ideall.ro

Schimbare de strategie la Socola

După numeroasele procese pierdute rușinos în instanță, medicul oftalmolog Oprișanu, aflat pentru al doilea mandat plin la conducerea Institutului de Psihiatrie Socola, se vede nevoit să-și schimbe strategia de management.

Până mai ieri managerul Oprișanu tăia și spânzura fără să îi pese, știindu-și spatele acoperit în ministerul de resort de tovarășul său de măgării, Mihai Constantinescu.

Din poziţa de şef al corpului de control al Ministerului Sănătăţii, acesta i-a făcut dispărut raportul negativ al echipei ce a auditat institutul în septembrie 2017 și a mătrășit toate plângerile și sesizările ajunse la Ministerul Sănătății de la angajații institutului sau de la alte instituții, inclusiv de la Secretariatul General al Guvernului.

sensodays.ro

Hotărârile dezastruoase ale instanțelor și mai ales recentele audieri ale lucrătorilor de la blocul alimentar, ce au avut loc la serviciul județean al Direcției Generale Anticorupție, l-au determinat pe manager să își reconsidere pentru moment strategia și să lucreze ”mai cu perdea”.

Economista Adriana Tărăboanță repusă în funcția de șef serviciu RUNOS

În primul rând, fiind nevoit să o repună în funcția de șef serviciu RUNOS pe economista Adriana Tărăboanță, în urma unor procese ce au început în 2016, Oprișanu a rămas descoperit, ca să nu spunem ”cu pantalonii în vine”, în ceea ce privește matrapazlâcurile făcute în domeniul politicilor de personal.

Dacă fostul șef, avocatul Corneliu Prepeliță, s-a făcut luntre și punte ca să ascundă neregulile din dosarele personalului angajat în ultimii ani la Socola sau privind modul de organizare și desfășurare ale concursurilor de angajare și promovare în funcție în aceeași perioadă, acum orice control de la eșaloanele superioare sau de la instituțiile de control va putea să analizeze fără nici un fel de șicane toate hârtiile și mizeriile managerului Oprișanu.

Când vor fi analizate corect concursurile organizate în interiorul Institutului de Psihiatrie?

Ne referim concret în primul rând la felul în care avocatul Prepeliță a fost promovat în funcția de șef RUNOS (serviciul personal) fără a îndeplini condițiile de vechime în instituție (respectiv doi ani la data promovării), dar şi la modul în care au fost organizate acum trei ani concursurile de director financiar-contabil, director medical și mai ales cum au fost trase sforile în favoarea directoarei de îngrijiri Amalia Iurașcu, cea despre care toată suflarea din institut știe că e mult mai mult decât subordonată managerului Oprișanu.

În ce condiții a fost ocupat postul de asistentă șefă la Pavilionul 2 Femei ?

Întorcându-ne la concursuri și promovări, să nu uităm scandalul ocupării funcțiilor de asistente șefe la clinicile interioare, unde asistentele șefe sunt mai șefe decât la secțiile exterioare, ocazie cu care Amalia Iurașcu și-a asigurat un post cald pentru zile negre, adjudecându-și fără contracandidați postul de asistentă șefă la Pavilionul 2 Femei.

Se pare că pentru gașca lui Oprișanu acesta e un ”mod de operare”: managerul are și el asigurat și blocat, pentru vremuri grele, postul de medic oftalmolog, directoarea financiar-contabilă Alina Aștefănoaie, altă ”piesă grea” în puzzle-ul managerului, are asigurat și ea postul de auditor, deși în momentul de față institutul se descurcă și fără un om pe această funcție, iar Iurașcu nu se lasă nici ea mai prejos.

Dacă am vorbit până acum am vorbit doar despre ”dulăi”, să știți că la Socola nici ”cățeii” nu o duc rău

Plecând de la funcțiile de șefuleți, dacă a fost nevoie de o șefă la statistică, una dintre condițiile de ocupare a postului a fost ca studiile să fie de bioinginerie medicală (?!) și astfel actuala șefă, Bîgu Irene s-a trezit fără contracandidați.

Actuala asistentă coordonatoare de la CSM-ul din poarta institutului, Sulugiuc Andreea, se pare rubedenie de-a managerului și sigur pupătoare de clanță la ușa Amaliei Iurașcu, deși abia angajată a fost numită prin decizia managerului în funcția de coordonator.

Mergem până jos și la talpa institutului găsim alți căței:

Crișu Ciprian, despre care unii spun că a fost îmbrăcat în pijamale la 1B , a ajuns cap de listă și de la spălat WC-uri a ajuns primul la schimbat scutecele pacienților, după ce și-a dovedit fără efect calitățile de scenarist și regizor în unul dintre procesele grele ale institutului, unde a fost și martor;

Radu Mihalache, angajat ca lucrător spații verzi, în loc să debaraseze zăpada de pe aleile înzăpezite ale institutului, are asigurat un post călduţ şi toate drepturile de referent la registratură, cu parolă și acces la datele personale ale pacienților (!), doar pentru că mămica lui, Luminița Mihalache, subalterna Amaliei Iurașcu, a fost martora institutului împotriva unei alte angajate care, ghiciți, a pierdut procesul de contestare a unei decizii manageriale!

Ce urmează?

Sursele noastre arată că în urma numeroaselor noastre articole ce au scos la iveală neregulile și mizeria din institut, dar și pentru a plăti polițe mai vechi, a se citi ”pentru a scoate castanele din foc cu mâna altuia”, Amalia Iurașcu a început să gândească.

Astfel, în urma apariției unui candidat așa-zis ”surpriză” pentru postul de director de îngrijiri, simțindu-se nepregătită și plafonată profesional, Iurașcu a preferat să facă un pas înapoi și să nu mai candideze pentru această funcție, așa cum a făcut-o în 2016 când era ”sita nouă” a managerului și nu a avut contracandidat.

Timpul ne va arăta dacă această candidată este o ”mână moartă” care le va face jocurile murdare sau doar un ”pion de sacrificiu” care din proprie inițiativă sau forțată de împrejurări și haidamacii managerului, va face pasul înapoi lăsând din nou cale liberă Amaliei Iurașcu, care mai bine de un an a suplinit funcţia de director de îngrijiri fiind numită de protectorul ei, fără concurs.

Condiții de lucru amenjate ca pentru managerii din TOP 300

Vă dați şi dumneavoastră seama că distinsei doamne îi va fi greu să renunțe la biroul cu aer condiționat și fotoliu directorial cu telecomandă, așa cum îi stă bine unui bugetar căruia ar trebui să îi sfârâie toată ziua călcâiele prin institut pentru rezolvarea nesfârșitelor probleme ce năruiesc moralul subordonaților. Mai ales că la clinica la care și-a asigurat postul o așteaptă o cămăruță insalubră și nobila muncă de a număra cearșafurile murdare atât inainte cât și după ce au fost folosite.

Revenind la jocurile ce urmeză a fi făcute, se pare că după reîncadrarea asistentei Mirela Popeanu, în cauza căreia juriștii și avocații institutului s-au făcut de râs, Oprișanu și Iurașcu intenționează să scape pentru multă vreme de acest ”os în gât” și, sub pretextul evacuării pavilionului Winkler care și așa a fost revendicat și câștigat în instanță și în care condițiile de îngrijire sunt total improprii, personalul și pacienții să fie mutați la secții exterioare, consfințind incapacitatea managerului de a reabilita în acest mandat pavilionul 3 Femei.

De la începutul mandatului precedent Iurașcu și Oprișanu au transformat Winkler-ul, care cu câțiva ani în urmă, mai precis în prima jumătate a anului 2017, avea colectivul cu cele mai multe cadre medii cu studii superioare, într-un fel de ”batalion disciplinar” unde au fost ”masate” cazurile-problemă pentru actuala conducere

Cunoscând situația juridică a clădirii, Oprișanu a vizat tocmai această ”deportare” a cadrelor indezirabile, fără a mai ține cont, ca în orice colectiv, de reguli scrise sau nescrise. Vă reamintim şi că, de-a lungul timpului, au fost organizate numeroase concursuri pentru posturile de la clinicile exterioare, admișii fiind aduși în scurt timp în institut, în vreme ce personalul admis sau repartizat direct în spital, riscă să ajungă, din bunul plac al cuplului conducător, la secții exterioare, tocmai pentru a nu mai deranja activitatea conducerii.

Vom reveni.

babyliss-romania.ro

LĂSAȚI UN MESAJ