Share

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este ultima săptămână a Postului Paştilor

În această săptămână se fac slujbe bisericeşti pentru pomenirea ultimelor zile ale lui Hristos pe pământ înainte de răstignire şi învierea Lui, motiv pentru care fiecare zi a acestei săptămâni este considerată, încă de la începuturile creștinismului, măreață și sfântă.

Istoria din Lunea Mare

Lunea, înainte de orice, se citește istoria lui Iosif cel preafrumos, patriarhul din Vechiul Testament în care Biserica a văzut preînchipuirea lui Hristos. În plus, în timpul deniei se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.

Citeste si   Depoul CTP din DACIA va fi MODERNIZAT! Primăria IAȘI a semnat contractul pentru REALIZAREA studiului de FEZABILITATE

Iosif cel preafrumos, fiul cel mai mic al patriarhului Iacov, este icoană a lui Hristos, pentru că, asemenea lui, şi Domnul nostru a fost invidiat de iudei, a fost vândut de ucenicul său cu treizeci de arginţi, a fost închis în groapa întunecoasă a mormântului.

Tot astăzi de face pomenirea smochinului cel neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului.  Istoria smochinului spune că fiecare suflet lipsit de orice roadă duhovnicească este un smochin. Dacă Domnul nu găseşte în el odihnă, a doua zi, adică după viaţa aceasta de acum, îl usucă prin blestem şi-l trimite în focul veşnic.

Citeste si   Argumentele de LEGALITATE acuza deciziile CONDUCERII Institutului SOCOLA (partea I)

Ce să faci astăzi, în Lunea Mare

În Lunea Mare, femeile încep curățenia de Paște.

Se scoate totul afară, se aerisește ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruiește și se spală totul ca “să nu te prindă Paștele în necurățenie, că te blesteamă casa”.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ