Share

Biserica din Parohia Soci, Protopopiatul Pașcani a fost sfințită duminică, 19 august. Slujba, urmată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei

Sute de enoriași din Miroslovesti, dar și din împrejurimi au fost prezenți la evenimentul religios din localitatea Soci. Din rândul oficialităților au fost Maricel Popa, președintele Consiliului Județean, și Dumitru Pantazi, primarul municipiului Pașcani.

Pentru osteneala adusă la ridicarea și înfrumusețarea locașului de cult, preotul paroh Romică Siminciuc a primit, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Crucea Moldavă. “Preotul Romică Siminciuc s-a ocupat foarte mult de acest proiect. Dumnealui îi datorăm cea mai mare parte din merite”, a precizat edilul local, Costel Cojocaru.

Citeste si   Deputatul ”MIR” Varujan VOSGANIAN își pune speranțele în PSD pentru viitorul său POLITIC! S-a alăturat grupului PSD

Și acesta a fost premiat de către Consiliul Județean Iași, prin intermediul președintelui Maricel Popa.

Edilul din Miroslovesti a primit aprecieri și din partea Mitropolitului Teofan

“Pentru mine, acest eveniment a însemnat foarte mult, mai ales că am reușit să-l organizăm în an centenar. Am făcut tot efortul ca să terminăm lucrările la biserică și la cimitir, ca sfințirea să aibă loc în Centenarul Marii Uniri. A fost un efort comun. Cu toții am participat pentru ca această sfințire să fie posibilă anul acesta: Primăria, Consiliul Local, Consiliul Județean.

M-au uimit tinerii din Soci care au pus mână de la mână și au lucrat cu părintele pentru organizarea acestui eveniment. S-au dat 1500 de pachețele cu sărmăluțe pentru participanții la ceremonie. Anul trecut am prins prin AFIR asfaltarea DC 110 până la Biserica de lemn, sunt 680 de metri.

Proiectul este eligibil, dar n-am primit bani de finanțare. Așteptăm. Încercăm să introducem biserica și cimitirul într-un circuit turistic. Ar fi păcat să nu facem asta”, a declarat Costel Cojocaru, edilul comunei Miroslovesti.

Citeste si   CENTRELE rezidențiale vechi din cadrul DGASPC IAȘI vor fi ÎNLOCUITE cu CASE de tip FAMILIAL

La finalul ceremoniei, mitropolitul a oficiat și o slujbă de parastas pentru cei peste 500 de soldați români care au murit pe aceste meleaguri în al Doilea Război Mondial și sunt înmormântați în curtea bisericii. Tot pentru pomenirea acestora, reprezentați ai autorităților locale și centrale au depus, în fața troiței din mijlocul cimitirului, coroane de flori. “Ne dorim ca în fiecare an, în această perioadă, să organizăm o manifestare legată de soldații căzuți la datorie pe frontul de luptă”, a precizat edilul local, Costel Cojocaru.

Citeste si   Un nou pas către IMPLEMENTAREA Proiectului Regional de dezvoltare a INFRASTRUCTURII de APĂ și apă uzată din IAȘI

În cadrul evenimentului a fost decorat veteranul de război Ion Paiu, care a luptat la Cotul Donului, ajuns acum la venerabila vârstă de 98 de ani.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ