Share

Programul pasta și periuța de dinți pentru copiii României a intrat ieri pe ordinea de zi a Camerei Deputaților

”Propunerea mea legislativă prevede acordarea gratuită de produse de igienă orală preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I-VIII în vederea susţinerii sănătăţii dentare”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Motivaţia introducerii unei astfel de măsuri de prevenţie este legată de datele negative privind sănătatea dentară determinate de o serie de indicatori precum consumul de periuţe şi paste de dinţi. Mai precis:

  • Majoritatea copiilor au carii: 75% pe dinţii temporari iar 4 din 10 pe dentiţia definitivă.
  •  Unul din cinci copii nu se spală pe dinţi aşă că
  • 400.000 nu au pus niciodată mâna pe periuţa de dinti şi nici nu ştiu ce gust are pasta de dinţi.
  •  Majoritatea sunt din rural.
Citeste si   Situaţia măsurilor întreprinse în judeţul Iaşi pentru a combate şi a împiedica răspândirea COVID -19

Conform studiilor periuta se schimbă doar o data la 2 ani şi utilizează doar un tub şi un sfert (75ml) de pastă de dinţi în fiecare an. Durata medie de utilizare a unei periuţe este mai mare de 8 ori (2 ani) în urban şi de 40 de ori (10 ani) în rural faţă de durata recomandată de utilizare ce este de maxim 3 luni.

”Pentru corectarea acestor indicatori proiectul meu de lege prevede că se acordă gratuit, o dată la trei luni, preşcolarilor şi şcolarilor din clasele I-VIII din învăţământul de stat şi privat, produse pentru igiena orală constând în paste şi periuţe de dinţi, în valoare de 0,1 ISR pe an. Limita valorică cuprinde preţul produselor, cheltuielile de transport, distribuţie şi depozitare a acestora”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru.

Un pic mai bine pentru copiii României.

Citeste si   DSP a făcut anunțul! Câti elevi și profesori au fost infectați săptămâna aceasta cu noul Coronavirus

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ