Share

„Este evident că nu se pot desfășura activități de campanie și alegerile trebuie organizate într-un context sigur. Trei instituții au inițiat un proiect de OUG de prelungire a mandatului aleșilor locali până nu mai târziu de 31 decembrie 2020”, a anunțat vicepremierul Raluca Turcan.

Într-un articol precedent, Proiect de lege pentru AMÂNAREA ALEGERILOR LOCALE! Polticienii ieșeni susțin demersul legislativ, discutam împreună cu reprezentanții principalelor formațiuni politice locale, despre posibilitatea și chiar necesitatea amânării alegerilor locale în contextul decretării stării de urgență pe teritoriul României.

Organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență! Întrebarea rămâne când va înceta starea de urgență

Șeful AEP, Constantin Mitulețu-Buică, a declarat vineri (27.03 – n.r.) că a trimis autorităților, un proiect de lege prin care Autoritatea Electorală propune prelungirea mandatelor actualilor aleși locali pe timpul stării de urgență și organizarea alegerilor locale în cel mult 6 luni de la încetarea stării de urgență.

În esență, proiectul de lege propune că mandatul consiliului local se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit, alegerile pentru noul consiliu local să se organizeze în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz. La fel, se vor petrece lucrurile și în cazul primarilor, consiliului județean, președintelui consiliului județean, consilierilor județeni.

Iată că astăzi, executivul României prin vocea Premierului a anunțat că alegerile locale vor fi amânate, urmând ca data la care va fi organizat scrutinul să fie stabilită ulterior.

Citeste si   Prefectura IAȘI a distribuit materialele SANITARE pentru desfășurarea alegerilor PARLAMENTARE din 6 decembrie

Silviu Macovei, deputat PSD:

Eu cred ca ar trebui prelungite mandatele. Nu cred ca este momentul sa schimbam acum echipele administrative, fie ele bune sau rele.

Nu știm cât va dura criza, dar speram sa scadă în intensitate și atunci lucrurile pot fi analizate altfel.

Cred ca acum oamenii doresc acțiune de protejare a sănătății și economiei și nicidecum mesaje electorale. Chiar dacă actualii primari sau consilieri nu sunt extrem de performanți, nu cred ca este momentul sa ii provocam sa disjunge efortul. Timpul va dovedi dacă au fost buni și dacă merita recreditati sau dacă au pierdut lupta și trebuie sa plece”.

Un punct de vedere similar a exprimat și deputatul PSD, Camelia Gavrilă:

Propunerea Autorității Electorale este un demers firesc in acest context epidemiologic , al crizei sociale generate de pandemia determinata de Covid 19.

Pe de o parte este nevoie de continuitate, de autorități bine organizate , cu experiența si eficienta in decizii si strategii de urgenta. Echipele administrative si politice aflate la început de mandat au nevoie de un timp firesc de organizare, de adaptare si închegare coerenta.

  In același timp exista riscuri  medicale majore, dar si dificultati in organizarea campaniilor electorale sau a procesului electoral efectiv.

  Asistam astfel la o premiera in viața politica postdecembrista, la nivel local si județean. In același timp se creeaza, prin amânarea alegerilor, premisele unei solidarități transpartinice, in sensul colaborării si decentei in  activitatea administrativă, fără a exista acea presiune electorală care determina,inevitabil, tensiuni, polemici, confruntări între programe si partide. La acest moment esența demersurilor  noastre trebuie sa vizeze sănătatea si siguranța romanilor”.

Vasile Roman, candidat Pro România, la Primăria Iași a intărit ideea oportunității amânării alegerilor locale:

„Consider că este de la sine înțeles, în condițiile extrem de grave în care ne aflăm acum cu pandemia, alegerile să fie amânate. Nu văd nici un singur argument pentru a ține alegerile la termen! Dimpotrivă, Franța a forțat primul tur al alegerilor locale și a fost obligată să renunțe la cel de-al doilea.

Mai mult, dacă nu se calmează situația epidemică, vrem să aducem milioane de români în secțiile de votare pentru a declanșa un nou val de îmbolnăviri?

Dar, dacă epidemia nu este încetinită de venirea căldurii, riscăm să lăsăm localitățile fără primari și consilieri locali sau județeni? Sincer, nu cred că este o dezbatere reală. Alegerile trebuie amânate!”

Ce prevede proiectul de lege al AEP pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ:

 • “Art. I. Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 555 din 05 iulie 2019, cu completările ulterioare, se completează şi va avea următorul cuprins:
 • 1. La articolul 128, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • „(4) Mandatul consiliului local se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul local nou-ales este legal constituit
 • (5) Alegerile pentru noul consiliu local se organizează in cel mult 6 luni de la data incetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • 2. La articolul 151, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • (4) Mandatui primarului se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurământului de către primarul nou­ ales.
 • (5) Alegerile pentru noul primar se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.

 • 3. La articolul 177, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • (4) Mandatul consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la data la care consiliul judeţean nou­ales este legal constituit.
 • (5) Alegerile pentru noul consiliu judeţean se organizează în cel mult 6 luni de la data încetării stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • 4. La articolul 187, după alineatul (3), se introduc două noi alineate, alineatele (4) şi (5), cu următorul cuprins:
 • (4) Mandatul preşedintelui consiliului judeţean se prelungeşte de drept pe durata stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă până la depunerea jurărnântului de către preşedintele consiliului judeţean nou-ales.
 • (5) Alegerile pentru noul preşedinte al consiliului judeţean se organizează in cel mult 6 luni de la data încetării stăril de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, după caz.
 • Art. II. Prevederile art. I se aplică şi mandatelor în curs ale autorităţilor administraţiei publice locale pentru care trebuie să se organizeze alegeri în anul 2020″.
Citeste si   RESTRICȚII în România | Premierul Ludovic Orban: ”E posibil, pe baza evaluării epidemiologice, să fie ridicate pe un orizont de timp”

Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ