Share

După ședința din Senat de marți, 7 iulie, s-a stabilit faptul că alegerile locale se vor ține în data de 27 septembrie.

„Eu cred că trebuie să așteptam să vedem cum va evolua situația îmbolnăvirilor. În principiu sper să fie liniște și cât mai puțini oameni bolnavi. Sper ca guvernul și Ministerul Sănătății să ia toate măsurile necesare de prevenție.” A declarat Vasile Cîtea.

Miercuri, 8 iulie, Camera Deputaților a stabilit data alegerilor locale cu 253 de voturi pentru, 2 contra și 36 de abțineri. Mai mult decât atât, a fost respinsă propunerea USR în care se prevedea organizarea scrutinului în două zile în loc de una cum este și în prezent.

“Echipa din care fac parte este pregătită pentru alegerile locale însă, indiferent de data la care va fi organizat scrutinul, cred că prioritatea tuturor în acest moment, de la administrația locală și până la membrii executivului, ar trebui să fie sănătatea românilor.

Evoluția numărului de infectări cu Covid-19 din ultima vreme este absolut îngrijorătoare.” A declarat Mariu Bodea, canditatul USR la funcția de Președinte al Consiliului Județean Iași.

De asemenea, s-a discutat și despre problema protecției sanitare și a distanțării fizice. Toți membrii biroului electoral vor primi echipamente specifice gratuit pentru a se putea organiza alegerile în condiții clare de igienă sanitară. MAI, instituțiile prefectului și primăriile se vor asigura de trasnportul acestor materiale către centrele de votare.

„Data stabilită este oportună pentru că, s-a creat aceasta amânare în contextul pandemiei, alegerile locale trebuiau să fie în luna iunie. Această dată pornește de la speranța că vă exista o descreștere a numărului de îmbolnăviri. O amânare de trei luni creează deja o problemă iar o amânare de lungă durată deja e un disconfort pentru că vorbim despre un mandat care ar fi trebuit să se închidă. Ideea a fost să se stabilească alegerile în septembrie în speranța că va fi un contex epidemiologic favorabil.

În contextul prezent, evident că întâlnirile cu electorii vor fi mai restanse, va rămâne comunicare online și mediatică, transmiterea informațiilor se va face prin televiziune și presă. Sigur că nu este același spirit dinamic al unei campanii. Vom vedea ce se va întâmplă în viitor.” A declarat Camelia Gavrilă.

Parlamentarii din Iași consideră decizia susținerii alegerilor locale în toamnă oportună și bine venită, însă sunt ingrijorați de bunastarea cetățenilor.

“Normal că trebuie sa avem alegeri. Nu cred că mai trebuie explicată importanța manifestării voinței cetățenilor. Altfel ar însemna că România să fie administrată și guvernată doar prin delegare, iar acest lucru este caracteristic doar dictaturilor și despotismului. Trebuie să avem alegeri cât mai curând.

Acum, însă, se pune problema situației excepționale create de COVID 19 și, sincer, mi-e teamă de modul dictatorial și ineficient în care PNL ar putea organiza aceste alegeri.

E ușor să acuzi CCR sau PSD că nu te lasă să salvezi țară când tu, ca partid la guvernare alegi să nu respecți Constituția, ci iei măsuri discreționare care întăresc drepturi fundamentale. De aceea, mi-e teamă că PNL nu este capabil să asigure siguranța sanitară a românilor în cadrul acestor alegeri necesare. Vom avea alegeri pe 27 septembrie, dar ne vom asigura că PNL respectă legea și siguranța românilor. Nu mai putem avea incredere in guvernul PNL și va trebui să nu ii mai lăsăm de capul lor. ” a declarat Silviu Macovei.


Share
Citeste si   Dosarul ANRP. Ani grei de închisoare pentru fosta șefă a instituției, omul de afaceri Horia Simu și deputatul fugar Attila Gabor
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ