Share

Liviu Antonesei, este un scriitor, cercetător, publicist, politician democrat, actualmente retras din politică, profesor universitar din Iași. Publică în continuare, cu o frecvenţă demnă de invidiat şi pe blog-ul antoneseiliviu.wordpress.com.

A absolvit școala primară, gimnaziul și liceul în Iași. A optat pentru secția de psihologie-sociologie a Universității din Iași, pe care a absolvit-o în 1976.

În timpul studenției, a descoperit presa studențească, fiind titular al rubricii de sociologie a revistei Dialog și redactor șef-adjunct al surorii sale Opinia studențească. Mai multe despre biografia, cariera literară, jurnalistică şi academică a scriitorului Liviu Antonesei, puteţi afla aici. 

Pe această cale, îi mulţumim încă o dată pentru amabilitatea şi bunăvoinţa de a ne împărtăşi câteva dintre gândurile şi preocupările dumnealui în acest început de an…  

  1. Care este impresia Dvs despre anul ce-l lăsăm în urmă?

Din punct de vedere strict personal, privesc anul trecut ca pe un an bun. În august, în Creta, am reușit iarăși să scriu poezii în Creta, astfel încît am putut încheia un volum de inedite, apărut în octombrie la Junimea și lansat deja la București, la tîrgul Gaudeamus, și la Iași. Cu oarecare succes…

De altfel, au început să apară articole… Un alt motiv de bucurie este apariția la începutul lui septembrie a ediției a doua a volumului O lună în confesional. Convorbiri cu Liviu Antonesei de Nicoleta Dabija, o ediție îmbogățită, dat fiind că am răspuns și la întrebări noi, apărute din partea cititorilor primei ediții…

  1. Ce planuri personale și previziuni aveți pentru anul 2017?

Aș vrea să fiu destul de sănătos ca să-mi reiau un proiect întrerupt în sesiunea din 2015 și încă nereluat. E un roman din care am scris la începutul acelei veri primele patru capitole după care… Cum experiența se repetă deja de nouă ani, prevăd că și vara care vine voi reuși să-mi fac norma de „povești filosofice cretane”… Restul las în seama inspirației și a întîmplării.

  1. Care au fost proiectele Dvs cele mai importante în anul 2016?

Păi, fuseseră cele deja menționate, două împlinite, iar romanul rămas în suspensie. Poate anul acesta să fiu mai norocos sau mai încăpățînat!

  1. Cum vedeți evoluția Iașului în 2017. Ce schimbări vă doriți pentru orașul Dvs?

Cum nu e an de alegeri, prevăd o evoluție lentă – sper că spre bine! Mi-aș dori, desi nu sînt șofer, dar știu ce înseamnă ieșirea din izolare, mi-aș dori să înceapă autostrada aceea care să ne lege mai rapid, rutier, de restul țării. Se vorbește degeaba despre ea de circa 20 de ani! Mi se pare destul.

Mi-aș mai dori refacerea pietruirii pietonalului. Cum e acum, nu doar doamnele, dar și eu cu pantofi sport am căzut de cîteva ori! Dacă nu e prea mult, ar fi binevenită și extinderea numărului de zboruri de pe aeroportul nostru international. Deja stăm bine față de acum cinci-șase ani, dar se mai poate!

  1. Mesaj pentru ieșeni la început de an.

Le doresc cam ce-mi doresc și mie – sănătate, voie bună și păstrarea simțului umorului și a darului de povestitori cu care sîntem înzestrați noi, cei de pe aceste maluri ale Bahlului! Și asta indiferent de prostiile politrucilor, de răutățile curente și împotriva oricărei tentative de a ne descuraja!


Share
DISTRIBUIȚI
Buna dimineata Iasi isi asuma datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat!

LĂSAȚI UN MESAJ