Share

Anul acesta a fost unul problematic în ceea ce privește job-urile.  Astfel, din cauza pandemiei foarte mulți români și-au pierdut locul de muncă. Tot în număr mare sunt și salariații care au fost nevoiți să trăiască doar dintr-un șomaj tehnic, reprezentând 75% din salariul de bază.

Cu toate acestea, luna septembrie a adus un salariu mediu net de 3.232 de lei pentru angajații din județul Iași. Conform raportului întocmit de Direcția Județeană de Statistică (DJS) Iași, în decursul acestei luni, în județ erau înregistrate peste 176 de mii de persoane cu carte de muncă.

In ciuda vremurilor tulburi, există și meserii care nu au întâmpinat probleme la salariu, ci dimpotrivă. Acesta a crescut în comparație cu lunile trecute. Cei mai norocoși din județul Iași sunt cei care muncesc în sectorul industriilor și construcțiilor.

Citeste si   Rusia a început deja vaccinarea anti-COVID în cazul persoanelor de peste 60 de ani. Câtor persoane li s-a administrat deja EpiVakKorona

Un raport al autorităților județene pe luna septembrie 2020 arată că angajații din acest sector de activitate au beneficiat de o creștere a salariului mediu în ciuda greutăților cauza de pandemiei.

“Salariu diferă în funcție de șantier în construcții. Există posibilitatea de a avea un salariu fix sau de a primi mai mulți bani, atâta timp cât și cantitatea de muncă este mai mare. Categoric, salariu a crescut puțin și pentru faptul că ne expunem zilnic unor riscuri, și aici nu mă refer neapărat la accidente de muncă, ci la infectarea cu COVID-19, mai ales că pe șantier se lucrează în echipă” , a declarat un constructor din Iași.

Față de luna august 2020, salariul mediu în aceste sectoare a crescut cu 2,2 %.

“Comparativ cu luna anterioară, respectiv august 2020, s-a înregistrat o creștere a câștigului net cu 0,1 la sută și a câștigului brut cu 0,5 la sută. Față de media pe țară, câștigul salarial mediu net din județul Iași, realizat în luna septembrie 2020, a fost mai mic cu 2,7 la sută”, au declarat reprezentanții Direcției Județene de Statistică Iași.

La polul opus se află salariile care au scăzut considerabil. Din această categorie fac parte agricultura, silvicultura și pescuitul.

„În ceea ce privește agricultura, aici se bat cap în cap seceta și importurile. In România anul acesta vremea a fost capricioasă, ne-am confruntat cu episoade crunte de secetă, fapt ce a dus la o producție mică vândută la un preț ridicat.

Cum salariile oamenilor au fost afectate de pandemie, aceștia preferă să cumpere din import pentru că e mai ieftin, și nu ce este românesc, dar la un preț ceva mai ridicat”, a declarat Mihai, un agricultor din județul Iași, pentru redacția Bună dimineața Iași.

Conform DJS Iași, serviciile, dar și agricultura, silvicultura și pescuitul au fost plătite ceva mai slab. În aceste domenii de activitate, remunerația lunară a scăzut tot cu 0,6 la sută în septembrie 2020 față de august 2020.

Citeste si   Focarul de Covid de la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara s-a extins. Cadre medicale infectate și la Spitalul Jimbolia

Share

LĂSAȚI UN MESAJ