Share

Redacția Ziarului ”Buna Dimineața Iași” a primit o sesizare din partea mai multor angajați ai Asociației Comunelor din România filiala Iași potrivit căreia Președintele ACOR Iași, Benoni Moruzi și Directorul de Audit, Manea Livia Ioana nu au mai virat banii reținuți din salarii la fondul de pensii, la asigurările sociale și impozitul pe salarii de mai bine de 3 ani. Banii ar fi fost folosiți în interes personal iar la data de 31.12.2019, datoriile ACOR Iași erau de 2.631.773 lei, din care:

  • 524.586 lei – CAS – Pensii neplătite
  • 674 lei – CASS – Asigurări de sănătate neplătite
  • 473 lei – Impozitul pe salarii la stat neplătit

Mai mult decât atât, unora dintre angajați li s-a specificat faptul că figurează neasigurați de către medicul de familie, că nu au dreptul decât la asisență medicală de urgenta și că trebuie să își plătească medicamentele integral.

Angajați sunt revoltați și au declarat faptul că președintele și directoarea de audit, folosesc banii din contul ACOR când și cum vor, țin o contabilitate fară reguli, pentru ca nimeni să nu îi poată verifica. Angajații asociației afirmă că aceștia cheltuiesc pentru cadouri către diverși directori, secretari de stat și miniștri peste jumătate din veniturile și cotizațiile încasate de la primari.

Solicitam ca ANAF și DNA să controleze serios ACOR Iași. Sigur vor găsi în așa zisa contabilitate bonuri de carburanți cât pentru 30 de mașini, participări fară rost la congrese și conferințe de tot felul în București și în stațiunile de la mare, munte, în deltă și în străinătate, cu cazări la hoteluri de lux cu all-inclusive. Vor ridicări exagerate de numerar în contul din bancă, nejustificate nici în ziua de azi de cei doi.

Pe autoturismul asociației, folosit exclusiv pentru interese personale, cei doi au decontat carburanți  de zece ori mai mult decât consumul normal și nu țin evidenta deplasărilor, ca să nu știe nimeni unde umblă și cum își fac de cap împreună.

Doamna Manea Ioana Livia a decontat pe chitanțe false din banii ACOR Iași chiar și lenjerie intimă (de marcă) și bijuterii pentru sine și pentru câțiva directori și directoare protectori din Ministerul Finanțelor“,  se arată în declarația făcută de aceste persoane nemulțumite de conducerea ACOR Iași.

Redactorii Ziarului Buna Dimineața Iași au discutat și cu directorul ANAF Iași, Paul Ciobanu care a declarant următoarele:

Stiu că înregistrează plati restante, au mai achitat din ele. Stiu că au depusa o cerere privind restructurarea obligațiilor fiscale, cu un plan de reorganizare, procedura care va fi derulată în perioada următoare. Cred că de un an înregistrează aceste obligații fiscale. Salariații nu sunt afectați la momentul acesta pentru că angajatorul nu și-a plătit contribuțiile.

Știm situația și am și acționat în sensul acesta, avem somații, executări silite și popririi depuse împotriva angajatorului respectiv. De la data depunerii cererii de reorganizare fiscală, măsurile sunt suspendate. Eu știu că ei au intenția de a-și plăti datoriile, și-au luat această obligație“

Ioana Livia Manea este acuzată, în repetate rânduri, de faptul că a falimentat uzina fanion a județului ( SC Nicolina SA Iași), scăpând de pușcărie cu ajutorul celor care au devenit milionari prin căpușarea uzinei. Mai mult decât atât, a fost eminența contabila a lui Relu Fenechiu, la FENE GRUP, pe care l-a consiliat și l-a învățat cum să jongleze cu cifrele în contabilitate.

Citeste si   Cristian NECHIFOR, ”groparul” MOLDOVA TRICOTAJE trebuie să achite 207.386 LEI pentru acoperirea PASIVULUI firmei N & G CONS INVEST SRL

Benoni Moruzi este primar PNL în comuna Aroneanu din Iași și conduce și filiala județeană a Asociației Comunelor din România, care are în componență 79 din comunele din județ.

“Aici este vorba despre niste foști angajați de acum 6 ani care au fost la finanțe. Noi nu avem probleme cu personalul. Pe de altă parte, avem deschisă procedura de închidere a unor creanțe, în baza unei ordonanțe de urgență apărută anul trecut și modificată anul acesta. Practic e o reorganizare a unor datorii fiscale pe care le avem.

E un întreg interes la mijloc al unor persoane care au fost date afară acum 6 ani. Noi ne-am sesizat atunci că peroanele respective nu aveau experiență și le-am dat afară. Ei mi-au făcut foarte multe sesizări, înafară de lucrurile personale, cred că m-au acuzat de absolut orice. Vă dați seama, atunci când dai un om afară, vrea să se revolte, să zică că nu e de acord, acuma noi nu putem angaja pe oricine. Cu angajații pe care îi avem acum, nu avem nici un fel de problemă, toată lumea e mulțumită”,  a declarat Benoni Moruzi, președintele ACOR Iași.

La data de 30.06.2020, ACOR Iași înregistra la ANAF următoarele obligații fiscale restante:

  • Obligații restante la bugetul de stat – 560.604 lei
  • Obligații restante la bugetul asigurărilor sociale de stat – 409.953 lei
  • Obligații restante la bugetul asigurărilor pentru șomaj – 0 lei
  • Obligații restante la bugetul asigurărilor de sănătate – 551.062 lei
Citeste si   UMF IAȘI – locul III pe podiumul universităților din ROMÂNIA

Contactată de reporterii Ziarului ”Bună Dimineața Iași” pentru a oferi un punct de vedere, Livia Ioana Manea, director de audit public intern ne-a răspuns la telefon însă a inchis după ce i-a fost adresată prima întrebare. Ulterior nu a mai putut fi contactată.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ