Share

O fabrică ieșeană cu aproximativ 3000 de angajați ar putea fi nevoită să-și sisteze activitatea 

Ziarul Bună Dimineața Iași a solicitat un punct de vedere oficial din partea Companiei Delphi, în contextul acuzațiilor ridicate la adresa companiei, potrivit cărora măsurile de preverire a infecţiei cu Covid-19 luate la nivel de companie sunt superficiale.

Delphi este una dintre cele mai mari companii din Regiunea Moldovei, în cadrul căreia lucrează peste 2500 de angajați în trei schimburi. Lucrătorii Delphi fac naveta zilnic, atât pe raza judeţului Iaşi, cât şi Vaslui.
Angajații Delphi au ridicat probleme extrem de serioase referitoare la aglomerația din autobuzele puse la dispoziție de către Delphi pentru asigurarea navetei dar și legate de materialele prime folosite în interiorul fabricii care sunt din import.

Angajații doresc să opteze pentru măsurile generale propuse de guvernul liberal în privința șomajului tehnic achitat de stat în procedură simplificată. 

Șomaj tehnic, plata în termen de 15 zile de la depunerea documentelor. Unde se depun acestea

În primele zile ale lunii aprilie se vor depune documentele solicitate pentru plata somajului tehnic. Procedura este foarte simplificată: o declarație pe propria răspundere din partea angajatorului, însoțită de o listă cu angajații, cu contractele de muncă individuale suspendate.

În termen de 15 zile de la depunerea documentelor, Ministerul Muncii, prin ANOFM, face plata către angajatori. Angajatorii au obligația ca în trei zile de la primirea acestei indemnizații să facă plata către angatori.

Comunicat oficial al Delphi Diesel Systems Romania

Compania acordă o atenție sporită necesităților angajaților și comunică deschis cu aceștia. Sănătatea și securitatea în muncă sunt întotdeauna prioritatea noastră, mai ales în aceste timpuri dificile.

Avem o procedură prin care înregistrăm și oferim răspunsuri pentru toate sesizările. Până acum nu au fost înregistrate niciun fel de reclamații cu privire la infecția cu coronavirus. Unii dintre colegi s-au plâns de măsurile stricte de prevenție și control impuse pentru prevenția infecției, dar în cele din urmă au înțeles că sunt necesare și utile”, au declarat reprezentanții Delphi Diesel Systems Romania.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

”Este important de menționat că în contextul actual, educația populației, măsurile de igienă și funcționarea economiei sunt vitale pentru funcționarea societății în care trăim cu toții”

”Până în acest moment nu am primit nici o notificare din partea autorităților competente conform căreia vreunul dintre angajații noștri s-ar fi aflat la muncă și ar fi intrat în contact cu persoane care s-au întors recent dintr-o țară străină cu restricții de circulație. Atunci când există informații primite de la angajați sau colegi privind posibile riscuri, luăm măsuri imediat, solicitând salariaților în cauză autoizolarea la domiciliu.

Au fost demarate campanii de informare internă privind măsurile de igienă utilizând materiale publicate de către Grupul de Comunicare Strategică al Ministerului Sănătății. Delphi Technologies distribuie informații utile pentru sănătatea angajaților și a familiilor lor și îi îndeamnă să le respecte. Salariații au fost informați aproape zilnic prin buletine informative, info-grafice, emailuri, materiale printate și rezumate despre măsurile impuse de autorități și recomandări pentru prevenție.

”Toate persoanele care intră în fabrică, indiferent de funcția lor, sunt scanate cu termometre cu infraroșu pentru verificarea temperaturii”

Dacă sunt înregistrate temperaturi mai mari de 37,4 grade Celsius, persoanelor respective le este interzis accesul în fabrică. În acest caz persoanele trebuie să anunțe cabinetul medical al fabricii și apoi medicul de familie. Revenirea la muncă se poate face doar în urma unei adeverințe/scrisori medicale care atestă că persoana în cauză este aptă pentru muncă.

Dacă în timpul programului de lucru se constată că o persoană prezintă simptome de răceală sau gripă, este trimisă la Cabinetul Medical pentru verificarea simptomatologiei; iar apoi este trimisă acasă și i se recomandă să contacteze medicul de familie”, au declarat reprezentanții Delphi Diesel Systems Romania.

Citeste si   Pelerinaj permis la Galați, la moaștele Sfântului Andrei. Măsurile luate de Jandarmerie pe timp de epidemie de coronavirus

”Delphi Technologies a făcut investiții semnificative pentru protecția și sănătatea angajaților săi”

Măsurile de prevenție au fost implementate gradual, de la mijlocul lunii februarie. Au fost dezvoltate și implementate cele mai rapide și eficiente metode de prevenție, beneficiind de expertiza specialiștilor din domeniul medical precum și a experienței internaționale a companiei în special în China și bunele practici din domeniu. Acestea sunt toate măsurile implementate pentru a garanta siguranța angajaților și a familiilor acestora:

 • Toate persoanele care intră în fabrică, indiferent de funcția lor, sunt scanate cu termometre cu infraroșu pentru verificarea temperaturii. Dacă sunt înregistrate temperaturi mai mari de 37,4 grade Celsius, persoanelor respective le este interzis accesul în fabrică. În acest caz persoanele trebuie să anunțe cabinetul medical al fabricii și apoi medicul de familie. Revenirea la muncă se poate face doar în urma unei adeverințe/scrisori medicale care atestă că persoana în cauză este aptă pentru muncă.
 • Scanarea temperaturii se realizează, de 4 ori pe zi, pentru fiecare program de muncă, contractori, vizitatori și oricând este necesar.
 • Toate călătoriile de afaceri interne și externe au fost anulate.
 • Toate ședințele interne au fost anulate și reorganizate în sistem online sau teleconferință.
 • Toate autobuzele și microbuzele de transport alte companiei respectă normele de igienă și sunt dezinfectate după fiecare cursă, de 4 ori pe zi; utilizând biocide. În prezent se analizează suplimentarea numărului de autobuze pentru transportul angajaților cu scopul de a reduce gradul de încărcare.
 • Au fost dezinfectate prin nebulizare și stropire cu virucid toate vestiarele pentru bărbați și femei, zonele de birouri, sălile de ședință, spațiile sanitare, depozitele, zonele de acces în fabrică.
 • La intrarea în fabrică a fost instalat un covor îmbibat cu soluție de hipoclorit pentru dezinfecția tălpilor de încălțăminte.
 • În cantine s-au redus numărul de locuri și s-au delimitat spațiile de luat masa pentru a avea distanța de siguranță dintre angajați.
 • Serviciile de livrare de mâncare caldă la cantina unității au fost suspendate pentru a evita aglomerarea.
 • Toate serviciile de livrări de mâncare externe, la poarta fabricii, au fost oprite, iar angajații au fost rugați să își aducă mâncare de acasă.
 • A fost limitat numărul de persoane prezente în același timp în spațiile de fumat. Trebuie păstrată distanța de minim 1 metru față de ceilalți.

Se realizează controlul strict al livratorilor de marfă și a fost limitat contactul cu aceștia

 • Au fost comandate 50.000 de măști de protecție, de unică folosință, pentru angajații companiei, care sunt în drum spre fabrică. Furnizorul internațional a oferit un termen de livrare până la finalul acestei săptămâni. Există o îngrijorare privind rechiziția acestor măști la intrarea în țară, având în vedere starea de urgență instituită de către autorități.
 • Suplimentar, urmează să fie livrate peste 1.000 de măști de protecție, reutilizabile, din material textil.
 • În prezent în fabrică sunt 26 de dozatoare cu dezinfectant, puse la dispoziție pentru dezinfecția și igiena mâinilor.
 • Au fost implementate proceduri speciale, pentru a verifica transporturile de bunuri și toți vizitatorii trebuie să completeze un formular despre itinerariul parcurs.
 • Au fost realizate și distribuite angajaților 3.100 de pliante despre coronavirus, care includ informații, metode de protecție precum și explicații despre izolarea la domiciliu și carantină.
 • S-au inițiat măsuri disciplinare pentru angajații care nu respectă măsurile de prevenție implementate de companie”, au declarat reprezentanții Delphi Diesel Systems Romania.
Citeste si   Câți oameni trebuie să aibă coronavirus pentru "imunitatea de turmă"

Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ