Share

Educarea unui medic, un proces laborios prin complexitate și durată, presupune un efort continuu și o dedicație fără rest atât din partea dascălilor, cât și a studenților. În ciuda concepției populare, nu cantitatea de informație (deși în adevăr impresionantă și în creștere permanentă) reprezintă cea mai grea provocare.

Sculptarea unui mod de gândire specific, a unei logici biologice și a unui raționament medical flexibil și aflat mereu în căutarea celui mai corect diagnostic și a celui mai bun tratament, adaptat fiecarui individ în parte, este procesul cel mai important pe perioada formării unui tânăr medic.

Școala medică românească, în general, și cea ieșeană, în particular, se mândresc încă cu un sistem de învățământ care aduce mințile tinere la patul bolnavului și permite, sub supravegherea cadrelor universitare cu experiență, iscusirea aptitudinilor narative și clinice ale tinerilor medici. Deși se face mai mult decât în sisteme comparative din lume în acest sens, sunt perioade în care studenții stau departe de cazurile clinice. Ultima vreme ne-a pus în fața unei situații extreme de acest tip, prin durată și gravitate.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

În acest context, așa cum ne-a obișnuit în ultimele decenii, tehnologia poate oferi soluții care să permită continuarea antrenamentului clinic al studenților. Astfel, proiectul TELSON vine în cel mai oportun moment cu putință să compenseze, într-o măsură semnificativă, lipsa orelor de stagiu clinic.

Cazurile virtuale sunt singurul substitut pe care îl putem gândi în această perioadă. Oferind un instrument compelx și foarte flexibil pentru transpunerea în mediul virtual al cazurilor clinice, TELSON oferă studenților oportunitatea de a raționa medical, în paralel cu un expert (creatorul cazului virtual), și de a- și îmbogăți experiența clinică.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

Cazurile virtuale din cadrul TELSON urmăresc firul logic al oricărui raționament medical, începând cu datele de identificare ale pacientului (Fig. 2), continuând cu motivele prezentării la spital, examenul clinic în momentul prezentării, diagnostice prezumtive, analize imagistice și de laborator cu rezultatele lor, stabilirea unui diagnostic definitiv și a măsurilor de tratament celor mai potrivite.

Citeste si   VIDEO l 1 DECEMBRIE 2020 la IAȘI! Fără PARADĂ militară și PUBLIC la ceremonia de Ziua NAȚIONALĂ

TELSON permite un feedback imediat, astfel încât studentul să își poată ajusta raționamentul și să găsească cea mai bună strategie pentru înțelegerea și tratarea unui caz. Deja, în faza de dezvoltare, TELSON cuprinde peste 20 de cazuri din 7 specialități clinice (Gastroenterologie, Oflatmologie, Neurochirurgie, să enumerăm doar câteva). Extinderea lui ulterioară este practic fără limite. Orice cadru didactic poate să creeze astfel de cazuri virtuale și le poate adăuga bazei de date existente pe platforma Open Labyrint folosită în cadrul proiectului TELSON.


Share
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ