Share

Laura Iuliana Scântei își leagă numele în politică de marea ”fami(g)lie” liberală. Absolut orice pas făcut în politică a fost influențat de decizii politice controversate. Laura Iuliana Scântei a reușit să se plaseze, de fiecare dată, în contexte care să o favorizeze profesional, politic și personal.

”Scânteia” din parcursul profesional al Laurei Iuliana Scântei

În anul 2006, Laura Iuliana Scântei era consilier juridic la o companie de asigurări din București. Anul 2007, anul intrării în UE a României a fost și anul în care steaua Laurei Iuliana Scântei a început să urce, nu fără ”scântei”.

Călin Popescu Tăriceanu, la acea dată Prim-Ministru al Guvernului României, din partea PNL (susținut de UDMR și PSD după plecarea PDL-ului condus de Emil Boc) a avut grijă ca soția sa de atunci, Ioana Popescu Tăriceanu să devină notar public.

Laura Iuliana Scântei era consilier personal al Ministrului Justiției, Tudor Chiuariu, acuzat de corupție și condamnat definitiv la închisoare cu suspendare în Dosarul ”Poșta Română”.

Din postura de consilier personal al Ministrului Justiției, Laura Iuliana Scântei a reușit să câștige concursul pentru a deveni notar public, în același ”lot” cu soția premierului.

În august 2007, Laura Iuliana Scântei devenea consilier juridic în Ministerul Justiției, asimilat statutului de magistrat, după ce anterior a fost Secretar General în ministerul Justiției cu delegație.

”Scântei” penale în parcursul politic

În luna ianuarie 2017, Dragomir Tomasevschi, fostul Prefect al Județului Iasi,  a înaintat la Parchet o plângere potrivit căreia notarul public Iuliana Scântei a devenit senator în baza unei simple adeziuni, fără a fi membru PNL.  Astfel, la 19 octombrie 2016 , Iulia Scântei a formulat o cerere de adeziune vizând înscrierea în PNL concomitent cu declarația prin care accepta sa candideze pentru functia de senator.

Inițial, dosarul a fost închis, la 30 ianuarie 2017, pe motiv că ”fapta nu există”, însă petentul a contestat decizia și procurorul-șef al secției a decis să accepte contestația, infirmând prima soluție și dispunând continuarea cercetărilor ”in rem” cu Laura Iulia Scântei în calitate de martor.

În 2017, se pare că însuși președintele PNL Ludovic Orban ar fi declarat: ”Eu nu o cunosc foarte bine, m-am trezit cu ea pe listă, fără să ştiu că este de fapt membră PNL”

Elena Catrinel Florescu, șefa de cabinet a Ministrului Justiției Tudor Chiuariu a fost audiată la instanța supremă ca martor în dosarul retrocedărilor de păduri care îl vizează pe Paltin Sturdza, nepotul fostului general Gheorghe Avramescu (general mort în condiții suspecte în primăvara anului 1945) unde  a declarat la 26 aprilie 2017: ”A fost întâlnire cu doamna notar Laura Iulia Scântei. A fost prezentă și ea la un moment dat la întâlnire. Este notarul cu care colaboram, nu-mi amintesc cine a ales notarul”.

Citeste si   ZI de SĂRBĂTOARE națională! Peste 700.000 de ROMÂNI poartă numele Sfântului ANDREI

Nu este singura controversă legată de numele său, presa relatând că Laura Iuliana Scântei ar fi avut acces de nu mai puțin de 9 ori la SIPA, Arhiva secretă a Ministerului Justiției, după ce un raport din 2008, legat de neregulile din Arhiva SIPA, a ajuns să fie publicat în presă.

Fără foc nu ies ”scântei” în declarația de avere a senatoarei Scântei

În anul 2018, Biroul Notarial al Laurei Iuliana Scântei a autentificat două contracte de vânzare încheiate de OLTCHIM SA în cadrul procedurii de insolvenţă, contracte care, însumatre ating suma de 600 000 000 lei, iar respectivele contracte nu apar în declarația de interese din 2019.

Administratorul judiciar a declarat că nu firma debitoare, adică Oltchim a plătit cheltuielile de autentificare, ci aceia care au cumpărat Oltchimul, iar dacă s-a întâmplat așa, acele sume nu ar fi făcut obiectul tipului de cheltuieli  care implică ” societăţi comerciale cu capital de stat sau unde statul este acţionar majoritar/minoritar”.

Analizând declarațiile de avere din perioada 2017-2019, observăm că senatorul Laura Iuliana Scântei a achitat în 2018 un credit de 85.000 lei, contractat în 2013. Senatorul mai avea două credite în derulare:  270.000 franci elveţieni  (din 2008, convertit în 2015 în lei, contractat inițal la VolksBank, cu ipotecă imobiliară în favoarea Băncii Transilvania, scadent în 2033) și, respectiv 150.000 euro (contractat inițial în 2009, la Bank of Cyprus LTD Nicosia, Marfin Bank SA, în prezent cu ipotcă imobiliară la Vista Bank SA, scadent în 2039 ), fără a spune cât mai are concret de plătit.    

Citeste si   Bogdan Aurescu, la reuniunea miniștrilor de Externe din NATO. Relația cu Rusia și China, pe agenda discuțiilor

În luna  iunie 2017, Laura Iuliana Scântei a donat suma de 340.000 lei  Mihaelei SPINARU, ministru-consilier şi director al Institutului Diplomatic Român din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Laura Iuliana Scântei a cheltuit în campania electorală din 2016, 38.023,76 lei, pe care nu i-a mai solicitat să-i fie rambursați, conform legii.

Laura-Iuliana Scântei  a obținut ca Senator al României venituri nete de 139.326 RON în 2017, 120.036 RON în 2018, 210, 962 RON în 2019

În intervalul 2015-2018, Biroul Notarial al Laurei Iuliana Scântei a obținut din 8 200 000 RON, iar în 2019, pe Biroul Notarial au fost declarate venituri de 2 059 084,82 RON.

Laura Iuliana Scântei are un cont de 5000 euro deschis la Alpha Bank în 2013 și un fond de investiții în valoare de 2500 EUR deschis la Allianz Țiriac Asigurări SA în 2008. În lei, Laura Iuliana Scântei are un cont la First Bank SA în valoare de 5000 RON, deschis în 2010, 10 000 RON, la BRD GSG, deschis în 2013. La Allianz Țiriac Asigurări SA, are din 2009 un fond de pensii private de 21 510 RON și un alt cont, tot la Allianz Țiriac Asigurări SA, de 48 870 RON, deschis în 2012.

În perioada 2008-2012, la Banca Transilvania, senatorul Laura Scântei a deschis un cont de debit din 2008, de 59 495 RON,  un cont MasterCard Forte de 27  645 RON, respectiv un cont VISA GOLD de 38 001 RON. Are colecții de artă, ceasuri, bijuterii, accesorii vestimentare (perioada 2009-2019) , o pianină (2014), în valoare însumată de aproape 170 000 EUR.

In perioada 2008-2019, Laura Iuliana Scântei a cumpărat 3 apartamente în București (68, 73 mp, 88,53 mp, 50, 03 mp), a primit prin donație un apartament în Iași (51, 10 mp). Totodată, în aceeași perioadă, ea a cumpărat și două terenuri în București (20, 06 mp, respectiv 24, 64 mp). Ultima declarație de avere a fost încărcată în data de 25.06.2020.

Dragoste pentru Casa Regală a României

Laura Iuliana Scântei este o mare admiratoare a Casei Regale a României. Atât de mare, încât după decesul fostului rege Mihai I, senatorul Scântei a sprijinit înființarea Institutului pentru promovarea valorilor naţionale ”Regele Mihai I” o instituție fantomă, finanțată public, cu 20 de angajați, despre care nu se știe mai nimic. Iată ce declara Laura Iuliana Scântei în 2018.

(…) Această instituţie este regândită ca o instituţie publică de interes naţional şi nu ca autoritate administrativă autonomă cu personalitate juridică sub control parlamentar, cum a fost propusă de iniţiatori.

Sub aspectul regimului juridic al sediului care este alocat acestui institut, respectiv Palatul Elisabeta, acesta rămâne proprietatea privată a statului român în administrarea RAAPPS (…)În această formă de institut naţional cu personalitate juridică, plenul Senatului este cel competent să numească directorul institutului, care va colabora pentru realizarea proiectelor şi programelor institutului cu un consiliu de onoare desemnat potrivit principiilor enunţate în amendamente”.

Se consideră că, alături de Alina Gorghiu, Casa Regală a făcut lobby pentru ca Laura Iuliana Scântei să ajungă pe lista parlamentarilor de Iași. În 2018, Mihai Chirica a primit aceeași decorație, iar Iașul a primit titlul de ”Oraș Regal”, alături de statutul legal de Capitală Istorică a României.

Citeste si   Ludovic Orban: „Îl putem omagia pe Sfântul Andrei cu aceeaşi credinţă și din casele noastre”

Casa Regală a României are mulți adepți care vor ca România să devină monarhie și care se manifestă public astfel, încălcând Constituția României. Casa Regală nu s-a dezis public de aceștia (nici nu avea cum), iar adepții revenirii monarhiei spun că ei acționează în nume propriu și nu în numele Casei Regale. Practic, Scântei, decorată de Casa Regală cu ”Nihil Sine Deo”, decorație instituită de Regele Mihai I,  sprijină un institut fantomă care lovește în temelia constituțională a statului român (deși), devreme ce nicăieri nu apare activitatea acestuia (cum se întâmplă la institutele publice de cercetare).

În calitatea sa de jurist și de senator, Laura Iuliana Scântei nu a condamnat niciodată public dorințele publice ale adepților Casei Regale de revenire a României la monarhia constituțională, ceea ce contravine jurământului prestat când a devenit parlamentar : ”jur să respect Constituția și legile țării”.

Așadar, senatorul Laura Iuliana Scântei a reușit să aibă statut profesional de magistrat și să intre în politică după un lung șir de controverse, între care nu lipsesc nici suspiciunile de corupție.


Share
DISTRIBUIȚI
Redactor-Șef al Ziarului Buna Dimineața Iași. Experiență în domeniul administrației publice atât la nivelul instituțiilor publice de pe raza municipiului Iași cât și a UAT-urilor care își desfășoară activitatea la nivel județean! CONTACT: 0771.324.701 email: office.bunadimineataiasi@gmail.com sau office@bunadimineataiasi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ