anilor 2020-2024, proiecte care vor aduce un plus întregii comunități a comunei Balș.

Sistemul de canalizare reprezintă, alaturi de asfaltarea drumurilor, cele mai importante investiții pentru modernizarea comunei și se situează în capul listei de priorități ale mele. Cu toate acestea însă, ele reprezintă și cele mai costisitoare investiții care nu pot fi realizate din bugetele locale ale administrației din cauza insuficienței fondurilor.

Banii europeni par să fie singura soluție pentru noi, care avem un buget modest, însă din momentul demarării până la investiția propriu-zisă, drumul este lung și anevoios, dar nu imposibil.”  a declarat primarul comunei Balș, Vasile Acatrinei.

Rep: Vă rog să ne vorbiți despre proiectele pe care vi le propuneți pentru perioada viitoare.

Vasile Acatrinei: În primul rând, aș vrea să vorbesc despre două proiecte pe care îmi doresc cel mai mult să le implementez. Acestea sunt extinderea sistemului de canalizare și modernizarea și asfalarea drumurilor din comună.

Citeste si   Rata de infectare cu SARS-COV2 în județul IAȘI! 3 localități se află în SCENARIUL ROȘU

Proiectul legat de canalizare este depus prin PNDL spre finanțare

Are o valoare de 4.700.000 euro, bani de la bugetul de stat iar noi vom contribui cu 150.000 euro de la bugetul local, deci o valoare totală de 4.850.000 euro.

Obiectivele investiției sunt: asigurarea unui confort sporit; creșterea gradului de igienă a populației; reducerea numărului de persoane predispuse la boli, din cauza consumumului de apă din fântâni, infestată cu nitrați, nitriți, ect.; creșterea gradului de sănătate publică; implimentartea unor măsuri de îmbunătățire a calității mediului înconjurător; dezvoltarea durabilă a zonei; impact direct și indirect asupra dezvoltării economice, sociale și culturale.

Cel de-al doilea proiect foarte important pe care îl am în plan se referă la modernizarea și asfaltarea drumurilor din comună. Este vorba despre drumurile de interes local, în lungime totală de 9 km, iar proiectul este depus spre finanțare la CNSP.

Tot legat de infrastructura rutieră, mai avem un proiect de modernizare și reabilitare a 4,5 km de drumuri sătești în comună, care este depus la CNI și așteptăm finanțare.

Infrastructura rutieră este unul dintre principalele puncte de interes pentru noi, motiv pentru care am decis că în viitor vom asfalta mai multe drumuri din localități. Avem în vedere modernizarea și reabilitarea drumurilor care fac legătura între sate, dar și sporirea gradului de confort al cetățenilor.

Mai mult decât atât, avem o veste bună de la CNI Bucureșt pe care am primit-o chiar săptămîna trecută, anume faptul că suntem pe lista de sinteză din cadrul subprogramului ,,Drumuri de interes local și drumuri de interes județean” din cadrul Programului Național de construcții de interes public.

Un alt proiect foarte important constă în construirea unei Școli Gimnaziale în localitatea Balș, proiect depus prin PNDL 2

Aici suntem în curs de execuție a lucrărilor, iar proiectul are o valoare de 2.185.736 lei din care 2.084.867 lei de la bugetul de stat iar 100.869 de la bugetul local. Urmărim îmbunătăţirea resurselor școlare pentru asigurarea unui proces de învățământ la standarde înalte şi a creşterii participării populaţiei la procesul educaţional.

Citeste si   Se vor ÎNFIINȚA alte 8 fluxuri de VACCINARE împotriva COVID -19 în județul IAȘI

Lucrările vor dura între 6 și 9 luni. Este un proiect major pentru comunitatea noastră pentru că acolo vor învăța 180-200 de copii și vor avea loc de muncă 7-8 cadre didactice.

Legat de activitățile culturale și sportive din comună, avem două proiecte, după cum urmează: unul se refera la construirea unui cămin cultural în comună, iar proiectul este depus la CNI pentru finanțare, iar al doilea se referă la construirea unei săli de sport moderne. Va fi dotată cu tribune cu 102 locuri și este deja depus proiectul la SCCNI.

Proiectul căminului cultural a fost depus la începutul anului 2017. Sper din tot sufletul ca lucrările să fie finalizate în cel mai scurt timp, astfel încât să ne permitem să organizăm evenimente culturale, atât pentru cei mici cât și pentru adulți, activitatea culturală a comunei depinzând mult de finalizarea acestui proiect.

În perioada următoare vom intabula terenuri agricole extravilane în număr de 1400 de imobile, din care 510 cu cărți funciare

În următoarea sesiune de finanțare ne propunem realizarea de cărți funciare pentru toate terenurile de pe raza UAT Balș, acest lucru fiind necesar deoarece vine în sprijinul celor care doresc să facă tranzacții cu terenurile pe care le au în proprietate.

În ceea ce privește problema iluminatului public, aici vom face o investiție și vom monta lămpi cu led, în locul celor existente, care consumă multă energie. Acest proiect asigură iluminatul pe mai multe străzi din comună, crescând gradul de confort și siguranță al cetățenilor.

De asemenea, tot pentru siguranța cetățenilor vom construit alei pietonale și vom amenaja spații verzi. Proiectele sunt în curs de implementare și contribuie la creșterea gradului de siguranță privind circulația pe drumurile publice a cetățenilor din comuna Balș, un aspect modern și civilizat și menținerea curățeniei în spațiul public.

Citeste si   ZĂMOSTEANU s-a ”REPROFILAT”! Noul sediu al OPEREI va fi construit de FRIMA dezvoltatorului IMOBILIAR

Vom începe și extinderea rețelei de gaz metan în toată comuna. Obiectivul general al proiectului constă în realizarea sistemului de distribuție a gazelor naturale în satele comunei. Traseele rețelei de distribuție se vor face pe o parte sau pe alta a străzii față de axul acesteia, indiferent de volumul de lucrări sau de orice alt impact extern al acestei localizări. Sistemul de distribuție subteran va fi montat pe trasee mai puțin aglomerate, ținând seama de spațiile verzi, trotuare, alei pietonale și partea carosabilă.

Mai mult decât atât, obiectivul nostru este atragerea de investiții și fonduri europene, pentru crearea de locuri de muncă și pentru creșterea gradului de atractivitate al comunei.

Vom acorda 20 de loturi de teren a 500 mp pentru familii tinere în vederea construirii de case de locuit și vom facilita accesul la internet în spațiile publice prin intermediul proiectului Wifi4EU.

Rep: Domnule primar Vasile Acatrinei, efortul depus de dumneavoastră în comuna Balș în ultimii 2 ani este unul vizibil. Aveți un mesaj pentru locuitorii comunei pe care o conduceți?

Pe parcurul anilor 2018-2020 am reușit să finalizez majoritatea proiectelor pe care mi le-am propus.

V.A.: Pe parcurul anilor 2018-2020 am reușit să finalizez majoritatea proiectelor pe care mi le-am propus.

Pe parcursul mandatului, am reușit să atrag fonduri europene și guvernamentale pentru numeroase proiecte din comuna Balș. Am asfaltat mai multe străzi, am pavat mai multe alei pietonale din satul Boureni.  Am extins rețeaua de alimentare cu apă și cea de gaz în localitatea Balș. Am construi și modernizat postul de poliție și cabinetul veterinar.

Vreau să transmit celor care mi-au oferit încrederea, prin vot, că după îndeplinirea acestor obiective noi, voi continua să atrag investiții în comună și să duc la bun sfârșit și alte proiecte frumoase, de impact, și nu ma voi opri doar la ce am realizat până acum!


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ